More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο χάρισμα της Ήβης, του Ματ Χέιγκ (εικ.: Έμιλυ Γκράβετ, μετ.: Αργυρώ...

    Το χάρισμα της Ήβης, του Ματ Χέιγκ (εικ.: Έμιλυ Γκράβετ, μετ.: Αργυρώ Πιπίνη)

    Η εντεκάχρονη Ήβη ζει στο Τρεντς. Είναι ένα ασυνήθιστο κορίτσι. Όχι γιατί το είπε ο μπαμπάς της. Ούτε γιατί της άρεσαν τα ζώα, σε όλα σχεδόν τα παιδιά αρέσουν. Βασικά της άρεσαν όλα τα ζώα. Όλα, όλα. Ακόμα κι εκείνα που δε σε προκαλούν να τα αγκαλιάσεις. Τι άλλο να σας πω από το ότι της άρεσαν ακόμα και οι κατσαρίδες; Και πραγματικά ήξερε απίθανα πράγματα για όλα τα ζώα, διάβαζε πολύ γι΄αυτά. Όμως δεν ήταν ξεχωριστή για αυτά. Το ταλέντο της ήταν ότι μπορούσε να ακούει τι σκέφτονται τα ζώα. Και μερικές φορές κατάφερνε να ακούνε και τα ζώα τι σκεφτόταν εκείνη. Και όσο μεγάλωνε αυτό συνέβαινε όλο και πιο συχνά. Ο μπαμπάς της, βέβαια, της είχε απαγορεύσει να κάνει. Και η Ήβη έτσι έπραττε. Μέχρι την ημέρα του κουνελιού! Την ημέρα δηλαδή που το λαγουδάκι του σχολείου ζητά από την Ήβη να το ελευθερώσει από το κλουβί του.

    “Σε παρακαλώ. Βρίσκεται {η μαμά μου} μόνο διακόσια χοροπηδητά μακριά. Χοροπηδητά! Αλλά είναι αδύνατον να πηδήσω εδώ μέσα χωρίς να κοπανήσω το κεφάλι μου. Πρέπει να με βοηθήσεις. Είσαι η μόνη που μπορεί να με ακούσει”.

    Τότε ο μπαμπάς της αναγκάστηκε, μετά από μυστικά που κύλησαν από τα χείλη της γιαγιάς Φλώρας, να της πει όλη την αλήθεια για το Χάρισμά της. Το Χάρισμα που είχε και η γιαγιά της και η μητέρα της. Μάλιστα, πριν από χρόνια, η μητέρα της προσπάθησε να σταματήσει τον χειρότερο άνθρωπο που έζησε ποτέ, τον ληστή και δολοφόνο, Μόρτιμερ Τζ. Μόρτιμερ από το να αφανίσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Εκεί τη δάγκωσε μάλιστα και η πιο θανατηφόρα αράχνη στον κόσμο. “Πρέπει να ξέρεις ότι το Χάρισμα δεν είναι ευλογία. Είναι κατάρα. Κυρίεψε τη ζωή μου. Κυρίεψε τη ζωή της μητέρας σου”.

    Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο μπαμπάς της Ήβης τούς πήρε στην Αγγλία, άλλαξε τα ονόματά τους, τα άλλαξε όλα, για να μην μπορεί ο κακός Μόρτιμερ να τους βρει. Η απελευθέρωση του κουνελιού από την Ήβη εκνευρίζει τον μπαμπά της που πατά παύση στο Χάρισμά της. Όμως, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Οι εξαφανίσεις ζώων στη γειτονιά της γίνονται όλο και περισσότερες και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο αλλόκοτα. Όλα δείχνουν έναν που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο: τον Μόρτιμερ!

    “Μόνο εσύ μπορείς να το σταματήσει αυτό”, συνέχισε ο γάτος. “Πρέπει να το σταματήσεις προτού να είναι πολύ αργά”. Ο κλοιός στένευε γύρω από την Ήβη. Έπρεπε να το πάρει απόφαση. Μόνο αυτή μπορούσε να σταματήσει τον Μόρτιμερ. Και θα το τολμούσε παρέα με ένα σπουργίτι, μια σαύρα μελλοντολόγο, ένα φίδι και έναν υπεραισιόδοξο σκύλο.

    Μια προεφηβική (και εφηβική) περιπέτεια με τα υλικά των κλασικών βιβλίων του είδους, όπου ο Ματ Χέιγκ αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά μετρ. Χτίζει μια διαφορετική ηρωίδα με ένα πρωτότυπο χάρισμα και δομεί ένα μεγάλο ταξίδι ωρίμανσης όπου η αναγνωστική απόλαυση κάνει όλα τα αναδυόμενα μηνύματα δευτερεύοντα. Ο Χέιγκ δείχνει ακόμα μια φορά ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς των just 40+, με μια γραφή φρέσκια, σπινθηροβόλα, ολοζώντανη σε κάθε σελίδα, απαλλαγμένη από άγχη εκφραστικού πλούτου, παροχής αξιών και καθωσπρεπισμού, μια γραφή που τριβελίζει τον αναγνώστη από την αρχή και δεν τον αφήνει ποτέ να επαναπαυθεί σε κάποιο εντυπωσιακό ξεκίνημα ή άλλες εκλάμψεις. Η γραφή του Χέιγκ εστιάζει στον πλούτο των εικόνων που χτίζει άλλοτε απροσδόκητα και άλλοτε επιθετικά, στην ασύνορη φαντασία του που διακρίνεται ιδιαιτέρως στην αρχιτεκτονική της πλοκής που έχει υφάνει και στη δύναμη της βασικής ηρωίδας αλλά και των δευτερευόντων που δεν αφήνονται σε διεκπεραιωτικούς της εξέλιξης ρόλους.

    Οι ζωντανοί, πυκνοί διάλογοι, η σπιρτάδα του χιούμορ, η αιώνια μάχη καλού-κακού με την υφή των κλασικών βιβλίων, η θεματολόγια που απλώνεται από τη φιλία και τη διαφορετικότητα μέχρι τα δικαιώματα των ζώων, τη συμβίωσή και επικοινωνία τους με τους ανθρώπους και την κλιματική αλλαγή, το “τόλμα να είσαι ο εαυτός σου”, “μη σιωπάς όταν ο κόσμος σε χρειάζεται”, ο γρήγορος ρυθμός στα περισσότερα σημεία της πλοκής και η εξωστρέφεια του κειμένου νομίζω θα αρέσει πολύ στους προεφήβους και εφήβους περίπου 8-13 ετών.

    Να σημειώσουμε την εξαιρετική δουλειά της βραβευμένης Έμιλυ Γκράβετ που διασπά με ποιότητα το ευθύγραμμο κείμενο.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    —————

    Συνέντευξη του Ματ Χέιγκ για το βιβλίο του:

    —————–

    “Συναρπαστική και απίθανη ιστορία για τη συμπόνια, το περιβάλλον και την ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι τα πάντα στον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους”. Financial Times, Books of the Year

    “Μαθαίνει στα παιδιά να μη στενοχωριούνται που είναι διαφορετικά… Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην περιπέτεια και τη συγκίνηση… Ο Haig είναι ένας συναρπαστικός συγγραφέας. Το βιβλίο απευθύνεται σε ευρύ φάσμα αναγνωστών – κι όχι μόνο σε όσους ανησυχούν που δεν ταιριάζουν με όλους”. Daily Telegraph

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Armando Manzanero- Esta tarde vi llover

    Lonely Shepard- Gheorghe Zamfir

    Baby elephant Walk- Henry Mancini

    Steppe – René Aubry

    E.T. Theme Song

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το χάρισμα της Ήβης
    Συγγραφέας: Ματ Χέιγκ
    Εικονογράφηση: Έμιλυ Γκράβετ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Evie and the Animals
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κώστας Σίμος
    Σελιδοποίηση: Σπυριδούλα Βονίτση
    Σελίδες: 296
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8483-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular