More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΧρυσό Βραβείο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Design ED Awards στον Γιάννη Καρλόπουλο για...

    Χρυσό Βραβείο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Design ED Awards στον Γιάννη Καρλόπουλο για τα εξώφυλλα του Νίκου Καζαντζάκη

    Με το πρότζεκτ Nikos Kazantzakis – Pondering ο καλλιτέχνης Γιάννης Καρλόπουλος και οι συνεργάτες του (Karlopoulos & Associates) κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Design ED Awards για τον σχεδιασμό της νέας σειράς βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.Ο Γιάννης Καρλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΤΕΙ), στη Σχολή Γραφικών Τεχνών & Σχεδιασμού, από όπου αποφοίτησε το 1989, ενώ το 1992 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στην καλλιγραφία και τον τυπογραφικό σχεδιασμό από την École Estienne στο Παρίσι (Graduate School of Arts and Printing Industry).

    Σχεδιάζει βιβλία, περιοδικά, γραμματοσειρές, προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και ιστοσελίδες. Συνέβαλε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, συνεργαζόμενος με το Τμήμα Οπτικής Ταυτότητας. Υπήρξε Διευθυντής Σχεδιασμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2005 έως το 2013. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψηφιακής Τυποθήκης στην οποία συμμετέχει από το 1996, ιδρυτής συνεργάτης και δημιουργικός διευθυντής του ελληνικού πρακτορείου φωτογραφιών FOS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2015–2017) του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Είναι ο ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του σχεδιαστικού γραφείου Karlopoulos & Associates.

    Ο Γιάννης Καρλόπουλος είχε οραματιστεί εδώ και χρόνια τα εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη με τη γραμματοσειρά και την αποτύπωση της υπογραφής του συγγραφέα από την περίφημη φράση του στην εισαγωγή της Ασκητικής: «Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου, που σημαδεύει την πορεία μου ανάμεσα στους ανθρώπους, στα πάθη και στις ιδέες. Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του, πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζουνται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά –θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους– να σταυρωθούν, ν’ αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης, άλλον δεν έχει». Ο καλλιτέχνης πήρε αυτό το αίμα κι αυτές τις γραμμές και τα έκανε μελάνι για να αποτυπώσει το νόημα των βιβλίων με σύμβολα.

    Είμαστε ευγνώμονες που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας, από τη μέρα που έφερε στα γραφεία μας τα προσχέδια μέχρι και σήμερα που τα βλέπουμε να κοσμούν τα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της Ελλάδας“, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Εκδόσεις Διόπτρα για τον συνοδοιπόρο τους, Γιάννη Καρλόπουλο.

    Βρείτε εδώ όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη με τα εξώφυλλα του Γιάννη Καρλόπουλου από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular