More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦεγγαράκι μου λαμπρό-Μια ιστορία για τον δεύτερο γάμο και τη νέα οικογένεια,...

    Φεγγαράκι μου λαμπρό-Μια ιστορία για τον δεύτερο γάμο και τη νέα οικογένεια, της Σάντρα Λέβαινς

    Ένα διαζύγιο σημαίνει ένα τέλος. Και κάθε τέλος σημαίνει μια νέα αρχή. Έτσι δουλεύει η φύση σε όλα της τα πλάτη και τα μήκη και έτσι μας διδάσκει καθημερινά μέσα από τα εργαλεία της. Ο ήλιος δύει για να ανατείλει ξανά το επόμενο πρωί. Και όταν κάνει τον κύκλο του, σταθερά, ανυποχώρητα, θα φύγει για να επιστρέψει και πάλι δυνατός το επόμενο πρωί. Ακόμα κι αν έχει σύννεφα.

    Το φεγγαράκι μου λαμπρό είναι η ιστορία δύο παιδιών που έμεναν για καιρό τη μισή εβδομάδα με τον μπαμπά και την άλλη μισή με τη μαμά. Όταν η μαμά τους παντρεύτηκε τον Τάκη και μετακόμισε, τα παιδιά έμειναν αναγκαστικά με τον έναν γονιό. Και αυτός ήταν ο μπαμπάς. Στη μαμά πλέον πήγαιναν κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο. Όμως η μαμά δεν ξαναπαντρεύτηκε απλώς. Έχει και άλλα δύο μικρά παιδιά και μάλιστα κορίτσια, τα οποία αποκαλεί ετεροθαλείς αδερφές των πρώτων παιδιών της. Όμως ανακύπτουν ζητήματα. Αγαπάει πιο πολύ τα νέα της παιδιά τώρα η μαμά; Τώρα άραγε τραγουδάει μόνο σε αυτά πριν κοιμηθούν το φεγγαράκι μου λαμπρό; Πόσο επηρεάζει τα παιδιά ένα διαζύγιο, μια νέα κατάσταση, νέα αδέρφια, αποστάσεις, αλλιώτικες συνήθειες, μοιρασιές και νέα δεδομένα;

    Αν και η εικονογράφηση είναι παλαιάς κοπής, το κείμενο, που έχει την σφραγίδα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA), είναι πολύ σωστά δομημένο και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποτελεί μια εξιδανικευμένη, ωραιοποιημένη ιστορία διαζυγίου και νέας οικογένειας, αλλά να θίγει ουσιαστικά όλες τις παραμέτρους από τις οποίες ανακύπτουν προβλήματα, τριβές, ζυμώσεις σε περιπτώσεις σαν και αυτές. Συνηθισμένες καταστάσεις πια; Αρκεί να πούμε ότι στην Ελλάδα, που δεν έχει μάλιστα φτάσει ακόμα τα επίπεδα διαζυγίων των άλλων δυτικών χωρών, το 1974 είχαμε 140 διαζύγια ενώ το 2017, 1932, δηλαδή 13 περίπου φορές αύξηση. Παράλληλα, από το 1999 τα διαζύγια αριθμούν 4ψήφιο αριθμό και από τότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα πολύ ψηλά ποσοστά.

    Περιλαμβάνει ένα πολύ χρήσιμο σημείωμα για γονείς, από την ψυχολόγο Δρα Τζέιν Ανουντσιάτα για το πώς να διατηρήσουν οι γονείς το δέσιμο με τα παιδιά τους και πώς να τους μιλήσουν για τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από το διαζύγιο, τον δεύτερο γάμο και τις μεικτές οικογένειες.

    Το βιβλίο έλαβε το βραβείο Mom’s Choice Award for Children’s Picture Books – Family Life (Gold) και το An Honors NAPPA (National Parenting Publications Awards).

    Από τα πολύ χρηστικά βιβλία για τις ιδιαίτερες αλλά συνήθεις πλέον περιπτώσεις αυτού του τύπου.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φεγγαράκι μου λαμπρό-Μια ιστορία για τον δεύτερο γάμο και τη νέα οικογένεια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Do you sing Twinkle? A story about remarriage and new family
    Συγγραφέας: Sandra Levins
    Εικονογράφηση: Bryan Langdo
    Μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα
    Επιμέλεια: Ηλιάνα Αγγελή
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Οκτώβριος 2019
    Σελιδοποίηση: Ελένη Αχιλλεοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-461-972-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular