More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΤα άστρα και τα κάστρα - Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Τα άστρα και τα κάστρα – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Μύρισε Χριστούγεννα, φιλαράκια και ο Αμανέους, ο μουσικός της παρέας, εμπνέεται για να γράψει τα καλύτερα τραγούδια του. Ο Άνω Κάτω του ζητά να του γράψει ένα τραγούδι με θέμα το κάστρο. Η βιντεοκλήση όμως μέσω της οποίας συνομιλούν τα δύο φιλαράκια δεν είναι τόσο καλή με αποτέλεσμα ο Αμανέους να ακούσει ότι πρέπει να γρλαψει ένα τραγούδι με θέμα το άστρο. Όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στα Φυλλαράκι της Γλώσσας και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τις λέξεις βοηθώντας τους δυο φίλους να επικοινώνησουν. 

    Όπως έχετε ήδη καταλάβει προτείνουμε ένα γλωσσικό παιχνίδι με απαλοιφή του αρχικού απλού συμφώνου. Είναι εύκολο, διασκεδαστικό και φυσικά βοηυάει στην απόκτηση φωολογικής ενημερότητας .Η φωνολογική ενημερότητα, να θυμίσουμε, δεν είναι μονοδιάστατη γνωστική δεξιότητα αλλά αποτελείται από επιμέρους δεξιότητες διαφορετικών επιπέδων επεξεργασίας και χειρισμού του λόγου και διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Μέσω της φωνολογικής ενημερότητας αναδεικνύονται δεξιότητες με κύρια συστατικά την ανάλυση, σύνθεση, διάκριση απομόνωση, αφαίρεση και αντιστροφή των φωνολογικών μονάδων.

    Ιδέες για παιχνίδια:

    Memory
    Φτιάχνουμε καρτέλες με εικόνες ή λέξεις, ανάλλογα με την ηλικία των παιδιών με διώνυμα που δημιουργήθηκαν με απαλοιφή του αρχικού συμφώνου. Τα παιδιά προσπαθούν να φτιάξουν ζεύγη. Παραθέτουμε μερικά ζευγάρια:
    αλάτι – παλάτι
    άστρο – κάστρο
    ρίζα – πρίζα
    ρόμπα – τρόμπα
    ράσο -πράσο

    Να σου πω μια ιστορία
    Μια ομάδα παιδιά επιλέγει μια από τις παραπάνω λέξεις και φτιάχνει μια σύντομη ιστορία. Η υπόλοιπη ομάδα καλείται να την αναδιηγηθεί αλλάζοντας την λέξη με το "ζευγάρι" της. Εναλλακτικά μπορούμε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ιστορία με αυτά τα διώνυμα π.χ. άστρο – κάστρο.

    Το σπασμένο τηλέφωνο
    Παίζουμε το σπασμένο τηλέφωνο με αυτές τις λέξεις κι ότι προκύψει γέλιο θα χαρίσει.

    Ο πεινασμένος γραμματοφάγος
    Χρησιμοποιώντας μαγνητικά γράμματα ή γράμματα από κάποιο παιχνίδι, φτιάχνουμε 3-4 από τις παραπάνω λέξεις. Ένα παιδί μυστικά τρώει το πρώτο γράμμα από όποια λέξη θέλει. Η υπόλοιπη ομάδα προσπαθεί να ανακαλύψει ποιο γράμμα "έφαγε". Μπορούμε να έχουμε έναν πίνακα αναφοράς ο οποίος θα λειτουργεί βοηθητικά.

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
    Αν έχουμε κέφι, βοηθάμε τον Αμανέους να φτιάξει ένα τραγούδι με θέμα το κάστρο… ή μήπως να επιλέξουμε το άστρο για να είμαστε και επίκαιροι;

    Υ.Γ. Και μην παραλείψετε να διαβάσετε το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου Η ογδοντογλυφίδα που ήθελε να γίνει οδοντογλυφίδα και να παρασυρθείτε στα παιχνίδια της γλώσσας που παρουσιάζει η συγγραφέας με μοναδικό πραγματικά τρόπο!
     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular