More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΆκουσέ με, Μαρία μου, της Αντιγόνης Μεταξά (Θεία Λένα, εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    Άκουσέ με, Μαρία μου, της Αντιγόνης Μεταξά (Θεία Λένα, εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    «Γειά σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, η εγγονή της Θείας Λένας . Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με παραμύθια που μου έλεγε η αγαπημένη μου γιαγιά κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ…»
    Η Αντιγόνη Μεταξά γνωστή ως η “Θεία Λένα” (1905- 1971) ήταν συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, καθώς και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο. Η «Θεία Λένα» η αγαπημένη δασκάλα με τα κυματιστά μαλλιά και τα γαλανά μάτια συντρόφευε τα μικρά ελληνόπουλα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και είχε καταφέρει να μπει στα περισσότερα σπίτια με τα παραμύθια και τις συμβουλές της. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε απ΄την Ακαδημία ΑΘηνών.

    Η εγγονή της, Μαρία Ηλιού, 46 χρόνια μετά το θάνατο της, επιμελείται ενός αφιερώματος στη μνήμη και στη προσφορά της, που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, έκδοση  ιστοριών που άκουγε όταν ήταν παιδί. Στα πλαίσια του αφιερώματος και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, η Μαρία Ηλιού μας ξαναπαρουσιάζει το «Άκουσέ με, Μαρία μου».
    Κάποιοι από εμάς, ίσως είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τις εκπομπές της Θείας Λένας, άλλοι πάλι ίσως την γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία της, σίγουρα όμως τα παιδιά της σημερινής εποχής καλούνται να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν μέσα από την επανέκδοση των παραμυθιών που μεγάλωσαν χιλιάδες αναγνώστες.

    Το Άκουσέ με, Μαρία μου της Αντιγόνης Μεταξά, της θρυλικής Θείας Λένας, είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, που αγαπήθηκε πολύ από γονείς και παππούδες που ήταν κάποτε παιδιά και η έκδοση αυτή είναι για τα εγγόνια τους, για τα σημερινά παιδιά.

    Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα που φέρονται σαν άνθρωποι, μιλούν, χορεύουν, τραγουδούν, ζηλεύουν, φοβούνται, κάνουν σκανδαλιές και λάθη. Τα παραμύθια της δοσμένα με χιούμορ πάντα όμως με το μάτι μιας σημαντικής παιδαγωγού, έρχονται να αποκαλύψουν τα μυστικά και τις αξίες της ζωής.

    Ενδεικτικά: Ένας καλός φίλος, Τρία λαίμαργα γατάκια, Η πάπια ζητάει δωμάτιο, Ο ποντικός χοροδιδάσκαλος, Ο Ψαρής και ο Νάσος.
    Η όμορφη εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη πλαισιώνει την αφήγηση της Αντιγόνης Μεταξά και κερδίζει το βλέμμα των μικρών ακροατών- αναγνωστών με τα έντονα χρώματα και τις καθαρές φόρμες, αποδίδοντας την πιο χαρακτηριστική σκηνή της ιστορίας.
    Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τούτου του βιβλίου, είμαι σίγουρη πως θα ακούσετε τη θεία Λένα να τα αφηγείται με τη χαρακτηριστική της φωνή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Άκουσέ με, Μαρία μου
    Συγγραφέας: Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα)
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
    Διορθώσεις: Βενετία Καίσαρη
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2017
    Επιμέλεια: Μαρία Ηλιού
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-7189-5

     

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular