More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤριγωνοψαρούλης, οι μεγάλες περιπέτειες, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Τριγωνοψαρούλης, οι μεγάλες περιπέτειες, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Δε νομίζω ότι υπήρξε στην Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμος ήρωας σε σειρά παιδικών βιβλίων. Και δεν θεωρώ ότι είναι απλώς ένα συμπαθητικό εκδοτικό πρότζεκτ το οποίο επικοινωνήθηκε καλά και πούλησε. Ούτε το γεγονός ότι ο συγγραφέας του πίστεψε πολύ στον ήρωά του και έτρεξε μαζί του τόσο ώστε να τον βοηθήσει να γίνει αναγνωρίσιμος. Δεν πιστεύω σε καμία προωθητική ενέργεια που δεν συνοδεύεται από την αγάπη αυτών που θα το καταναλώσουν. Και ο Τριγωνοψαρούλης αγαπήθηκε μάλλον αρκετά από τα παιδιά. Για καμιά δεκαριά χρόνια γινόταν ένας μικρός χαμούλης για τον κίτρινο, τριγωνικό ψαρούλη του Ηλιόπουλου. Γιατί;

    Ο Τριγωνοψαρούλης άρεσε, κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί είχε πολλά. Οι πανανθρώπινες αξίες, τα μηνύματα και τα ιδανικά που σαφέστατα εκπροσωπούσε είναι η επιφάνεια, αυτό που διαβάζεις μπροστά. Ο μόνος είναι ο Τριγωνοψαρούλης που γρατζούνισε τον εκφοβισμό και το σεβασμό στην ετερότητα; Ο μόνος είναι που μίλησε για τέτοια ζητήματα ή ο πρώτος; Όχι, βέβαια! Ο Τριγωνοψαρούλης όμως ήταν το ιδανικό πάντρεμα πολλών σημαντικών παραγόντων: πρωτοτυπία στην αρχική σύλληψη (ονόματα, στήσιμο μιας μικροκοινωνίας στο βυθό της θάλασσας), υποδειγματικό ξεδίπλωμα ενός θέματος που ο Ηλιόπουλος έβλεπε να επανέρχεται (ή να μην έφυγε ποτέ) στο προσκήνιο και όλων των διακλαδώσεων του, αφηγηματική αμεσότητα στα όρια του προφορικού λόγου, χιούμορ και φαντασία, σασπένς και περιπέτεια, διάλογοι και χαρακτήρες με υψηλή δραματική λειτουργικότητα, σπιρτάδα στην πλοκή και την εξέλιξη των ιστοριών. Φρονώ όμως, ότι ο Τριγωνοψαρούλης είναι κυρίως ένας καθηλωτικός παιδαγωγός για τα παιδιά αναγνώστες στα οποία προσφέρει μέσα από τις ιστορίες του ένα αξιοθαύμαστο ηθικό ανάστημα, το καλό παράδειγμα που θα λέγαμε απλά, φωνάζοντάς τους κάτι σε “ακολουθήστε το, δεν είναι ντεμοντέ να έχεις ήθος”

    Στην επετειακή αυτή έκδοση, λοιπόν, των εκδόσεων Πατάκη για τα 20 χρόνια του ήρωα, θα διαβάσετε για πρώτη φορά όλες μαζί τις μεγάλες περιπέτειές του Τριγωνοψαρούλη. Για όποιον δεν μπήκε στον κόσμο του ήρωα ποτέ, να πούμε ότι σε αυτήν την έκδοση θα βρείτε τις ιστορίες “Ο Τριγωνοψαρούλης”, “Ο Τριγωνοψαρούλης, o Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος”, “Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη” και “Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…”, οι οποίες κυκλοφορούν και αυτοτελώς.

    Ένα βιβλίο 288 σελίδων με την εικονογραφική υπογραφή της Λήδας Βαρβαρούση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τριγωνοψαρούλης, οι μεγάλες περιπέτειες
    Διάβασε: Απόσπασμα
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιοόπουλος
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Σχεδ. εξωφύλλου: Σέτα Ζακιάν
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάρτιος 2017
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 15 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-7049-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular