More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤα φυλλαράκια της τέχνης - Η κλεψύδρα του χρόνου

    Τα φυλλαράκια της τέχνης – Η κλεψύδρα του χρόνου

    Τα Φυλλαράκια της Τέχνης κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέσα από αυτήν τη στήλη, θα σας προτείνουν πλήθος δραστηριοτήτων που μπορείτε να τρέξετε παράλληλα με το βιβλίο. Θα σας παρασύρουν σε μια περιπέτεια αγωνίας και μυστηρίου στο εργαστήρι του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτζι.
    Κάθε εβδομάδα θα αναρτούμε ιδέες και τεχνικές ζωγραφικής, που μπορείτε να εφαρμόσετε με τα παιδιά στο σπίτι ή στο σχολείο με αφορμή το βιβλίο «Τα Φυλλαράκια της Τέχνης».

    Άλλη μια περιπέτεια ξεκινά για τα φιλαράκια, λοιπόν, η τρίτη διαδοχικά μετά τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών και τα Φυλλαράκια της Γλώσσας και τα Φιλαράκια πρέπει να εξιχνιάσουν ακόμη ένα μυστήριο. Ο ξακουστός επιστήμονας Άρτσι Μπούρτζι ζει απομονωμένος στο άσπρο κάτασπρο εργαστήριο του. Φήμες λένε ότι εκείνος κρυφά δημιούργησε μια χημική φόρμουλα με σκοπό να εξαφανίσει όλα τα συστατικά της τέχνης. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα σε μια κλεψύδρα. Όμως ο Δόκτωρ εξαφάνισε τους κόκκους και τα παιδιά πρέπει να σχεδιάσουν όσες περισσότερες κουκίδες μπορούν στην κλεψύδρα του χρόνου ώστε να δημιουργήσουν χρόνο που θα τους επιτρέψει να λύσουν το μυστήριο.

    Γίνεται εισαγωγή στην τεχνική του Πουαντιγισμού (στα γαλλικά pointillisme, προέρχεται από τη λέξη «point» που σημαίνει τελεία) με τη μορφή παιχνιδιού και τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση. Για αρχή της χρονιάς χρησιμοποιούμε τη μύτη του μαρκαδόρου που αφήνει μικρή κουκίδα. «Γρήγορα, αλλιώς θα μας παγώσει ο Δόκτωρ» όπως χαρακτηριστικά είπε ένα νήπιο. Προσοχή μην πέσει η μια κουκίδα πάνω στην άλλη. Ακυρώνεται ο χρόνος έτσι (στον πουαντιγισμό τα χρώματα δεν ανακατεύονται το ένα με το άλλο αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα το ένα δίπλα στο άλλο ως κουκκίδες)!

    Σχεδιάζουμε μια μεγάλη κλεψύδρα και κάθε παιδί προσθέτει και μια κουκίδα και κάνουμε αντιστοίχιση ένα προς ένα, ώστε να έχουμε τόσες κουκίδες στην κλεψύδρα όσα και παιδιά. Παρατηρούμε μια πραγματική κλεψύδρα και μετράμε το χρόνο που περνά, καθώς αδειάζει η κλεψύδρα. Γίνεται μια πρώτη προσέγγιση στην έννοια του χρόνου. Γινόμαστε οι ίδιοι κόκκοι και είμαστε κλεισμένοι σε μια κλεψύδρα και περιμένουμε να ξεκινήσει αντίστροφα ο χρόνος, άσκηση εμπιστοσύνης και γνωριμίας των παιδιών.

    Στο τέλος των δραστηριοτήτων μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας της σελίδας 6 από το βιβλίο «Τα φυλλαράκια της Τέχνης» και να σχεδιάσουν τις δικές τους κουκίδες.

    ΥΓ: Καθώς η λέξη κλεψύδρα προέρχεται από το "ύδωρ" καθώς εντός της αρχικά τοποθετούσαν νερό για τη μέτρηση του χρόνου, πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε να:
    1. βάλουμε σε μια παλιά κλεψύδρα νερό και να παρατηρήσουμε τη ροή του;
    2. χρησιμοποιήσουμε αντί για μαρκαδόρους νεροχρώματα;
    3. αυτοσχεδιάσουμε ένα παιχνίδι με όνομα "ο κλέφτης του νερού";

    Καλή συνέχεια!

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular