More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο κόκκινο μαντήλι, του Κυριάκου Αθανασιάδη

    Το κόκκινο μαντήλι, του Κυριάκου Αθανασιάδη

    Σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Κώμη, στους Αγίους Πάντες, ο Καλλίνικος, ένα μικρό ευπροσήγορο αγόρι, ορφανός από μητέρα ήδη από ενός έτους, που αναγκάζεται από τα πέντε του, λόγω αναπηρίας του πατέρα του, να δουλέψει για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Στο παζλ των μεγάλων δυσκολιών προστίθεται και η σκληρή μητριά του που τον αντιμετωπίζει απαξιωτικά και ψυχρά. Όμως, ο Καλλίνικος δεν το βάζει κάτω. Με συντροφιά του την σκυλίτσα Σπίθα, την σχεδόν τυφλή αγελάδα Μαύρη και την νέα του φίλη, την Ξωθιά, ένα σχεδόν αερικό, που μετεωρίζεται μεταξύ πραγματικού και ονειρικού κόσμου, ο Καλλίνικος αποφασίζει να αφήσει πίσω του το παρελθόν, τις πληγές του και αυτόν τον φαύλο κύκλο του χωριού του και να κυνηγήσει το όνειρό του στην Κώμη! Εκεί, γίνεται ο μπακαλόγατος δυο αδερφών, που γίνονται η οικογένειά του, η πραγματική του οικογένεια, αφού του στέκονται σπαθί σε όλα.

    Και ο καιρός κυλά. Και ο Καλλίνικος μεγαλώνει και γίνεται άντρας πια αξιοζήλευτος. Και ο έρωτας έρχεται τότε σαν νομοτέλεια στη ζωή του μέσα από το υπέροχο βλέμμα της Λέλας. Μ’ αυτήν θέλει να περάσει τη ζωή του όλη. Μα η ζωή έχει άλλα σχέδια, βάζει τους δικούς της όρους. Πόλεμος, πείνα, θάνατοι κι ο Καλλίνικος στο πεδίο της μάχης, χρέος δυσβάσταχτο για έναν ερωτευμένο που βασανίστηκε πολύ ως τότε. Πόνος πολύς, εμπόδια ανυπέρβλητα κι ο Καλλίνικος λυγισμένος. Συντετριμμένος. Αλλά όχι νικημένος οριστικά.

    Ένα μυθιστόρημα-οδοιπορικό στην Ελλάδα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, την Ελλάδα της πείνας και της ανέχειας, του πολέμου και του θανάτου, των μεγάλων ονείρων και των Μεγάλων Ιδεών, την Ελλάδα των ερειπίων και της ορφάνιας, των ζωών που άλλαζαν τόσο ραγδαία. Ένας άλλος κόσμος, μισοάγνωστος ή μισοθαμπός -δυστυχώς- στα σημερινά Ελληνάκια, κόσμος τυχοδιωκτών, κόσμος όμορφων ανθρώπων σαν των αδερφών Δαρδανών, κόσμος παιδιών με καρδιά και σθένος σαν τον Καλλίνικο.

    Ο πολυγραφότατος συγγραφέας παιδιών, νέων και ενηλίκων, Κυριάκος Αθανασιάδης υφαίνει, μπορώ να πω επιδέξια, το πορτραίτο της χθεσινής Ελλάδας, το πορτραίτο του Καλλίνικου, ενός ήρωα χτυπημένου από τις δυσκολίες, ύστερα ευνοημένου από την τύχη και ακολούθως σε μια διαρκή μετεώριση.  Μια συνεχής πάλη μεταξύ ηδονής και οδύνης, με το πρόσημο να γέρνει συνήθως προς την δεύτερη και το «ο» να αλλάζουν θέση τόσο συχνά με τα «i».

    Η αφήγηση είναι ρέουσα, η σκληρότητα εναλλάσσεται με τον ρομαντισμό, ο έρωτας με τον πόλεμο, το παρόν με την ανάμνηση, οι άνθρωποι με τα αερικά. Ο συγγραφέας παίζει εύστροφα αυτό το «πηγαινέλα» ανάμεσα σε όλες αυτές τις δυαδικότητες, δίχως να κουράζει, δίχως να αισθάνεσαι ότι εκβιάζει συναισθηματικά τον αναγνώστη του, με την ζεστασιά ενός ανθρώπου που θέλει να σου πει μια καλή ιστορία, με πολλή Ιστορία και αλήθεια, με πολλούς συμβολισμούς και εικονοποιητικούς συνειρμούς, με πολύ ρεαλισμό και ουχί φτηνό συναίσθημα, με τρυφερότητα και ψυχική συγ-κίνηση, με πολύ φως που μάχεται το πολύ σκοτάδι.

    «Τι Έρωτας , τι Θάνατος, δεν έχεις να διαλέξεις»

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το κόκκινο μαντήλι
    Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης
    Εξώφυλλο: Τζίνα Γεωργίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Γεωργία Κάσση
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ραλλού Ρουχώτα
    Σελίδες: 440
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-3293-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular