More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΑποταμιεύω, της Σίντερς Μακλέοντ (η αξία της αποταμίευσης για παιδιά)

    Αποταμιεύω, της Σίντερς Μακλέοντ (η αξία της αποταμίευσης για παιδιά)

    Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Εκείνη την ημέρα το 1924 ιδρύθηκε στο Μιλάνο το Διεθνές Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων.

    Η αποταμίευση για εμάς τους μεγάλους μοιάζει βασανιστική, σε μια οικονομική συγκυρία όπου πολλοί δυσκολεύονται για την επιβίωση ή την εκπλήρωση βασικών αναγκών. Ωστόσο, η αποταμίευση δεν είναι μόνο μια οικονομικής απόχρωσης αξία, αλλά πολύ πιο σημαντική και μεγαλύτερου εύρους. Για τα παιδιά είναι μια έξοχη διαδικασία, όχι απλώς αντίληψης των οικονομικών, κατανόησης του “έχω” και “δεν έχω”, του δεν ξοδεύω και του προσπαθώ να βάλω στην άκρη. Πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά είναι η τέχνη του να μαθαίνει το παιδί να κάνει όνειρα, να βάζει στόχους και να τους διεκδικεί. Θέλεις ένα παιχνίδι; Μάζεψε χρήματα, μην ξοδεύεις τα χαρτζιλίκια σου και πάρτο. “Μα θέλω και να βγω βόλτα με τις φίλες μου”. Κι εκεί έρχεται η ζύμωση. “Τότε βρες μια λύση”. Και το παιδί μαθαίνει ότι για να ικανοποιήσει μια ανάγκη ή ένα όνειρό του, ίσως πρέπει να επιβραδύνει ή να μεταθέσει ένα άλλο ή να μοιράσει την πίτα στη μέση ώστε να ικανοποιηθούν και δύο αλλά βραδύτερα.

    Το παιδί έτσι θα μάθει να διαχειρίζεται από νωρίς χρήματα, θα αυτο-οριοθετείται, θα προσδιορίζει στόχους, θα γνωρίζει αν και με ποιο ρυθμό μπορεί να τους επιτύχει. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως θα μάθει ότι στη ζωή του δεν υπηρετούνται όλοι οι στόχοι με τα χρήματα, ότι κάποια πράγματα δεν αγοράζονται και ότι πρέπει να προσπαθήσει με πολύ πιο σύνθετους τρόπους για να τα κατακτήσει και επιτύχει. Αυτά όλα μπορεί να τα νοηματοδοτήσει θαυμάσια μια ορθή αντίληψη της αποταμίευσης.

    Λίγα τα βιβλία για αυτήν την αξία. Στην Ελλάδα έχουμε εκείνο το πανέμορφο Αν κάθε μέρα, των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Μυρτώς Δεληβοριά που έδειξε πολλή από την αξία της αποταμίευσης και των προεκτάσεών της.

    Τώρα, η πολυτεχνίτισσα Σίντερς Μακλέοντ έρχεται με το Save It και τη σειρά Ευρωκαροτάκια όπου η χαριτωμένη Χάνι, ζαλισμένη από τα αδερφάκια της που προσέχει, θέλει να πάει να μείνει σε δικό της σπίτι. Αλλά δε μπορεί να το αγοράσει. “Όμως είσαι πολύ μικρή για να ζεις μόνη σου από τώρα” της εξηγεί κάποια στιγμή ο μπαμπάς της. Κι εκείνη αποφασίζει να αγοράσει τελικά ένα κουκλόσπιτο από την μικρή αμοιβή που παίρνει από τους γονείς της για να προσέχει για λίγα τα αδέρφια της. Η Χάνι στρώνεται και υπολογίζει πόσες εβδομάδες θα χρειαστεί για να μαζέψει τα 10 καρότα που χρειάζεται για το κουκλόσπιτό της. Πέντε; Ναι, αλλά έτσι δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο απ’ όσα της αρέσουν. Κάπως έτσι η Χάνι μαθαίνει όχι απλώς να αποταμιεύει αλλά και να ζυγίζει μέσα της την αξία των στόχων της.

    Πολύ τρυφερό και χρήσιμο βιβλίο που υποστηρίζει εύληπτα τα παιδιά να επιτύχουν όλα όσα αναφέραμε στην εισαγωγή. Η απλή, καρτουνίστικη εικονογράφηση, επηρεασμένη από την γελοιογραφική θητεία της δημιουργού και το απλό, βραχύ κείμενο φανερώνουν ότι το βιβλίο μπορεί να είναι κατάλληλο και διαχειρίσιμο ως νόημα από 4 ετών και αναλόγως της αναγνωστικής εμπειρίας του παιδιού.

    Ανακαλύψτε και τα άλλα βιβλία της σειράς ΕΥΡΩΤΑΡΟΤΑΚΙΑ

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Streets of Cairo or the Poor Little Country Maid

    The Skatalan Logicofobism- Pascal Comelade

    Queen for a Day (Part 2)-Blackmore’s Night

    Henry Mancini ~ Charade

    Paint It Black – Pascal Comelade

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Αποταμιεύω
    Τίτλος πρωτοτύπου: Save it!
    Συγγραφέας: Σίντερς Μακλέοντ
    Εικονογράφηση: Σίντερς Μακλέοντ
    Σειρά: Ευρωκαροτάκια
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2020
    Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σελιδοποίηση-προσ. εξωφ.: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 25
    ISBN: 978-960-605-861-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular