More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟρφέας και Ευρυδίκη της Καλλιόπης Κύρδη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Ορφέας και Ευρυδίκη της Καλλιόπης Κύρδη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Είναι μερικοί μύθοι που έχουν μια ξεχωριστή απήχηση στο μυαλό και την ψυχή μας. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ιστορία ενέπνευσε συγγραφείς, σκηνοθέτες, θυμιθείτε τον Μαύρο Ορφέα (1959) σε σκηνοθεσία Μαρσέλ Καμί, αλλά και μουσικούς δημιουργούς.

    Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν η επιλογή του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης ως ένα ακόμα βιβλίο της αγαπημένης σειράς Μυθολογικά Παραμύθια. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας ήταν γιος της μούσας Καλλιόπης και του βασιλιά της Θράκης Οίαγρου. Ο Ορφέας ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της αρχαιότητας. Με τη δύναμη της γεμάτης φως μουσικής του, μπορούσε να μαγεύει ζώα κι ανθρώπους, αλλά και να δαμάζει τη φύση. Ο Ορφέας αγάπησε παράφορα τη νύμφη Ευρυδίκη. όμως η μοίρα στάθηκε σκληρή απέναντί τους και η ευτυχία τους δεν κράτησε πολύ. Καθώς η νεαρή κοπέλα μάζευε λουλούδια με τις φίλες της, τις νύμφες των δασών,τη δάγκωσε ένα φαρμακερό φίδι και πέθανε. Ο Ορφέας ήταν απαρηγόρητος αλλά και αποφασιμένος να την κλέψει από τον Κάτω Κόσμο. Ο Ορφέας κατάφερε -αν και ζωντανός- να κατέβει στον Κάτω Κόσμο. Με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Αδη και της Περσεφόνης, οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν ήταν ρητή. Ο Ορφέας έπρεπε να περπατά μπροστά από την Ευρυδίκη και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ορφέας τελευταία στιγμή και μέσα στην αγωνία του, δεν άντεξε. Γύρισε να κοιτάξει την αγαπημένη του και την έχασε για πάντα.

    Η Καλλιόπη Κύρδη αναδιηγείται τον πασίγνωστο μύθο με λυρισμό κι ευαισθησία. Γλαφυρές,περιγραφικές εικόνες γεμάτες χρώματα και μουσικές πλαισιώνουν τον κύριο κορμό της ιστορίας. Η ποιητικότητα του ύφους ενισχύει τη δραματικότητα της ιστορίας και το βιβλίο χαρίζει στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. Παρόλο που γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια της δυνατής αυτής αγάπης και δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, εντούτις για μια ακόμα φορά σε αυτή τη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο, ξαφνιαζόμαστε ευχάριστα από τον φρέσκο τρόπο που μπορεί να ειπωθεί μια χιλιοειπωμένη ιστορία. Το στοιχείο που μας εντυπωσίασε είναι ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η συγγραφέας την έννοια του θανάτου. Εξιστορεί τα γεγονότα χωρίς να αλλοιώνει την ιστορία αλλά παράλληλα σέβεται τον ευαίσθητο ηλικιακά αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται. Ακόμα και η σκηνή κατά την οποία οι Θρακικές Μαινάδες κομματιάζουν τον Ορφέα κατά τη φρενίτιδα των βακχικών τους οργίων, δίνεται με μια περιγραφή διακριτικά απαλή.

    Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι εξαιρετική! Ζωντανές εικόνες, γεμάτες φως και χρώμα πλαισιώνουν το κείμενο ενισχύοντας την ποιητικότητα και την τρυφερότητα. Το βιβλίο που συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξίζει σίγουρα της προσοχής σας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ορφέας και Ευρυδίκη
    Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια
    Συγγραφέας: Καλλιόπη Κύρδη
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Υπεύθυνη σειράς: Μαρία Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2016
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0263-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular