More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΆνθρωποι με άγχος, του Φρέντρικ Μπάκμαν

    Άνθρωποι με άγχος, του Φρέντρικ Μπάκμαν

    Ένας πραγματικά σπουδαίος συγγραφέας συνεχίζει ακάθεκτος χαρίζοντας ένα ακόμα θαυμάσιο – το ένατό του- βιβλίο. Έχοντας διαβάσει όλα τα βιβλία του Backman που μεταφράστηκαν στα ελληνικά, θαύμασα τον τρόπο με τον οποίο διατηρεί το προσωπικό του στυλ γραφής διαβαίνοντας κάθε φορά καινούρια μονοπάτια όπου ιχνηλατεί την αβυσσαλέα ανθρώπινη ψυχή.

    Στο νέο του βιβλίο, Άνθρωποι με άγχος (προδημοσίευση στο ELNIPLEX εδώ), ο Φρέντρικ Μπάκμαν παίρνει έναν διαβήτη και με κέντρο μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας, χαράζει ομόκεντρους κύκλους γύρω από τους ανθρώπους που εμπλέκονται: την αγχωμένη ληστή που πήγε να ληστέψει για… έξι χιλιάδες πεντακόσιες κορόνες και όχι για εκατομμύρια, μια αλλοπρόσαλλη μεσίτρια του μεσιτικού Θέα και Θαλπωρή που παρουσιάζει το διαμέρισμα στο οποίο καταφεύγει η ληστής για να γλιτώσει, ένα ζευγάρι συνταξιούχων, η Άννα-Λένα και ο Ρότζερ, που έχουν βρει στο real estate ένα πέπλο που σκεπάζει τον βαρετό γάμο τους, η σχεδόν παρανοϊκή, ακοινώνητη, ταμίας της τράπεζας, η 50 plus διευθύντρια της τράπεζας, Ζάρα, που ειρωνεύεται πιο συχνά από όσο ανασαίνει κρύβοντας έτσι τη θλίψη και τις αυτοκτονικές της τάσεις (και κάτι ακόμα που θα ήταν spoiler), δυο κοπέλες, η Τζούλια (έγκυος) και η Γαλήνη που μιλάνε συνέχεια, διαφωνούν εκνευριστικά σε όλα αλλά ετοιμάζονται να αποκτήσουν μαζί παιδί, μια μοναχική ηλικιωμένη, οι δύο αστυνομικοί, πατέρας και γιος, ο Τζιμ και ο Τζακ, που τους χωρίζει χάσμα και τους ενώνουν δεσμοί.

    “Ξέρεις ποιο είναι το δυσκολότερο με το να είσαι γονιός; Ότι πάντα κρίνεσαι για τις χειρότερες στιγμές σου. Μπορεί να κάνεις σωστά ένα εκατομμύριο πράγματα, αλλά αν κάνεις έστω και ένα λάθος, θα είσαι πάντα ο γονιός που ήταν απασχολημένος με το κινητό του τη στιγμή που μια κούνια στο πάρκο χτυπούσε το παιδί σου στο κεφάλι. Δεν παίρνουμε τα μάτια μας από πάνω τους πολλές μέρες στη σειρά, κι εκεί που διαβάζουμε ένα sms, τυχαίνει κάτι κακό και όλες οι καλές στιγμές μας δεν αξίζουν τίποτα. Κανείς άνθρωπος δεν πηγαίνει στον ψυχολόγο να του μιλήσει για όλες τις φορές που δεν του ήρθε μια κούνια στο κεφάλι όταν ήταν παιδί. Οι γονείς ορίζονται από τις αποτυχίες τους”.

    Οι ζωές όλων συμπλέκονται με έναν αριστουργηματικό τρόπο, πιο σοβαρά από ό,τι δυο ξένοι που περπατούν κατά πρόσωπο, τα παλτά τους ακουμπούν το ένα το άλλο και ύστερα επιστρέφουν σπίτι δίχως να έχει προσέξει ο ένας τον άλλον. Οι ζωές τους είναι βότσαλο που φτιάχνει δακτύλιους στη συχνά βαρετή λίμνη του άλλου. Αυτό το κουβάρι ενεργειών που η μία τραβά την άλλη σαν μια αόρατη διελκυστίνδα που πρέπει να καταλάβεις ότι συμβαίνει, συνεχή “αν” που συγκρούονται αναιρώντας ή προωθώντας λύσεις και διεξόδους που θα ήταν αλλιώς… “αν”…!

    “ΟΧΙ… ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ… ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ…”, αλλά μετά είπε λαχανιάζοντας: “ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΛΗΣΤΕΙΑ! ΑΛΛΑ ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΩ ΕΣΑΣ! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΤΕ ΟΜΗΡΟΙ! ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ! ΞΗΜΕΡΩΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!”
    Έτσι άρχισαν όλα.

    Με έξοχο χιούμορ, με αφήγηση αιχμηρή, κοφτή, ανεμοστροβιλική, με διαλόγους κυνικούς, παραληρηματικούς, ο Μπάκμαν, ο μόνος που δεν έχει άγχος, κάνει μια μποέμ περιδιάβαση της ζωής ιεραρχώντας το σπουδαίο και το σημαντικό πάνω από κάθε ανθρώπινη ματαιοδοξία, νεύρωση και ομηρία. Σαλεύει την ανθρώπινη ψυχή, της πένας σαλός κι αυτός, την ανατρέπει, στη δείχνει από κάθε λήψη, πάει και φέρνει την κάμερα και τα ζουμ της από διαφορετικές γωνιές και ανθρώπους και αφού σου έχει χαρίσει μερικές μεστές ψηλαφίσεις, σου αναποδογυρίζει τα πάντα. Γιατί σκοπό έχει να σου δείξει πώς το δικό σου άνευρο φτερούγισμα στο παραθύρι σου και ένα “αχ” που ξεφύσηξε κάποιος από το απέναντι παραθύρι πρόσθεσαν ένα εκατομμυριοστό του μποφόρ παραπάνω και έριξαν κάποιον επίδοξο αυτόχειρα κάτω από μια γέφυρα.

    Είναι αριστοτεχνικός ο τρόπος που ο Μπάκμαν σκαλίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές σου καθώς τον διαβάζεις, είναι αριστοτεχνικός ο τρόπος που συμπλέκει και ενώνει όλες αυτές τις ζωές μέσα σε ένα διαμέρισμα μετά από μια “αποτυχημένη” ληστεία.

    Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα. Η αστυνομία καταφθάνει. Οι ανακρίσεις θα αποκαλύψουν πολλά περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να περιμένει από μια ληστεία μιας μοναχικής, αγχωμένης ληστή που ζητά 6,5 χιλιάδες σουηδικές κορόνες, κάτι σε 625 ευρώ αν υπολόγισα καλά την ισοτιμία.

    Από τα βιβλία που μου θυμίζουν τη σχολή του Ζαν Πιερ Ζενέ με το παράδοξο χιούμορ, τις εκρηκτικές συνδέσεις προσώπων και γεγονότων, τον υποδόριο σουρεαλισμό, την φαντασία που εκτοξεύεται απροσδόκητα, την ευαισθησία και τον ανθρωπισμό που εφορμούν όταν όλα μοιάζουν ευθύγραμμα, τη στιβαρή μελέτη του ζώου “άνθρωπος”.

    “Η αλήθεια δεν είναι σχεδόν ποτέ τόσο περίπλοκη όσο νομίζουμε. Απλώς ελπίζουμε να είναι περίπλοκη, γιατί αισθανόμαστε εξυπνότεροι αν μπορούμε να την προβλέψουμε. Αυτή εδώ είναι μια ιστορία για μια γέφυρα, για τη βλακεία ορισμένων ανθρώπων, για το δράμα μερικών ομήρων και για μια επίδειξη διαμερίσματος. Είναι όμως και μια ιστορία αγάπης, ή μάλλον πολλές ιστορίες αγάπης”.

    Θα το λατρέψει πολύς κόσμος αυτό το βιβλίο.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    https://www.elniplex.com/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%ac%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%86%cf%81%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%bc%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82/

    «…Εξαιρετική γραφή και βαθιά κατανόηση όσων έχουν πραγματικά αξία στη ζωή… Ο Φρέντρικ Μπάκμαν είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς παγκοσμίως… ένας λογοτεχνικός γίγαντας που ακόμα μεγαλώνει».
    WASHINGTON TIMES

    «Σε όλα τα μυθιστορήματα [του Μπάκμαν] είναι εμφανής η ικανότητά του να διατυπώνει αλήθειες για την ανθρώπινη φύση με μια λεπτότητα που συγκλονίζει». KIRKUS REVIEWS

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το ELNIPLEX καινοτομεί ξανά συνδέοντας τις τέχνες μεταξύ τους και βάζοντας στα βιβλία που παρουσιάζει… μουσική. Όταν παρουσιαστεί το βιβλίο, θα προστεθούν και τα tracks…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Άνθρωποι με άγχος
    Συγγραφέας: Φρέντρικ Μπάκμαν
    Τίτλος πρωτοτύπου: Folk med ångest
    Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
    Εκδόσεις: Κέδρος, Σεπτέμβριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αλέκα Πλακονούρη
    Υπεύθυνη τμημ. διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 416
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-04-5068-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular