More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας JAN1/23: Έκρυθμες καταστάσεις - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

    Το τραγούδι της εβδομάδας JAN1/23: Έκρυθμες καταστάσεις – Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

    Το τραγούδι Έκρυθμες καταστάσεις περιλαμβάνεται στο μουσικό παραμύθι Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι που έγραψαν και ηχογράφησαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας. Για το παραμύθι αυτό έχουν γραφτεί πολλά και εγώ έχω γράψει ξανά και ξανά.

    Για όσους διαβάζουν πρώτη φορά, ας επαναλάβω: Η ιστορία αυτή γράφτηκε στο Μονπελιέ, σαν ένα όνειρο που είδε ένας εκ των δύο αδερφών, και μελοποιήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο τα Χριστούγεννα του 1978. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1983 από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε εικονογράφηση του αείμνηστου Νίκου Μαρουλάκη, που ζούσε τότε κι εκείνος στο χωρισμένο ακόμα Βερολίνο. Παρέμεινε στις Εκδόσεις Καστανιώτη ως το 2003. Μετά από 10 χρόνια, 2013 πια, το βιβλίο επανακυκλοφόρησε με ενσωματωμένο το cd (δεν ήταν στην πρώτη του κυκλοφορία) το οποίο επεξεργάστηκε και ηχογραφήθηκε από την αρχή, αλλάζοντας ορισμένα σημεία στις αρχικές ηχογραφήσεις του cd.

    Πιστεύω ότι Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι είναι ένα ορόσημο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία που σηματοδοτεί, κοντά στα σαράντα πλέον χρόνια πριν, τη φυγή προς τα μπρος, το καινούριο που σιγά σιγά άφηνε (ή θα ήθελε) πίσω τις ξεπερασμένες καρικατούρες του διδακτισμού, της ηθικολογίας, των επιμυθίων και των σπουδαίων τάχα μηνυμάτων που θέλουμε να περνάμε στα παιδιά. Ήταν το πρώτο γέννημα της Χατζιδακικής και Κριεζικής Λιλιπούπολης; Όχι ακριβώς! Αλλά ήταν το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα ότι στο εξής θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε και διαφορετικά πράγματα. Μεγαλύτερο μήνυμα από την αισθητική, την αυθεντική ψυχαγωγία, τη χαρά και μια σπουδαία αφήγηση που σε ταξιδεύει πάνω σε χήνες, σε χιόνια, σε καζάνια που βράζουν, χέρι χέρι με το πνεύμα της παπαρούνας και της αγάπης, μακριά από τους κακομούτσουνους, υποκριτές, αγέλαστους, δεν υπάρχει. Κι ας μην ήταν συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Και ας μην ξανάεγραψαν ποτέ αντίστοιχο βιβλίο. Κάποτε κάποτε, φτάνει ένα για να έχεις πει όσα έχεις να πεις.

    Οι Έκρυθμες Καταστάσεις είναι ασφαλώς όλα εκείνα που κάνουν οι καλικάντζαροι με την άνοδό τους στη Γη, στον επάνω κόσμο, οπότε, πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, εβδομάδα της καθόδου τους εκ νέου στον κάτω κόσμο, τους το αφιερώνουμε, στέλνοντάς τους την αγάπη μας και περιμένοντάς τους ξανά την επόμενη χρονιά για να κάνουν τα δικά τους.

    Ως τότε, κάντε εσείς τις δικές σας διαολιές, που θα έχετε να τις θυμάστε για πάντα.

    Έκρυθμες καταστάσεις
    Άλμπουμ: Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι
    Μουσική: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
    Στίχοι: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

    Βγαίνουν τη νύχτα και γυρνούν και κάνουν χίλιες τρέλες,
    στους δρόμους και στα μαγαζιά μπερδεύουν τις ταμπέλες.

    Γλιστράνε μες στα σπιτικά από τις καμινάδες
    και μαγαρίζουν τα γλυκά που φτιάνουν οι κυράδες.

    Μπαίνουν μες στα φουρνιάρικα σαν λείπουν οι ψωμάδες
    και χώνουν τις χερούκλες τους μέσα στους λουκουμάδες.

    Μαγεύουνε τα ζωντανά κι οι γάτες κελαηδούνε,
    οι κότες νιαουρίζουνε κι οι γάιδαροι λαλούνε.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular