More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΤο μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, του Θοδωρή Κούκια

    Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, του Θοδωρή Κούκια

    Τίτλος παράξενος, αλληγορικός, μελαγχολικός, που σε κάνει να αναρωτιέσαι. Στο εξώφυλλο ένα στόμα κλειστό, σαν φύλλο ξερό σε καλεί να ανακαλύψεις τα μυστικά που κρύβει, στην άκρη του ένα λουλούδι που κατάφερε… ν’ αντέξει.

    «Στους μαθητές μου». Μια αφιέρωση από τον συγγραφέα που δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους μιας και μόνο τάξης, παρά κρύβει στις λέξεις της όλους εκείνους που υπήρξαν και θα υπάρξουν μαθητές. Μαθητές… ως άγραφες σελίδες που περιμένουν να χαραχτεί επάνω τους το ταξίδι της δικής τους μοναδικής ζωής.

    Ο ευρηματικός Θοδωρής Κούκιας, παράλληλα με τη ζωή της Νεφέλης, μας παρουσιάζει ένα παραμύθι με ηρωίδα μια σελίδα Α4, την Ταβούλα Ρασά. Ένα βιβλίο με αινιγματικό τίτλο… δυο ιστορίες που περιπλέκονται… δύο ηρωίδες με ζωές παράλληλες… δύο κόσμοι διαφορετικοί. Είναι τελικά τόσο διαφορετικές οι ιστορίες που μας αφηγείται;

    Η Νεφέλη, μαθήτρια πια της Α’ λυκείου, βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε καινούριο σχολείο εξαιτίας των συνεχών μεταθέσεων της μητέρας της, Λίνας. Ο πατέρας της, Λούις, ισπανικής καταγωγής, αποφασίζει να μην ακολουθήσει την υπόλοιπη οικογένεια και να εγκατασταθεί σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Τα θεμέλια της οικογένειας αρχίζουν τα τρίζουν.

    Αισθάνεται  απομονωμένη, ότι δεν ανήκει πουθενά. Μοναδική της παρέα, ο Ίωνας και η Αντέλα. Ο Ίωνας, ίσως ο πιο παράξενος έφηβος του σχολείου, ο μικρός σοφός, όπως τον αποκαλούν οι δάσκαλοι, ή μικρό ζαβό κατά τους συμμαθητές του, είναι ένα παιδί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, με σύνδρομο Άσπεργκερ, και η Αντέλα, κόρη μιας γυναίκας αμφιβόλου ηθικής. Η παράξενη αυτή συντροφιά μπαίνει στο στόχαστρο των υπολοίπων γιατί απλά είναι διαφορετική. Η φυγή του πατέρα της στην Ισπανία, γιατί οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά, καθώς και ένα πρωταπριλιάτικο αστείο από τους συμμαθητές της, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η Νεφέλη νιώθει πως μια χρωμοπαγίδα έχει εξαφανίσει τα χρώματα της σκέψης της, πως το μυαλό της, η ψυχή της, το κορμί της είναι ένα αδιάφορο, βαρετό μουσείο αποξηραμένων συναισθημάτων.

    Μέσα σε όλα αυτά έρχονται και τα social Media -social Μήδεια όπως τα έλεγε ένας καθηγητής, φαντάζομαι καταλαβαίνετε το λόγο- να μετατρέψουν σε ηλεκτρονικούς νταήδες και σχολιαστές όλους εκείνους που είναι αδύναμοι στην πραγματική ζωή. Η ηρωίδα βυθίζεται, κλείνεται στον δικό της άδειο κόσμο. Το θηρίο της κατάθλιψης ξεπροβάλει απειλητικό από την άβυσσο της ψυχής της και την κοιτά κατάματα.

    «Ξέρεις τι θα συμβεί αν κάποιος καθίσει και κοιτάζει με τις ώρες την άβυσσο;»
    «Θα τον κοιτάξει κι εκείνη και κάποια στιγμή θα τον καταπιεί.»
    Είναι τα λόγια του Ίωνα.

    Η Νεφέλη καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της πραγματικής της ζωής, να βγει από τα έγκατα της αβύσσου και να χαράξει μια νέα πορεία προς το φως. Σ’ αυτό της το ταξίδι συνοδοιπόροι, o Ίωνας, η Αντέλα, η ευαίσθητη καθηγήτρια, η ονειροπόλα ζωγράφος, αλλά και μία απρόσμενη φίλη, η Ταβούλα Ρασά. Θα καταφέρει τελικά να βγει  από την μελαγχολία, την κατάθλιψη… και ν’  ανθίσει;

    Ο Θοδωρής Κούκιας, όντας και ο ίδιος εκπαιδευτικός, μέσα από αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο, καταφέρνει να διεισδύσει στον κόσμο των εφήβων, να ανοίξει παράθυρα στις ψυχές τους, να μιλήσει τη γλώσσα τους, να μοιραστεί τους προβληματισμούς τους, να καταλάβει τις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις. Μα πάνω απ’ όλα να τους μιλήσει για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Ο λόγος του λιτός, κατανοητός, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η πρωτοπρόσωπη αφήγησή του, σε μεγάλο μέρος του βιβλίου, σε υποχρεώνει να μπεις στη θέση της ηρωίδας, να νιώσεις τους φόβους της, την αγωνία για το αύριο, να θυμηθείς πως ήσουν κι εσύ έφηβος.

    Το εύρημα της αναγωγής των ονομάτων των ηρώων σε χημικά στοιχεία προσθέτει μια χιουμοριστική νότα, στην κατά τ’ άλλα μελαγχολική και ευαίσθητη αφήγηση, παράλληλα όμως μας δίνει ένα παράδειγμα της πολυπλοκότητας της σκέψης ενός παιδιού με Άσπεργκερ.
    Τελικά… «Έμοιαζαν πολύ οι άνθρωποι με τις Α4. Είχαν έρθει καθαροί, λευκοί στη ζωή και έψαχναν να γεμίσουν τις σελίδες της ζωής τους με κείμενα μοναδικά…»

    Ένα μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Κέδρος για νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, που θα σας προβληματίσει και σίγουρα θα σας αφυπνίσει.

    Η σειρά BIG BANG BOOKS αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων
    Συγγραφέας: Θοδωρής Κούκιας
    Εικονογράφηση: Βάσω Παπαχρήστου
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2011
    Σελίδες: 272
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4750-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular