More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20188-11 ετώνΤο ημερολόγιο ενός εξερευνητή, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    «Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων» έλεγε ο πατέρας του Άρη με καμάρι για την προαγωγή που πήρε.  Αυτό σήμαινε μετακόμιση στην Αθήνα. Ρετιρέ με σοφίτα στον Λυκαβηττό του έταξε η μαμά και έτσι ήταν. Αυτή η σοφίτα είχε θέμα. Πρώτον, ήθελε μπόλικο καθάρισμα. Δεύτερον, πολλή τακτοποίηση αφού κούτες παραπεταμένες και πράγματα έκρυβαν μέχρι και το φως. Και έπειτα… ωπ! Τι χαρτιά είναι αυτά;

    Μέσα σε μια σακούλα, ο Άρης βρήκε σημειώσεις του προηγούμενου ιδιοκτήτη του σπιτιού, του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου Columbia Φίλιππου Φευγάτου, με τίτλο «Ιπτάμενο τρίκυκλο». Και λίγο παραπέρα το… ιπτάμενο τρίκυκλο! Και κοντά του το ημερολόγιο του καθηγητή.

    Με φόντο ένα γεμάτο βιβλίο γνώσεων για την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τους, τους αυτόχθονες –Αβορίγινες και Μαορί- κατοίκους τους, τον μακρινό σ’ εμάς αυτόν κόσμο, η γεννηθείσα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στήνει μια καλοδουλεμένη ιστορία μυστηρίου με πολλές προεκτάσεις, πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή και εναλλασσόμενες αφηγηματικές τεχνικές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο ενώ η γνώση και η αγωνία αυξάνονται σελίδα τη σελίδα.

    Τι συνέβη στον πολυπράγμονα καθηγητή Φευγάτο και μεταφέρθηκε μια μέρα εντελώς ξαφνικά σε άσυλο με ζουρλομανδύα; Πρόκειται για κάποιον νοητικό παραλογισμό ή μήπως για σκευωρία κάποιων που ενοχλήθηκαν από την δραστηριότητα του καθηγητή;

    Τι ρόλο παίζει το δεξί χέρι του καθηγητή, η Βάγια Στάμου;

    Ποιες ήταν οι σχέσεις του καθηγητή με τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας;

    Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου με τις εναλλαγές έγχρωμων και δίχρωμων καρέ σελίδων, ζεστών και ψυχρών χρωμάτων, δημιουργεί μια απίθανη κινητοποίηση του βλέμματος που σκανάρει τα σκίτσα προσμένοντας την κίνησή τους. Ορισμένα θυμίζουν πόστερ animation. Διαβάζεις κείμενο κι ασυναίσθητα «διαβάζεις» και εικόνα. Από τις ομορφότερες εικονογραφήσεις βιβλίων του είδους.

    Το πρώτο βιβλίο από «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή» για παιδιά από 8-9 ετών από την Ελληνοεκδοτική είναι ένας δυνατός συνδυασμός μυστηρίου και γνώσης. Περιμένοντας το δεύτερο που θα μας ανοίξει ακόμα μεγαλύτερα παράθυρα στα ταξίδια και τις αποκαλύψεις.

    Ποιος κατέχει το δεύτερο ημερολόγιο του καθηγητή; Αγωνία!

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου εξομολογήθηκε στο ELNIPLEX:

    Δεν ξέρω αν κρύβεται κάτι ή αν υπάρχει ένα μυστικό αλλά αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι μια μεγάλη αλήθεια: Η αγάπη μου για διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς, ταξίδια, εξερευνήσεις κλπ (σε κάθε ταξίδι οι δικοί μου ξέρουν που θα με βρουν σαν με χάσουν – παρέα με ντόπιους της περιοχής).
    Αλλά, φυσικά και η αγάπη μου για την Αυστραλία – το δεύτερο σπίτι μου.
    Πραγματικά θα ήθελα να είμαι στη θέση του εξερευνητή. Και στο πρώτο του ταξίδι, στην κεντρική Αυστραλία, κατά κάποιον τρόπο ήμουν μαζί του. Είναι αυτό που λέμε: Been there, done that!
    Δεν είναι τυχαίος ο πρώτος προορισμός αφού εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα. Όχι στο Alice Springs, φυσικά, αλλά στη Μελβούρνη. Παρόλο που έπεσε πολλή μελέτη και έρευνα, πολλά από τα βιώματά του εξερευνητή (από τον 1ο προορισμό) τα βίωσα από πρώτο χέρι. Γνώρισα Αβοριγίνες (είχα και συμμαθητή), είχα την τύχη να παρακολουθήσω παραδοσιακή τελετή μέχρι και να συνομιλήσω και να γνωρίσω καλά ανθρώπους που ζουν με το παλιό παραδοσιακό (τους) τρόπο. Άρα καταλαβαίνετε πως όταν έγραφα το ημερολόγιο είχα τις εικόνες ολοζώντανες στο μυαλό μου και ο ήχος του didgeridoo βούιζε στα αφτιά μου. Όταν το έγραφα, όπως ακόμα όταν το διαβάζω ξανά και ξανά με αγγίζει, όπως θα με άγγιζε αν πήγαινα στην Αυστραλία και έβλεπα το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα.
    Τελευταίο και κλείνω, θεωρώ πως η κοινωνική ανθρωπολογία είναι ένα κάτι με το οποίο θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί. Και παραλίγο να το κάνω – ήμουν ανάμεσα σε 2 επιλογές- στο τσακ επέλεξα την αγγλική γλώσσα από την ανθρωπολογία. Ακόμα και αν πέρασαν πολλά χρόνια η αγάπη αυτή παραμένει σταθερή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Επιμέλεια έκδοσης: Γιώτα Γκότση
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2017
    Γραφιστ. επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 15 x 22
    ISBN: 978-960-563-173-4
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular