More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΤο Μαγαζάκι με το Ψιλικά: Γλώσσα-Κάθε πράγμα στον καιρό του

    Το Μαγαζάκι με το Ψιλικά: Γλώσσα-Κάθε πράγμα στον καιρό του

    Το Μαγαζάκι άδειασε και χρειάζεται ανεφοδιασμό. Με τι φρούτα και λαχανικά να το εξοπλίσουμε;
    Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές προτάσεις από τα παιδιά. Όμως στο δικό μας μαγαζί είμαστε οπαδοί της αρχής: «κάθε πράγμα στον καιρό του». Αλήθεια, τα παιδιά κατανοούν τι σημαίνει αυτή η έκφραση και μπορούν να την επεξηγήσουν όταν μάλιστα βλέπουν τα πάντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
    Με αφορμή το Μαγαζάκι και τα χειμερινά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, να αναζητήσουμε πληροφορίες σε βιβλία και στο διαδίκτυο. Ένας γεωπόνος ή και κάποιος παραγωγός θα μας βοηθήσει να γράψουμε μια λίστα με τα προϊόντα του χειμώνα, αλλά και να μάθουμε ποια προϊόντα παράγει η περιοχή που ζούμε αυτή την εποχή.
    Στη συνέχεια ένα παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο του Μαγαζάτορα και οι υπόλοιποι είμαστε οι παραγωγοί, μεσάζοντες δεν χρειαζόμαστε, τους παρακάμψαμε. Κάθε παραγωγός προσπαθεί να περιγράψει το προϊόν του και να πείσει τον Μαγαζάτορα να το αγοράσει, επιστρατεύστε και καμιά παροιμία, σίγουρα θα βοηθήσει!
    Ο Μαγαζάτορας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την περιοχή προέλευσης του προϊόντος, την τιμή, τα χαρακτηριστικά κι αποφασίζει αν θα το αγοράσει ή όχι. Και για να θυμόμαστε  τις προσφορές αξιοποιούμε  το Φύλλο Εμπέδωσης Γλώσσα Κάθε πράγμα στον καιρό του , όπου το κάθε παιδί γράφει και ζωγραφίζει το προϊόν το οποίο προτείνει. Αν μάλιστα επιστρατεύσουμε το κέφι μας και το υποκριτικό μας ταλέντο και υποδυθούμε εμείς τον Μαγαζάτορα, που έχει χάσει τα γυαλιά του και διαβάζει λάδια αντί για αχλάδιαφύκια αντί για μήλα φιρίκια, ράσα αντί για πράσα, ρώτα αντί καρότα… θα εμπλέξουμε τα παιδιά σε ένα διασκεδαστικό, γλωσσικό παιχνίδι διόρθωσης λαθών.
    Αν έχουμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους γονείς, εξοπλίζουμε το Μαγαζάκι μας με φρούτα της εποχής και με κάθε ευκαιρία γευόμαστε νοστιμότατες φρουτοσαλάτες.Κι επειδή η φαντασία των παιδιών πάντα μας προσπερνάει, ο Νικόλας ζωγράφισε και το φορτηγό που έρχεται να μας παραδώσει τα αχλάδια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια!

    Φύλλο-Κάθε πράγμα στον καιρό του
    kathepragma

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular