More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΚρακ, της Σέου Λη

    Κρακ, της Σέου Λη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-6) – Εικονοβιβλίο για παιδιά (χωρίς λέξεις)

    «Τώρα καταλαβαίνω», είπε ο τελευταίος άνθρωπος.
    Άρθουρ Κλαρκ

    Οι Πιγκουίνοι ήταν όλοι μαζί. Αλλά ξαφνικά… κρακ! Ένα κομμάτι πάγου έσπασε. Ο μικρός πιγκουίνος αρχίζει να απομακρύνεται από τους υπόλοιπους. Απογοήτευση! Μοναξιά. Τώρα τι θα κάνει. Το κομμάτι πάγου πάνω στο οποίο στέκεται αρχίζει να ταξιδεύει. Πλησιάζει μια γη με φώτα. Ένα σπήλαιο στον νότιο πόλο που λούζεται από το μαγικό Νότιο Σέλας. Προχωρά. Μπροστά του βλέπει το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο στη Βραζιλία.

    Το ταξίδι συνεχίζεται. Βλέπουμε γόνδολα και έναν χαρακτηριστικό Βενετσιάνο γονδολιέρη και την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Συνεχίζει. Ανταμώνει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου με ένα αιγαιοπελαγίτικο χριστιανικό εκκλησάκι. Συνεχίζει. Στο βάθος βλέπει την Όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και τα ιστιοπλοϊκά να ανεμίζουν στα ανοιχτά. Ο πάγος του έχει μικρύνει πολύ μετά από τόση ώρα. Φτάνει σε κάποιο νησί (πιθανότατα σε κάποιο του νησιωτικού συμπλέγματος των Φιλιππίνων) με τον πάγο του πλέον στα όρια μιας μικρής μπάλας. Συναντά ένα αγόρι. Τι θα συμβεί τελικά και ο μικρός πιγκουίνος θα επιστρέψει στους δικούς του πιγκουίνους;

    Εξαιρετικό εικονοβιβλίο και δείγμα αφαιρετικής τέχνης από τη συγγραφέα και εικονογράφο Seou Lee η οποία δημιουργεί μια πολυσήμαντη αλλά και διασκεδαστική wordless Οδύσσεια ενός μικρού αυτοκρατορικού πιγκουίνου, ο οποίος ταξιδεύει σε μερικά εμβληματικά σημεία του πλανήτη, αποκτώντας εμπειρίες και σπάνιες παραστάσεις. Ενώ ταξιδεύει, παρακολουθούμε τον πάγο του να μικραίνει μέχρι που φτάνει στον τελευταίο σταθμό του, ένα τροπικό νησί όπου πλέον χωράει στο ένα χέρι και ο μικρός βγαίνει περπατώντας στην ακτή. Την έκπληξη στο τέλος δεν σας τη χαλάω με τίποτα, θα γελάσετε πολύ.

    Το περιβαλλοντικό πρόσημο της υπερθέρμανσης και της δραματικής μείωσης των πάγων στον νότιο πόλο είναι κάτι παραπάνω από προφανές, καθώς η ιστορία παίρνει το όνομά της από αυτό το Κρακ του πάγου που αποσπάται από το κυρίως σώμα του. Η μείωση στη συγκέντρωση και το πάχος του θαλάσσιου πάγου και οι αλλαγές σε αρκετές ακόμα κλιματικές μεταβλητές επηρεάζουν ήδη και αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά την αναπαραγωγή των πληθυσμών του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, αφοί οι αποικίες του στηρίζονται στον πάγο.

    Το βιβλίο, λοιπόν, αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουμε και να δούμε την κλιματική αλλαγή στην πράξη και όχι ως θεωρία και ευχολόγιο για δράση. Παράλληλα, η Seou Lee ανταμώνει το κλίμα μέσα και από άλλες κλιματικές ζώνες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, η Βραζιλία και η Αυστραλία αλλά και ένα ηλιόλουστο νησί. Με μεστά οπτικά σημάδια αλλά και καθαρές εικονογραφικές σημάνσεις η δημιουργός προσεγγίζει πολιτισμούς, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τόπους με ιστορία και έθιμα, με πολιτισμό, αλλά και σπάνια διαμάντια, όπως το σπήλαιο της Ανταρκτικής όπου πρωτοβρίσκεται.

    Καθώς απουσιάζουν οι λέξεις, το βιβλίο αυτό, όπως κάθε εικονοβιβλίο, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσουμε τη δική μας αφήγηση μέσω μιας διαδραστικής ανάγνωσής του που θα δίνει το λόγο στους αναγνώστες να λένε τι βλέπουν, να βάζουν λόγια στις σκέψεις του μικρού πιγκουίνου ή να δημιουργούν υποθετικούς διαλόγους με όσους συναντά.

    Τα εικονοβιβλία είναι ασφαλώς ιδανικά και για μεικτές τάξεις, τάξεις προσφυγικών δομών και τάξεις με πολλά αλλόγλωσσα παιδιά και οικογένειες μεταναστών, καθώς οι εικόνες μιλούν την καθολική τους γλώσσα.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Διακρίσεις

    Creative Illustrated Books Challenge του 2017

    Με μια ματιά

    • Εξαιρετικό εικονοβιβλίο και δείγμα αφαιρετικής τέχνης από τη συγγραφέα και εικονογράφο Seou Lee η οποία δημιουργεί μια πολυσήμαντη αλλά και διασκεδαστική wordless Οδύσσεια ενός μικρού αυτοκρατορικού πιγκουίνου, ο οποίος ταξιδεύει σε μερικά εμβληματικά σημεία του πλανήτη, αποκτώντας εμπειρίες και σπάνιες παραστάσεις. Ενώ ταξιδεύει, παρακολουθούμε τον πάγο του να μικραίνει μέχρι που φτάνει στον τελευταίο σταθμό του, ένα τροπικό νησί όπου πλέον χωράει στο ένα χέρι και ο μικρός βγαίνει περπατώντας στην ακτή. Την έκπληξη στο τέλος δεν σας τη χαλάω με τίποτα, θα γελάσετε πολύ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Journey Across the Ice

    Alex Wurman – The March

    Alex Wurman – Arrival At Sea

    The original sirtaki Zorbas – Mikis Theodorakis

    Stelvio Cipriani – Anonimo Veneziano

    Overture

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Κρακ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Cracks
    Συγγραφέας: Seou Lee
    Εικονογράφος: Seou Lee
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Ιανουάριος 2022
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 25,5 Χ 21,5
    ISBN: 978-960-64-5248-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular