More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων, του Σωτήρη Χατζάκη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων, του Σωτήρη Χατζάκη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    «Σε ένα πελώριο και απέραντο καφέ χωράφι ένα μικρό σκουλήκι γεννιέται.
    Κάνει όνειρα…, όνειρα μεγάλα, όνειρα αυτοκρατορικά!
    Στητό και αγέρωχο, το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων περιμένει την ώρα και τη στιγμή να πραγματοποιήσει το μεγάλο σχέδιό του.

    Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς!
    Θα βασιλέψω σ’ αυτό το χωράφι,
    που θα είναι η χώρα μου ψιθυρίζει… »

    Ένα μικρό και ταπεινό σκουλήκι, εκπρόσωπος της κατώτερης τάξης αλλά με μεγάλα όνειρα, αποφασίζει να γίνει βασιλιάς και να διαφεντεύει τα σκουλήκια αλλά και όλα τα πλάσματα που ζουν στο χωράφι. Όταν γεννήθηκε, αν και μικρός, είχε ορθώσει το ανάστημά του και κοιτούσε αγέρωχος τον ουρανό, έτσι οι γονείς του τον ονόμασαν Ναπολέων! Από μικρός έκανε όνειρα και σχεδίαζε να γίνει ο μελλοντικός άρχοντας του χωραφιού και περίμενε με υπομονή να του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Σε μια δύσκολη στιγμή, όταν ένας γεωργός έβαλε φωτιά στο χωράφι για να το καθαρίσει, ο Ναπολέων αψήφισε τις φλόγες και προχώρησε αγέρωχος στο χωράφι ενώ τ’ άλλα σκουλήκια χώθηκαν βαθιά στο χώμα για να σωθούν.

    Στο δρόμο του ο Ναπολέων συνάντησε ένα σκαθάρι και αμέσως έγινε το άλογο του, αφού του υποσχέθηκε ότι δεν θα κινδυνέψει ξανά από τη φωτιά. Ήταν αποφασισμένος να οργανώσει την άμυνα της χωραφοχώρας και τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν. Μα τι άλλο; Μεγάλος και τρανός βασιλιάς. Ο Ναπολέων ήταν πολύ καλός στα λόγια και είχε μεγάλη επιρροή στα άλλα σκουλήκια. Έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε μεγάλη τους επιθυμία και να τους προσφέρει ό,τι ζητούσαν σαν καλός αρχηγός.

    Έτσι, δεν άργησε να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια του, αλλά κυρίως να οργανώσει το στρατό του τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα. Το πλήθος τον λάτρευε και τον ακολουθούσε πιστά σε κάθε του ιδέα. Το μικρό σκουλήκι ένιωθε απέραντη χαρά και συγκίνηση και όταν του έδωσαν ένα καπέλο από κόκκινο χαρτόνι ενός παλιού περιοδικού, τότε έμοιαζε να είναι ίδιος με το ίνδαλμά του. Πράγματι ήταν ίδιος με τον Ναπολέων, τον είχε κυριεύσει το πάθος για εξουσία και ήθελε να αποκτήσει το μεγαλύτερο βασίλειο. Τώρα δεν του έφτανε η Χωραφοχώρα και ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο των μυρμηγκιών αλλά και τον κόσμο των μελισσών. Ένωσε τις δυνάμεις του με τον Αρχιμέρμηγκα αλλά και τη Βασίλισσα των μελισσών ενάντια στους τζίτζικες, τους τραγουδιστάδες.

    Η κατάσταση ξέφυγε και ο Ναπολέων θέλησε να ελέγχει τα πάντα και ν’ αποφασίζει εκείνος για όλα. Έδωσε εντολή να συλλάβουν τους τζίτζικες, να σπάσουν τις κιθάρες και τα βιολιά και να τους κλείσουν στη φυλακή. Η Χωραφοχώρα προόδευε και είχε τη δική της κυβέρνηση. Οι φυλακές γέμισαν με τζιτζίκια που χωρίς κιθάρες και βιολιά τραγουδούσαν τραγούδια αγάπης και διαμαρτυρίας. Όλα έδειχναν ότι το όνειρο του Ναπολέοντα είχε γίνει πραγματικότητα. Όμως ο Ναπολέων σχεδίαζε το μέλλον της χωραφοχώρας χωρίς να υπολογίζει ότι το χωράφι δεν του ανήκει…

    Μια όμορφη ιστορία για τη μισαλλοδοξία και τον κομπασμό, για την απληστία και την αρχομανία ενός απλού σκουληκιού, που η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον έκανε να ξεπεράσει κάθε μέτρο. Νόμιζε ότι μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο σαν στρατηγός Ναπολέων και τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα του. Ο εγωισμός του δεν τον άφηνε να πράξει δημοκρατικά για το κοινό καλό όλων αλλά σαν δικτάτορας αποφάσιζε μόνο ο ίδιος. Το πάθος για εξουσία τον είχε πια συναπάρει.

    Ο συγγραφέας Σωτήρης Χατζάκης με ιδιαίτερη μαεστρία καταφέρνει να θίξει ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από μια αλληγορική ιστορία που απευθύνεται σε μια ευρύτερη ηλιακή ομάδα αναγνωστών. Οι μικροί μας φίλοι θα συνειδητοποιήσουν δύσκολες έννοιες όπως δικτατορία, φανατισμός, συμμαχίες, στέρηση της ελευθερίας… Οι μεγαλύτεροι θα ανακαλύψουν στο πρόσωπο του ταπεινού σκουληκιού και το πάθος του για εξουσία, ιστορικά στοιχεία από μεγάλες προσωπικότητες που θέλησαν να επιβληθούν σε μια κοινωνία, την άνοδό τους στην εξουσία και την νομοτελειακή τελική πτώση τους. Γιατί η πτώση κάθε αρχομανούς εμμονικού από την εξουσία είναι η απόλυτη νομοτέλεια, ίσως ισχυρότερη και από την άνοδό του.

    Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου αποτυπώνει με γήινες αποχρώσεις του καφέ, του πορτοκαλί και του κίτρινου όσα συμβαίνουν στο καφετί χωράφι, δημιουργώντας μοναδικούς χαρακτήρες, με το ιδιαίτερό της στυλ. Κάθε σελίδα ξεδιπλώνεται διάπλατα μπροστά στα μάτια του μικρού αναγνώστη και περιγράφει έναν ξεχωριστό κόσμο με έντομα σε εξωπραγματικό μέγεθος. Οι ρόλοι αντιστρέφονται και το μικρό σκουλήκι ξεπερνά σε μέγεθος και αποφασιστικότητα τα υπόλοιπα έντομα. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι με τα μεγέθη από την εικονογράφο.

    Εντυπωσιακή η εικόνα με τη γιορτή για την επέτειο της ίδρυσης του Βασιλείου των εντόμων με τους πιστούς υπηκόους του Ναπολέοντα να κρατούν πολύχρωμες σημαίες και σημαιάκια στην παρέλαση. Οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης τραγουδούν εμβατήρια της δουλειάς και της προόδου.

    Φυσικά υπάρχουν και οι τζίτζικες όπου αντιπροσωπεύουν τους τραγουδοποιούς και επαναστάτες της ιστορίας. Μπορείτε να φανταστείτε τι τραγούδια για την ελευθερία τραγουδούσαν οι τζίτζικες μέσα στη φυλακή, τι συνθήματα θα έλεγαν για την ελευθερία και τα όνειρά τους για έναν κόσμο όπου όλα τα έντομα θα είχαν άποψη και θα επικρατούσε δημοκρατία.

    Μια ξεχωριστή, σκληρόδετη έκδοση από την Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων
    Συγγραφέας: Σωτήρης Χατζάκης
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Έλενα Κατσαϊτη
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-229-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular