More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΤεχνολογίεςΦτιάχοντας μόνος σου αναμνηστικά και απολυτήρια για τα παιδιά

    Φτιάχοντας μόνος σου αναμνηστικά και απολυτήρια για τα παιδιά

    Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς (και ο γράφων συχνά το 'χει κάνει) πηγαίνουμε σε κάποιες έτοιμες λύσεις. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, με τις συναδέλφους στο σχολείο, προσπαούμε να δημιουργούμε λίγο διαφορετικά αναμνηστικά για τα παιδιά. Η πρόταση της συναδέλφου Ειρήνης προ ολίγων ημερών για ένα αναμνηστικό όπου περιμετρικά θα κοσμείται από εργασίες των παιδιών μέσα στη χρονιά μου άρεσε και με έβαλε σε κάποιες περαιτέρω σκέψεις. Κάπως έτσι, λοιπόν, συγκέντρωσα στη σκέψη μερικές μικρές ιδέες. Αυτές είναι ετούτες:

    1. Η σχεδίαση ενός αναμνηστικού/ενθυμίου/απολυτηρίου μπορεί να γίνει άνετα σε μια από τις προχωρημένες εκδόσεις του Word το οποίο πραγματικά μπορεί να το δουλέψει ακόμα και κάποιος που δε γνωρίζει άλλα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών ή γραφικών (οι περισσότεροι δηλδή εξ' ημών). Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του κειμένου από κατακόρυφο (όπως είναι συνήθως τα έγγραφα) σε οριζόντιο (να βλέπουμε δηλαδή τη μεγάλη επιφάνεια του χαρτιού από αριστερά προς τα δεξιά και όχι από πάνω προς τα κάτω). Άρα: ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕΛΙΔΑΣ-) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ-) ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ

    Τώρα που έχουμε τη σωστή διάταξη στο έγγραφό μας μπορούμε να χτίσουμε την "ιστορία μας"

    2. Στο google μπορείτε να βρείτε πολλά έτοιμα αναμνηστικά από ξένες ιστοσελίδες οι οποίες ειδικεύονται στη γραφιστική σχεδίαση τέτοιων ιστοριών. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για πιο αξιόπιστα και χρηστικά αποτελέσματα:

    α) Γράφοντας στην αναζήτηση του google "kindergarten diploma" πραγματικά θα δούμε ένα πλήθος ωραίων γραφιστικά αναμνηστικών διπλωμάτων. Προσέξτε να επιλέξετε μόνο τις μεγάλες φωτογραφίες ώστε να εξασφαλίσετε υψηλή ανάλυση, καθώς το google θα σας εμφανίσει και πολλές μικρές φωτογραφίες που όταν πάτε να τις εκτυπώσετε θα βγουν θολές (εργαλεία αναζήτησης-επιλέγουμε μόνο τις μεγάλες)

    β) Ασφαλώς όμως, επειδή οι φωτογραφίες αυτές είναι όλες στα αγγλικά/αμερικάνικα ή άλλες γλώσσες, θα πρέπει να τις επεξεργαστούμε λίγο. Και για να μην μπλέξουμε με ζόρικα προγράμματα επεξεργασίας, μερικά απλά προγράμματα, όπως η περίφημη "Ζωγραφική" που όλοι γνωρίζουν και έχουν στα windows τους, μπορούν να μας ξελασπώσουν. Αρκεί, να διαλέξουμε φωτογραφίες από τις οποίες μπορούμε εύκολα να σβήσουμε όσα δε θέλουμε, δηλαδή το κείμενο, ώστε να προσθέσουμε το δικό μας.

    γ) Όταν σβήσετε ο,τι δε σας χρειάζετε, εισάγετε τη φωτογραφία στο word, εφαρμόστε τη σε όλη τη σελίδα (τραβώντας τη από τα άκρα) και συμπληρώστε το κείμενο που θέλετε. Οι γνώστες του word ασφαλώς γνωρίζουν το πως. Για τους μη μυημένους, να πούμε ότι, αφού τοποθετήσετε τη φωτογραφία στο word και την εφαρμόσετε σε όλο το μήκος και ύψος της σελίδας, τότε πρέπει να επιλέγετε να μπει η φωτογραφία ΠΙΣΩ από το κείμενο. Οπότε επιλέγουμε: ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ-ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ-ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

    Τώρα η όποια εικόνα μας θα πάει πίσω, άρα το κείμενό μας θα μπει πάνω απ' αυτήν. Ας γράψουμε λοιπόν ο,τι θέλουμε (αναμνηστικό, κείμενο, ονόματα εκπαιδευτικών, ημερομηνία κτλ), ας διαφοροποιήσουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς (τίτλος αναμνηστικού, μέγεθος κάπου μεταξύ 60-72, κείμενο κάπου 18-24) και ας επιλέξουμε μία γραμματοσειρά που θα μας αρέσει (προτεινόμενες οι παραλλαγές της Segoe, η Mistral, η Palatino Linotype κ.α.)

    Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να στήσετε γρήγορα αναμνηστικά με καλά γραφικά. Μια ωραία ιδέα θα ήταν να μπουν περιμετρικά του αναμνηστικού χαρακτηριστικές φωτογραφίες από όλη τη χρονιά (εκδρομές, γιορτές, κατασκευές, χαμόγελα) που θα θυμίζουν για πάντα στο παιδί τα όμορφα που έφτιαξε και έζησε. Δεν απαιτεί κανέναν ιδιαίτερο σχεδιασμό παρά μόνον τοποθέτηση των φωτογραφιών, ίσια ή ασύμμετρα, περιμετρικά του εγγράφου μας. Στις γραμματοσειρές και τα μεγέθη του κειμένου μας, συμπεριφερόμαστε όπως κρίνουμε (δείτε παραπάνω τις προτάσεις). Αυτά τα διπλώματα θα έχουν μια μορφή όπως στις παρακάτω φώτο.

    3. Μια πολύ όμορφη ιδέα που ελπίζω να δώσει η τύχη και ο χρόνος να υλοποιήσω κάποια στιγμή είναι ένα αναμνηστικό σε γλάστρα. Χμ! Ένα γλαστράκι, ένα φυτό μέσα και κρεμασμένο ένα καρτάκι (πάπυρος) που θα λέει όσα θέλετε να πει, τυπικά ή πιο συγκινητικά(π.χ. δείτε εδώ)

    4. Το πιο εκκωφαντικό, όμως, που σκέφτηκα μου ήρθε από ένα προσκλητήριο γάμου που μου έδειξε η φίλη Κατερίνα. Αυτό λοιπόν ήταν τυπωμένο σε ένα πολύ ιδιαίτερο χαρτί, eco-friendly κάρτα, αποτελούμενη από χαρτί που φυτρώνει! Αυτό το μαγικό γίνεται επειδή ο χαρτοπολτός του συγκεκριμένου χαρτιού εμποτίζεται με ζωντανούς σπόρους λουλουδιών/αγριολούλουδων κτλ κι όταν το βιοδιασπώμενο αυτό χαρτί φυτευτεί σε χώμα, μετά από λίγες μέρες ανθίζει. Αυτό που πρέπει να κάνει ο αποδέκτης, είναι να κόψει σε μικρά κομμάτια το χαρτί και να το "φυτέψει" σε χώμα (γλάστρα). Μετά από 10-15 μέρες θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν τα λουλούδια από τους σπορους ενώ το χαρτί δε θα υπάρχει καν. 

    Μου φαίνεται καταπληκτική ιδέα να υπήρχε ένα διπλό απολυτήριο/αναμνηστικό. Η μπροστινή σελίδα να λέει τα δέοντα (και να μείνει στο ντοσιέ αναμνήσεων του παιδιού, αν υπάρχει τέτοιο) ενώ η πίσω σελίδα να κόβεται και να "φυτεύεται' και να προκύπτουν λουλούδια!

    5. Σε κάθε περίπτωση, ωραίο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο χαρτί, δίνοντας ένα επιπλέον μήνυμα στα παιδιά. Το οποίο ανακυκλωμένο χαρτί, όπως θα διαπιστώσετε, κοστίζει μόνο λίγο παραπάνω από το συμβατικό.

    Αυτά για την ώρα. Καλή αποφοίτηση.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular