More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΣτο δάσος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου και της Στέλλας Στεργίου

    Στο δάσος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου και της Στέλλας Στεργίου

    Ο Τζακ ήταν ένα ήσυχο αγόρι που ζούσε με τους γονείς του σ’ ένα όμορφο σπίτι στο δάσος. Ήταν υπάκουος γιος και βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού. Κάθε τόσο πήγαινε με τον πατέρα του στην πόλη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, χοιρινό, αβγά, λαχανικά, και να αγοράσουν προμήθειες. Τις περιπέτειες τις γνώριζε μόνο από τα βιβλία. Ώσπου μια μέρα χάθηκε στο δάσος. Ο ποταμός τον ξεβράζει εκεί όπου τον βρίσκει μια κόκκινη βατραχίνα που μιλάει και θέλει να ξαναγίνει πριγκίπισσα και ζητάει από τον Τζακ να τον φιλήσει αλλά… δεν πιάνει. Και ξεκινούν μαζί τον δρόμο. Και ψάχνουν πού να κοιμηθούν και κοιμούνται έξω. Και τους βρίσκουν νάνοι. Και τον αρπάζει μια μάγισσα από την οποία οι νάνοι του είπαν να φυλάγεται. Και τον στέλνει η μάγισσα να φέρει ένα ασημένιο μήλο από την κοιλάδα των γιγάντων. Και σταματώ τώρα να λέω τι θα γίνει παρακάτω γιατί θα σας χαλάσω τη μαγεία των εκπλήξεων…

    Ανατρεπτικό, αντισυμβατικό, σύγχρονο κόμικ, διακειμενική ωδή στα κλασικά παραμύθια και τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά τους, που τρέχει στο ρυθμό και την ατμόσφαιρα κινηματογραφικού animation, δίχως να σκαλώνει πουθενά, ξαφνιάζοντας συνεχώς ευχάριστα με τις ανατροπές και τις απρόσμενες στροφές του, διαλύοντας στερεότυπα και συμβάσεις παραμυθιών αλλά και διάφορες παραδοτέες αμφισβητούμενες αξίες.

    Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος σπάει τα κοντέρ με το άφθονο, αυθεντικό, ενίοτε ξεκαρδιστικό χιούμορ της ιστορίας του. Μόνο να προδώσω ότι η βατραχίνα τραγουδάει Σπύρο Ζαγοραίο και Δημήτρη Γκούτη καθισμένη σε έναν βράχο όπου αναζητά το φιλί που θα την ξανακάνει πριγκίπισσα και θα καταλάβετε ότι σε ορισμένες σελίδες θα κλάψετε από τα γέλια.

    Δε ξέρω τι γίνεται μέχρι να βγει ένα κόμικ μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου, δε ξέρω πόσο μπράντεφερ παίζεται για να σταθεί σωστά τεχνικά μία σελίδα, αλλά αυτό που είδαμε τυπωμένο στο χαρτί είναι μια απίστευτα αρμονική συνεργασία όπου το κείμενο σε όλες του τις μορφές, τα speech balloons, οι εικόνες, τα καρέ και οι silent σελίδες συνδιαλέγονται εξαιρετικά, παράγοντας ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

    Η Στέλλα Στεργίου, με έντονα, επιθετικά εξπρεσιονιστικά χρώματα, που αντιτίθενται δυναμικά στις μεταξύ τους συναρμογές, μακριά από οποιαδήποτε γλυκερή ηρεμία, έχει παράγει ένα συναισθηματικά φορτισμένο αποτέλεσμα που δεν αφήνει καθόλου σε επανάπαυση το βλέμμα σου και φροντίζει θαυμάσια το σενάριο του Σπύρου Γιαννακόπουλου.

    Ο Γιαννακόπουλος δεν διστάζει να περπατήσει το δικό του δρόμο, να δοκιμάσει καινοτομίες και απροσδόκητες παρουσίες και λύσεις, να αναμετρηθεί με κάθε κοινοτοπία, να αναδείξει ένα νέο πνεύμα κόμικ που ενώ αντλεί από την παραδοσιακή δεξαμενή των κλασικών μοτίβων, τα εξελίσσει και τα αναδιατάσσει αξιέπαινα, αποφεύγοντας αλλεργικά κάθε σοβαροφάνεια, διδακτισμό και πεπατημένη. Και κάπως έτσι, ένα ταξίδι πρώιμης ενηλικίωσης, που μέσα από τρολ, μάγισσες, γίγαντες, βατραχίνες και πριγκίπισσες, μας συναντά και μας υπενθυμίζει ότι όλα τα καλά βιβλία διαβάζονται και απολαμβάνονται από όλες τις ηλικίες. Γιατί το εμπόδιο δεν ξεπερνιέται στρέφοντας το βλέμμα σου αλλού, αλλά ετοιμάζοντας το καλύτερό σου άλμα. Κι ο Τζακ αυτό μας το φανερώνει με θαυμάσιο τρόπο.

    Για αναγνώστες από 8 ετών με target τις ηλικίες 9-14, 15-23, 24-44, 45-54 και 55-83.

    Απολαυστικό ανάγνωσμα.

    Εκδόσεις Πατάκη (που συνεχίζουν και καλά κάνουν να βγάζουν σπουδαία κόμικ τα τελευταία κόμικς).

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στο δάσος
    Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος
    Εικονογράφηση: Στέλλα Στεργίου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελιδοποίηση: Σπυριδούλα Βονίτση
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 18.6 Χ 27
    ISBN: 978-960-16-8371-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular