More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201812-15 ετώνΤο αγόρι που δάμασε τον άνεμο, των Γουίλιαμ Καμγουάμπα και Μπράιαν Μίλερ

    Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, των Γουίλιαμ Καμγουάμπα και Μπράιαν Μίλερ

    Η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα από το Μαλάουι που με μόνα εφόδια την θέλησή του και μερικά ξεχασμένα βιβλία της βιβλιοθήκης του χωριού του, δημιούργησε σε ηλικία 14 ετών έναν ανεμόμυλο φέρνοντας τον ηλεκτρισμό, το νερό και την σπίθα της καινοτομίας στον τόπο του.

    Ο Γούιλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1987. Στην Ελλάδα τότε ζούσαμε στον αστερισμό των βολών του Αργύρη Καμπούρη που μας έβγαλαν με περηφάνια στους δρόμους και ακόμα δεν λέγαμε να μαζευτούμε σπίτια μας. Στο Μαλάουι της νοτιοανατολικής Αφρικής πάλι, την πατρίδα του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεν υπήρχε καν πορτοκαλί μπάλα μπάσκετ. Τα χωριά είχαν σπίτια από πλίνθους λάσπης και στέγες από ψηλά χόρτα της περιοχής, ο πληθυσμος ήταν κατεξοχήν αγροτικός, ρεύμα υπήρχε σε ελάχιστα μέρη, κονσόλες και τηλεοράσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με απλά φάρμακα και τυπική θεραπεία θέριζαν ανθρώπους και ζώα και η μαγεία βασίλευε σε κάθε μορφή της παντού. Κόσμος που πίστευε σε μαγικά μαντζούνια, σε ανεξήγητα πράγματα άνευ λογικής και αποτελεσματικότητας ασφαλώς.

    Σε μια τέτοια κοινωνία, στο χωριό Μασιτάλα του κεντρικού Μαλάουι, που στερούνταν βασικών αρχών και δικαιωμάτων, μεγάλωσε το Αγόρι που δάμασε τον Άνεμο, ο Γούιλιαμ Καμκγουάμπα. Σε μια αγροτική εννιαμελή οικογένεια, τυλιγμένη από τη φτώχεια και ταγμένη στην ανέχεια, ο Γουίλιαμ κατάφερε στα δεκατέσσερά του χρόνια να γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας της χώρας του κάνοντας κάτι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της χώρας και της περιοχής. Κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα! Και το όνειρο ενός παιδιού σαν τον Γουίλιαμ δεν ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη αυτοκινητάκια ή διακοπές στη Ντισνειλάντ αλλά να φτιάξει έναν… ανεμόμυλο με τα ίδια του τα χέρια. Για ποιο λόγο; Μα για να φέρει τον ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό στο χωριό της οικογένειάς του.

    Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Το 2001 ο Γουίλιαμ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο επειδή η οικογένεια του αδυνατούσε να καλύψει τα ετήσια δίδακτρα. Όμως, όταν έχεις θέληση να αλλάξεις την ιστορία, θα την αλλάξεις ο κόσμος να χαλάσει. Ο Γουίλιαμ άρχισε να επισκέπτεται τη δημοτική βιβλιοθήκη όπου μελετούσε κάθε λογής επιστημονικά βιβλία. Κάποια στιγμή ανακάλυψε κάπου χωμένο ένα βιβλίο με τίτλο Using Energy (Χρησιμοποιώντας ενέργεια-Using energy) στο εξώφυλλο του οποίου φιλοξενούνταν μια σειρά από ανεμογεννήτριες “…αν κι εκείνον τον καιρό δεν είχα ιδέα τι ήταν οι ανεμογγενήτριες. Έβλεπα μόνο ψηλούς λευκούς πύργους με τρία πτερύγια που στριφογύριζαν σαν ανεμιστήρες”. Ο νους του φωτίστηκε, το μυαλό του άστραψε. Μια τέτοια ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να σώσει ολόκληρο το χωριό. Αυτό το βιβλίο άλλαξε τη ζωή του. Γιατί τα βιβλία το μπορούν αυτό.

    Είναι εκκωφαντικά σοκαριστικό πόσα προβλήματα ονειρεύτηκε ότι θα έλυνε ο Γουίλιαμ μόνο με μία ανεμογεννήτρια. Πράγματα τόσο αυτονόητα για εμάς, άστραψαν στο μυαλό του και από εκείνη τη στιγμή η παραγωγή ενέργειας μέσω μιας ανεμογεννήτριας έγινε όνειρο ζωής για τον 14χρονο Γουίλιαμ.

    Οι συγχωριανοί του τον περνούσαν για τρελό. Κι ίσως καλά έκαναν γιατί τρέλα πρέπει να έχεις για να “τολμάς” να φτάσεις τόσο μακριά από τον προγραμματισμό της πανθομολογούμενης μοίρας σου. Χρησιμοποιώντας ένα δυναμό ραδιοφώνου, εξαρτήματα παλιών ποδηλάτων, λεπίδες τρακτέρ, αμορτισέρ και τμήματα ευκαλύπτου, ο Γουίλιαμ άρχισε να πλησιάζει το όνειρο.

    Δε θα πω τη συνέχεια. Ο αυτοδίδακτος εφευρέτης από το Μαλάουι απέκτησε παγκόσμια φήμη. Το 2007 προσκλήθηκε να μιλήσει για τα επιτεύγματά του στο διεθνές συνέδριο TED Global, στην Τανζανία. Η παρουσία του εκεί (δείτε την εδώ) κινητοποίησε δωρητές από το ακροατήριο που υποστήριξαν οικονομικά τον Γουίλιαμ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 2014 αποφοίτησε από το Κολέγιο του Ντάρτμουθ του Νιου Χαμσάιρ των Η,Π.Α.

    “Το Αγόρι που Δάμασε τον Άνεμο” από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι η συγκλονιστική αυτοβιογραφία του. Λόγος λιτός, άμεσος, ευθύς, δίχως λογοτεχνικά ευρήματα και στολίδια, που συγκλονίζει με την αλήθεια, την απλότητα και την συναισθηματική καθαρότητα που αποπνέει. Μια ιστορία που σε αναγκάζει να σφίγγεις τη γροθιά σου, να εκτιμάς τη ζωή σου, να εκτιμάς από το νερό που έρχεται εύκολα στη βρύση σου μέχρι και την δυνατή στέγη πάνω από το κεφάλι σου. Να βλέπεις το πάθος και τη θέληση να ξεχειλίζουν, να βλέπεις τη λάμψη στο νου και να θέλεις κι εσύ. Γιατί η μεγαλύτερη λογοτεχνία γράφεται από την ίδια τη ζωή που κάνει και τις μεγαλύτερες ανατροπές.

    Διαβάστε το. Θα σας κάνει πιο όμορφους ανθρώπους.

    Διακρίσεις

    Βραβείο Greek Ibby 2018 σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο
    Συγγραφέας: Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, Μπράιαν Μίλερ
    Εικονογράφηση: Anna Hymas
    Μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2017
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-569-747-1
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular