More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής, της Ελένης Μάργαρη

    Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής, της Ελένης Μάργαρη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+ – Βιβλίο τέχνης

    Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν.
    Edgar Degas

    Τι ωραίο βιβλίο! Τι απαραίτητο βιβλίο! Τι ωραίο βιβλίο ασχέτως αν σε κάποιον είναι απαραίτητο στην ενασχόλησή του με τα παιδιά ή όχι.

    Η ιστορικός τέχνης Ελένη Μάργαρη πλησιάζει είκοσι σημαντικά έργα τέχνης, είκοσι πίνακες ζωγραφικής με κέντρο τα Χριστούγεννα, δίχως όμως να εγκλωβίζεται στον θρησκευτικό τους χαρακτήρα. Προφανώς η Γέννηση του Χριστού και ο ίδιος ως πρόσωπο είναι κεντρικά, αλλά η τέχνη δεν περιορίστηκε μόνο στην έλευση του θεανθρώπου∙ άνοιξε το βλέμμα της και έλαβε έμπνευση και από άλλες στιγμές που απεικονίστηκαν από τους καλλιτέχνες.

    Σε αυτό, λοιπόν, το βιβλίο θα δούμε έργα με θέμα τους έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανίων, παραδόσεις, δώρα και συνήθειες των εορταστικών ημερών. Και για να προδώσουμε μερικά από τα σπουδαία έργα που ενέταξε στο βιβλίο η συγγραφέας, την Προσκύνηση των Μάγων (1423) του Τζεντίλε ντα Φαμπριάνο, τη Madonna Sistina (Παναγία του Αγίου Σίξτου, 1513-14) του Ραφαήλ, την Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο (1595) του Καραβάτζιο, αλλά και λιγότερο ή καθόλου θρησκευτικής απόχρωσης πίνακες όπως το Χειμωνιάτικο Τοπίο με Παγοδρόμους (1608) του Ολλανδού Χέντρικ Άφερκαμπ, το Ο Βασιλιάς Πίνει (1640/1645) του Φλαμανδού Γιάκομπ Γιόρντενς, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Άγγλου ποιητή και ζωγράφου του 19ου αιώνα Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, η φοβερή Κίσσα (1868-69) του Κλοντ Μονέ που η συγγραφέας μεταφράζει ως Καρακάξα (στα γαλλικά νομίζω ότι το La Pie είναι και η κίσσα και η καρακάξα) και άλλα δεκατρία περίφημα έργα.

    Η συγγραφέας δεν παραθέτει απλώς έργα τέχνης προς κάποια εκπαιδευτική ή εικαστική εκμετάλλευση, αντιθέτως τέσσερις και πέντε σελίδες για κάθε πίνακα προκειμένου να φωτίσει τον καλλιτέχνη, την εποχή του αλλά και το παρασκήνιο δημιουργίας του εν λόγω πίνακα, καθώς και συμβολισμούς του. Όλο αυτό το φως που ρίχνει πάνω στα συμπεριληφθέντα έργα τέχνης, πραγματικά τα αναδεικνύει, τα φωτίζει σε εμάς που δεν είμαστε λιγότερο ή καθόλου γνώστες ή ικανοί να πλησιάσουμε πιο κριτικά έναν πίνακα.

    Εξαιρετική είναι η αντιπροσώπευση των είκοσι έργων τόσο σε καλλιτέχνες και ρεύματα όσο κυρίως σε θεματολογία αφού περιδιαβαίνει όλο τον κόσμο των Χριστουγέννων, όπως προείπαμε, από τη Γέννηση και τις θρησκευτικές της διαστάσεις μέχρι όσα ενδύθηκαν στην πορεία των αιώνων γύρω από την Γέννηση του Θείου Βρέφους: έθιμα, παραδόσεις, πεποιθήσεις, εποχή, τοπία.

    Με πλήθος πηγών και γοητευτικές λεπτομέρειες, το βιβλίο σε κερδίζει και σε προκαλεί να ξαναδείς την ζωγραφική με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να εμφυσήσεις τη δύναμη και αξία της και στα παιδιά.

    Βιβλίο από τα οπωσδήποτε για κάθε εκπαιδευτικό αλλά και για κάθε σπίτι θα έλεγα.

    Εκδόσεις Historical Quest.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η ιστορικός τέχνης Ελένη Μάργαρη πλησιάζει είκοσι σημαντικά έργα τέχνης, είκοσι πίνακες ζωγραφικής με κέντρο τα Χριστούγεννα, δίχως όμως να εγκλωβίζεται στον θρησκευτικό τους χαρακτήρα.
    • Η συγγραφέας δεν παραθέτει απλώς έργα τέχνης προς κάποια εκπαιδευτική ή εικαστική εκμετάλλευση, αντιθέτως τέσσερις και πέντε σελίδες για κάθε πίνακα προκειμένου να φωτίσει τον καλλιτέχνη, την εποχή του αλλά και το παρασκήνιο δημιουργίας του εν λόγω πίνακα, καθώς και συμβολισμούς του. Όλο αυτό το φως που ρίχνει πάνω στα συμπεριληφθέντα έργα τέχνης, πραγματικά τα αναδεικνύει, τα φωτίζει σε εμάς που δεν είμαστε λιγότερο ή καθόλου γνώστες ή ικανοί να πλησιάσουμε πιο κριτικά έναν πίνακα.
    • Βιβλίο από τα οπωσδήποτε για κάθε εκπαιδευτικό αλλά και για κάθε σπίτι θα έλεγα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ave Maria · Bach · Callas

    Tchaikovsky Nutcracker Suite – Russian Dance Trepak

    Gioachino Rossini : The Barber Of Seville – Overture

    Johann Strauss Sr. – Radetzky March

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής
    Σειρά: Τέχνες και Πολιτισμός
    Συγγραφέας: Ελένη Μάργαρη
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Λιβιεράτου
    Εκδόσεις: Historical Quest, Δεκέμβριος 2018
    Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-5088-45-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular