More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

    Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Τη στιγμή που νομίζεις πως κάθε ελπίδα έχει σβήσει…
    ένας φίλος μπορεί να σου φωτίσει το σκοτάδι».
    Από το βιβλίο

    Ο σπουδαίος δημιουργός David Litchfield γοητεύει με ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για την «μαγεία της πραγματικής ζωής» που η λάμψη του διαπερνά την ψυχή κάθε αναγνώστη.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Ο μικρός Μπίλυ γεννήθηκε σ’ ένα σπίτι γεμάτο αγάπη. Και, φυσικά, παιχνίδια… Πολλά παιχνίδια!» Έχει τρεις θείους, γνωστοί ως Αδερφοί Βασίλη, που είναι οι καλύτεροι κατασκευαστές παιχνιδιών. Ο θείος Χανς φτιάχνει τα παιχνίδια, ο θείος Λουί τα ελέγχει και ο θείος Λεβί τους προσθέτει… Μαγεία! Τα παιχνίδια τους έχουν κάτι μοναδικό∙ είναι ικανά να βρίσκουν το παιδί για το οποίο είναι φτιαγμένα. Ο Μπίλυ μεγαλώνει και εργάζεται μαζί τους. Το παιχνιδοπωλείο τους γεμίζει με χαρούμενα παιδιά που ανυπομονούν να αποκτήσουν ένα από τα παιχνίδια τους.

    Είναι όμως, όλα τα παιδιά χαρούμενα; Είναι το ίδιο τυχερά; Ο Μπίλυ παρατηρεί κάποια παιδιά που κοιτούν την βιτρίνα, αλλά ποτέ δεν μπαίνουν μέσα. Μια μέρα θα τα ακολουθήσει και θα ανακαλύψει το «σπίτι» τους∙ μια στοά που φωτίζεται από δεκάδες βάζα γεμάτα πυγολαμπίδες…

    Είναι παραμονή Χριστουγέννων, αποφασίζει να προσφέρει από ένα παιχνίδι σε κάθε παιδί της πόλης «για να τους δώσει χαρά, έστω για μια μέρα». Ανακοινώνει το σχέδιό του στους θείους του που αναλαμβάνουν δράση. Η περιπέτεια ξεκινά.

    Θα καταφέρουν να φτιάξουν παιχνίδια για όλα τα παιδιά της πόλης; Πώς θα μοιράσουν όλα τα πακέτα μέσα σε μια νύχτα; Τι ρόλο θα παίξει η Λότυ στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μπίλυ;

    Εστιάζοντας

    Το εξώφυλλο κατακλύζει η βιτρίνα του στολισμένου παιχνιδοπωλείου, το εσωτερικό του οποίου εκπέμπει θαλπωρή και ζεστασιά σε αντίθεση με το χιόνι που πέφτει έξω και το κρύο του χειμώνα, ενώ πάνω ψηλά, στέκει ο μικρός Μπίλυ με το σκούφο και το σάκο του Άγιου Βασίλη, γεμάτος χαρά και ικανοποίηση. Κοιτάζοντάς το, το μόνο που θες είναι να χωθείς μέσα στο παιχνιδοπωλείο∙ να ανοίξεις το βιβλίο και να μπεις μέσα στην ιστορία.

    Ο Ντέιβιντ Λίτσφιλντ για άλλη μια φορά, υπογράφει το κείμενο και την εικονογράφηση ενός απολαυστικού βιβλίου.

    Οι εικόνες του απίστευτες, όπως πάντα. Ζεστές, λαμπερές, μαγικές, σε ταξιδεύουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι λιτές καθαρές γραμμές των χαρακτήρων, τα εκφραστικά πρόσωπα, τα ποικίλα με ζεστές αποχρώσεις πολλών διαβαθμίσεων χρώματα που ενίοτε αναμειγνύονται, η στοά με τα φανάρια και τις πυγολαμπίδες, το παιχνιδοπωλείο με τις πολλές βικτωριανές λεπτομέρειες που χάνεσαι μέσα του, το  εκτυφλωτικά υπέροχο φως του που κάνει τις εικόνες τόσο ζωντανές… Μία εικαστική πανδαισία που μπροστά της δεν γίνεται να μείνεις ασυγκίνητος.

    Η ιστορία γεμάτη ευαισθησία και συναίσθημα, είναι μια άλλη εκδοχή ενός νεότερου Άγιου Βασίλη. Ο μικρός Μπίλυ έρχεται να επισφραγίσει το δικαίωμα να έχουν όλα τα παιδιά παιχνίδια. Αποκαλύπτει την αδικία. Φανερώνει αυτή την αθέατη πλευρά μέσα από την μεγάλη αντίθεση των φτωχών παιδιών, που η μοίρα τους τα αφήνει αμέτοχα, «έξω από τη βιτρίνα να κοιτούν» και όλων όσων εισέρχονται και απολαμβάνουν. Θέλει να φέρει την δικαιοσύνη, να ζεστάνει τις καρδιές τους, να τις γεμίσει χαρά. Και θα κινήσει γη και ουρανό για να τα καταφέρει. Η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία, η καλοσύνη, σε όλο τους το μεγαλείο.
    Οι θείοι του αξιολάτρευτοι από τις πρώτες σελίδες, θα είναι αρωγοί του σχεδίου του, θα το αγκαλιάσουν και θα γίνουν βασικοί συντελεστές υλοποίησής του. Η αξία της ομαδικότητας, η συνεργασία, η αλληλεγγύη∙ οι πολύτιμοι άλλοι, που χάρη στη βοήθειά τους οι ιδέες μας, τα σχέδιά μας πραγματοποιούνται.

    Η πίστη στο όνειρο, που δίνει τη δύναμη να ξεπερνάμε τα εμπόδια και βέβαια, η πίστη στον φίλο∙ αυτόν τον σπουδαίο και αναντικατάστατο, που μας δίνει κουράγιο και θάρρος να συνεχίσουμε.

    Τρυφερή, συγκινητική ιστορία που μας υπενθυμίζει τα βασικά συστατικά για την ευτυχία. Η αγάπη, η προσφορά, το νοιάξιμο, η βοήθεια, το να κάνουμε τους συνανθρώπους μας χαρούμενους… Πόσο μας γεμίζει; Τι άλλο να μας κάνει τόσο αληθινά σημαντικούς στη ζωή;

    Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για την «μαγεία της πραγματικής ζωής» που η λάμψη του διαπερνά την ψυχή κάθε αναγνώστη.

    Δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών με προοπτική και για μεγαλύτερες ηλικίες.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη
    Σειρά: Kid Christmas of he Claus Brothers Toy Shop
    Συγγραφέας: David Litchfield
    Εικονογράφος: David Litchfield
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22,5 Χ 31
    ISBN: 978-618-56-8904-9

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular