More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ. Μυρτώ Δεληβοριά)

    Τικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ. Μυρτώ Δεληβοριά)

    Δύσκολο να μεγαλώνεις ρολόγια. Δύσκολη δουλειά. Και με δύσκολο όνομα: ρολογοπαιδαγωγοί! Γιατί έχεις να κάνεις με ρολόγια. Τα οποία στην αρχή είναι μικρά και δεν ξέρουν την τύφλα τους. Δηλαδή ούτε την ώρα. Για την ακρίβεια ξέρουν τρεις μόνο ώρες, σαν όλα τα παιδάκια: ώρα για παιχνίδι, ώρα για φαϊ, ώρα για ξάπλες. 

    Πολλά τσαλίμια κάνουν τα ρολόγια τα μικρά. Του κεφαλιού τους κάνουν δηλαδή, ίσως και του ρολογιού τους. Τους δείκτες τους γυρίζουν και τους αφήνουν όπου λάχει. Ώρα για διάλειμμα; Γιούπι και ζήτω. Τέρμα το διάλειμμα; Γυρίζει πάλι πίσω ο χρόνος και πάμε απ’ την αρχή. Και μαλώνουν πολύ, βρε παιδί μου. Μεταξύ τους ασφαλώς. Γιατί δύσκολα σέβονται τα ρολόγια την ώρα του άλλου. Που μπορείς να την πεις και άποψη.

    Στο μάθημα της γεωγραφίας μαθαίνουν ότι η ώρα είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο. Στην Ιστορία μαθαίνουν πως δεν φύτρωσαν έτσι ξαφνικά αφού οι άνθρωποι κάποτε μετρούσαν αλλιώς το χρόνο. Στη Μουσική μαθαίνουν το τικ και το τακ, αλλά υπάρχουν και κάτι φορές που οι ήχοι είναι απείρως πιο αστείοι, όπως ας πούμε το ποτ ποτ.

    Κι άλλες φορές, όπως στις εκδρομές, θέλουν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. Μα γυρίζει ο χρόνος πίσω; Έχω κι άλλες ερωτήσεις από το βιβλίο. Ξέρετε πώς παίζεται ο “ανεμιστήρας” ή το “ελικόπτερο”; Ξέρετε τι ώρα είναι το “εξιμισηπαρατέταρτο” ή το “οκτώ και σαρανταδώδεκα”; Ξέρετε τι τραβάει ο δικός τους ρολογοπαιδαγωγός για να τα κάνει σωστά ρολόγια;

    Η έννοια του χρόνου, η σχετικότητά, το ανεπίστρεπτό του, η ιστορία της μέτρησης του από τους ανθρώπους, η διαφορά στα μέρη της γης και παράλληλα με τα χρονικά ζητήματα, μια αλληγορία για την διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών, των σχέσεων μεταξύ τους και με το δάσκαλό τους.

    Με χιούμορ, κίνηση, πλήθος εικόνων (σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα το ξεχωριστό στυλ και η αισθητική της Μυρτώς Δεληβοριά), παιχνιδιάρικες ατάκες και φαντασία ωρολογιακή βόμβα, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, με αφηγητή τον ρολογοδάσκαλο, προσεγγίζει το δύσκολο μονοπάτι του χρόνου που πολύ ταλαιπωρεί το νοητικό στέγαστρο των παιδιών 0-8. Η ιστορία, εκτός των πολλών θεατρικών στοιχείων που διαθέτει, αποτελεί μια εξαίρετη, παιγνιώδη αφορμή για ενασχόληση με τον χρόνο (τα απόλυτα και τα σχετικά του μεγέθη) και τα παρακλάδια του στη ζωή μας.

    Όμορφο αποτέλεσμα. Εκδόσεις Ίκαρος.

    Διαβάστε: πώς πέρασε ο χρόνος φτιάχνοντας το Τικ Τακ

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τικ-Τακ, Ρολόγια, ώρα για μάθημα
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 X 24
    ISBN: 978-960-572-132-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular