More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ Άλλος Αδερφός, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Ο Άλλος Αδερφός, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Αστυνομική Λογοτεχνία

    Λένε πως ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές. Δεν συμφωνώ. Οι πληγές παραμένουν. Εν καιρώ, το μυαλό, για να προστατέψει τα λογικά του, τις καλύπτει με ουλές και ο πόνος ελαττώνεται. Αλλά δεν εξαφανίζεται ποτέ.

    Ρόουζ Φιτζέραλντ Κένεντι 

    Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από τον Έλληνα Nesbo, Βαγγέλη Γιαννίση, που διαδραματίζεται στην πόλη των αντιθέσεων και των μυστηρίων, την Ελευσίνα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δεν είχα δει ποτέ μου κάποιον να πεθαίνει…Η αλήθεια είναι πως μου έδωσε την επιλογή να μην γίνω μάρτυρας στον θάνατό του. Ήμουν ελεύθερος να φύγω, μου είπε. Αλλά δεν μπορούσα να τον αφήσω να πεθάνει μόνος του στο δροσερό υπόγειο που μύριζε ελαφρώς μούχλα, πετρέλαιο και λαδομπογιά. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να σταθώ δίπλα του.

    10 Αυγούστου 2021 (6 ημέρες πριν την παραγραφή του εγκλήματος)

    Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια όμως είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο.
    Λέων Τολστόι, Άννα Καρένινα

    Ο Θέμης Αδάμ δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με τίτλο Ο αδερφός μου, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολύχρονη απουσία στο εξωτερικό.  Δεν είναι μια επιστροφή επανένωσης με την οικογένειά του παρά ένα ταξίδι αποχαιρετισμού καθώς ο πατέρας του πέθανε δύο μέρες πριν. Ο Θέμης μοιάζει να είναι έτοιμος να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς που τον στοιχειώνουν και να κάνει μια νέα αρχή στην πόλη του την Ελευσίνα, όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχει φανταστεί και η επιστροφή του αυτή  θα ανοίξει νέα τραύματα και θα ανασκαλίσει εκείνα που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί και μάλλον δεν θα επουλωθούν ποτέ, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με την υπόθεση που διέλυσε την οικογένειά του αλλά και το φάντασμα του Ηλία- του δίδυμου αδερφού του.

    Τι απέγινε ο Ηλίας;

    Αγαπητέ Θέμη
    Γνωριζόμαστε, ωστόσο επίτρεψέ μου να επικοινωνήσω μαζί σου ανώνυμα για λόγους ασφαλείας. Περιήλθαν εν γνώσει μου στοιχεία που πιθανότατα σχετίζονται με την εξαφάνιση του αδερφού σου. Αν θυμάμαι καλά από τις συζητήσεις μας, μένατε σε μια παραθαλάσσια πόλη, την Ελευσίνα. Στην περιοχή υπήρχαν δυο αμερικανικές βάσεις. Θα σε συμβούλευα να σκαλίσεις λίγο την ιστορία τους.
    Φιλικά
    Χ

    Αύγουστος 1988, Ελευσίνα (33 χρόνια πριν)

    Οι γονείς μου έλειπαν, το ίδιο και ο αδερφός μου. Για την ακρίβεια, οι γονείς μου έλειπαν εξαιτίας του αδερφού μου και της απουσίας του. Ήμουν μόνος και, παρότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να συλλάβω τη σοβαρότητα της κατάστασης, βαθιά μέσα μου ήξερα πως κάτι άσχημο είχε συμβεί, πως η ζωή μου, η ζωή μας από εδώ και πέρα δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.

    Η ιστορία ξεκινά με μια τετραμελή δυσλειτουργική οικογένεια, δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο. Μια οικογένεια που πια δεν είναι οικογένεια αλλά τα συντρίμμια της μετά από το τραγικό γεγονός της εξαφάνισης του ενός γιου.

    Η εξαφάνιση ενός παιδιού είναι ίσως ότι πιο τρομακτικό μπορεί να συμβεί σε μια μικρή πόλη, μια σχετικά κοινωνία. Ίσως είναι χειρότερη και από τον ίδιο τον θάνατο, γιατί εκείνος όσο αποτρόπαιος και να είναι βάζει μια τελεία, ενώ στην αντίθετη περίπτωση το παιδί γίνεται το φάντασμα της πόλης, ένα στοιχειό που περιφέρεται στους δρόμους της, που ζει σε κάθε σπίτι, ορατό και συνάμα αόρατο. Έτσι μένουν πίσω, μια μητέρα που θέλει να είναι γονιός ενός παιδιού που δεν υπάρχει πια, επειδή, όταν υπήρχε, ευχόταν να εξαφανιστεί, ένας πατέρας που θέλει να προχωρήσει αλλά κανείς δεν τον αφήνει να ξεχάσει και ο αδερφός του παιδιού που είχε εξαφανιστεί

    Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

    Εστιάζοντας

    Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, η πόλη του Θριασίου Πεδίου και του αρχαίου Τελεστηρίου, η πόλη που σε γοητεύει με τα απόκρυφα μυστικά της αλλά και εκείνη που γέννησε στην σκέψη του Βαγγέλη Γιαννίση μια δραματική οικογενειακή σάγκα που διαδραματίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μια πατρίδα που την άφησε πίσω, αλλά κάποια από τις μυσταγωγικές δυνάμεις της, τον έφερε πίσω.

    Έτσι ως ένας σύγχρονος μύστης δεν μπορούσε να μείνει σιωπηρός μέσα σε αυτό τον τόπο της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης, που προμήνυε την έλευση ενός σημαντικού γεγονότος, έτσι επιλέγει να κάνει αισθητή την παρουσία του με έναν ελεγειακό αφήγημα κάτω από τους ύμνους της περιπλανώμενης Μητέρας Γης και να ρίξει φως σε μια πόλη άγνωστη σε πολλούς αλλά τόσο γοητευτική, ικανή να γεννήσει την άνοιξη αλλά και να οδηγήσει κάθε τι φωτεινό στις πύλες του Κάτω κόσμου.

    Ο Άλλος Αδερφός μοιάζει να ήταν μια πρόκληση για τον συγγραφέα, μια αναμέτρηση με τον ίδιο του τον εαυτό ή καλύτερα να πω τον άλλο του εαυτό…τον Θέμη Αδάμ. Δύο συγγραφείς συναντώνται κάτω από τη συγγραφική του πένα και δημιουργούν ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο, ένα fake-true crime μέσα σε ένα αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ που μοιάζει να είναι βασισμένο σε μια πραγματική υπόθεση. Τι να πιστέψουμε άραγε;

    Μυθοπλαστικό διήγημα, true crime, creative non-fiction, αστυνομική μυθοπλασία, ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως και να χαρακτηρίσεις το βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση δεν έχει και τόσο σημασία καθώς είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφήγημα όπου η μυθοπλασία, ο ρεαλισμός, η πραγματικότητα αλλά και μια άλλη λανθάνουσα, ακροβατούν σε μια παράξενη ισορροπία κατά την οποία ο συγγραφέας μοιάζει να διασκεδάζει με την σύγχυση που είναι σίγουρος πως έχει προκαλέσει στους αναγνώστες. Είναι ο οδηγός μας, ο αφηγητής της τραγικής ιστορίας, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ή μήπως δεν είναι μόνος του σε αυτό το αφηγηματικό παιχνίδι;

    Παράλληλα ο συγγραφέας κρατά τον ρόλο όχι μόνο του αφηγητή-παρατηρητή-εξερευνητή του ανθρώπινου συνειδητού-υποσυνείδητου-ασυνείδητου και δημιουργού της ιστορίας, αλλά μετουσιώνεσαι σε ήρωα του ίδιου του του μυθιστορήματος, όπως ο Άντονι Χόροβιτς στο βιβλίο του Η Ποινή είναι Θάνατος. Γίνεται ο μάρτυρας μιας αυτοκτονίας που θα ξετυλίξει ένα κουβάρι οικογενειακών δραμάτων, συντριπτικών γεγονότων, εκβιαστικών αποφάσεων, και μιας μυστηριώδους εξαφάνισης, δημιουργώντας  ένα πολυδιάστατο who done it αστυνομικό μυθιστορήματα, όπως εκείνα της Αγκάθα Κρίστι και του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά και εκείνα τα εμβληματικά αστικο-κοινωνικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, όπως το Έγκλημα και Τιμωρία, οι Άθλιοι, τα μυθιστορήματα του Ντίκενς και του Εμίλ Ζολά, που βασιζόμενα σε ένα έγκλημα ανασυνθέτουν μια ολόκληρη προβληματική κοινωνία.

    Λιτά χωρίς ακρότητες και υπερβολές, συνθέτει το δικό του αφηγηματικό παζλ, προσφέροντας μια φρέσκια πνοή στην εγχώρια Αστυνομική λογοτεχνία. Φανερά επηρεασμένος από μεγάλους δασκάλους του είδους και κρατώντας την αιχμηρή ματιά του ευρωπαϊστή κοσμοπολίτη Πέτρου Μάρκαρη, το ανατρεπτικό χιούμορ του Αντρέα Καμιλλέρι, τις παράδοξες πλοκές του Chris Carter, τη λαοφιλέστατη προσέγγιση  του Jo Nesbo και το λογοτεχνικό στυλ του ποιητή Arne Dahl, δημιουργεί ένα συναρπαστικό αφήγημα το οποίο θα μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα στα τέρατα της Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

    Για αναγνώστες από 18 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Δείτε το trailer 

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Difficult to cure – Rainbow

    Bob Dylan – Ballad of a Thin Man

    Belinda Carlisle – Heaven Is A Place On Earth

    Cyndi Lauper – Time After Time

    Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Άλλος Αδερφός
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάρτιος 2023
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου
    Επιμέλεια κειμένου: Χρίστος Κυθρεώτης
    Σελιδοποίηση:  Έρση Σωτηρίου
    Σελίδες: 344
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-220-006-3

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular