More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήBasic LexiconΆρτιο αφιέρωμα στη Ζωρζ Σαρή με υλικό, δραστηριότητες, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και άλλα

    Άρτιο αφιέρωμα στη Ζωρζ Σαρή με υλικό, δραστηριότητες, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και άλλα

    Όσες και όσοι συντονίζετε καλοκαιρινές φιλαναγνωστικές ομάδες με παιδιά και εφήβους και με αφορμή τα «100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή», της συγγραφέα που με το έργο της επηρέασε το λογοτεχνικό τοπίο και την παιδική-νεανική λογοτεχνία όσο λίγοι, οι Εκδόσεις Πατάκη συγκέντρωσαν το υλικό που σχεδίασαν τους τελευταίους μήνες και το οποίο θα σας βοηθήσει να χαρίσετε στους μικρούς και νέους αναγνώστες μια ξεχωριστή εμπειρία παράλληλα με το διάβασμα των βιβλίων της σπουδαίας συγγραφέα.

    Υλικό από το προσωπικό αρχείο της, από τον τύπο της εποχής, βίντεο, συνεντεύξεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλα.

    Όλο το υλικό για τη Ζωρζ Σαρή μπορείτε να το βρείτε στο www.zorzsari.gr

    Επισκεφθείτε το γραφείο της Ζωρζ Σαρή, τον χώρο όπου έγραφε, εμπνεόταν και υποδεχόταν αναγνώστες, φίλους και συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Αν κάνετε κλικ στα λευκά σημεία που υπάρχουν στις διαδραστικές εικόνες, θα εμφανιστούν μπροστά σας φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία και αντικείμενα που η ίδια είχε επιλέξει να διακοσμούν τον προσωπικό της χώρο στο σπίτι της στην οδό Δεινοκράτους.

    Κάντε κλικ στις φωτογραφίες και μεταφερθείτε στο γραφείο της Ζωρζ Σαρή:

    100 χρόνια Ζωρζ Σαρή · ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | τεύχη 1 και 2

    Ξεφυλλίστε τα δύο τεύχη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί Δρ. Χρύσα Κουράκη και Τζελίνα Βογιατζόγλου. Ανακαλύψτε μια πληθώρα προτάσεων με αναλυτικές οδηγίες και εποπτικό υλικό που μπορείτε να υλοποιήσετε με την ομάδα σας.

    Στις σελίδες του δεύτερου τεύχους θα βρείτε, μεταξύ άλλων:

    Συνοπτική απόδοση του ημερολογίου του Σωκράτη Σαριβαξεβάνη, πατέρα της Ζωρζ Σαρή. Ακολουθήστε τις διαδρομές της οικογένειας από τη Σενεγάλη και την Οδησσό στην Αθήνα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη κ.α. Μια διαδρομή στις ιστορικές στιγμές του προηγούμενου αιώνα, πολλές από τις οποίες διαβάζουμε στα έργα της σπουδαίας συγγραφέα.

    Η Ιστορία πίσω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα: Θέλετε να μάθετε τι κρύβεται πίσω από κάθε βιβλίο; Τι παρακίνησε τη Ζωρζ Σαρή να γράψει κάθε βιβλίο της και από πού άντλησε έμπνευση; Διαβάστε την αληθινή Ιστορία πίσω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα κάθε ιστορίας.

    Μια «ακτινογραφία» των βιβλίων. Τόποι, άνθρωποι και θεματικές μαζί με συνοπτικά κείμενα για τα περισσότερα από τα έργα της.

    Χρονογραμμή των σημαντικών σταθμών της ζωής και του έργου της
    Μια συνοπτική αποτύπωση των σημαντικότερων σταθμών της ζωής και του έργου της Ζωρζ Σαρή. Προβάλετε τη χρονογραμμή στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια των δράσεων ως αναστοχασμό και ανατροφοδότηση.

    Για να δημιουργηθεί το graphic novel Ο θησαυρός της Βαγίας από τον Kanellos Kob, ο δημιουργός ταξίδεψε στην Αίγινα ακολουθώντας μονοπάτια του βιβλίου και φωτογράφισε τοπία και σημεία που αναφέρονται στο βιβλίο από τη Ζωρζ Σαρή. Αφού έχετε διαβάσει το graphic novel, μπορείτε να φτιάξετε μια μακέτα ενός από τα μέρη που αναφέρονται ή ακόμη και ολόκληρου του νησιού!

    Ή απλά μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες και να ψάξετε τα σημεία όπως τα απέδωσε ο καλλιτέχνης μέσα στο βιβλίο. Βρείτε τις φωτογραφίες εδώ.

    Κάθε βιβλίο της Ζωρζ Σαρή αναφέρεται και σε έναν ή περισσότερους τόπους. Καθώς θα διαβάζετε ένα βιβλίο, αναζητήστε τους τόπους στον χάρτη και καρφιτσώστε σε καθέναν ένα μικρό χαρτάκι με τον τίτλο του βιβλίου και τις χρονολογίες κατά τις οποίες κάποια γεγονότα του βιβλίου εκτυλίσσονται στον τόπο αυτό.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους δύο χάρτες που δημιούργησαν οι Εκδόσεις Πατάκη με τους τόπους και τους χρόνους στους οποίους αναφέρονται τα μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή. Κάντε κλικ στους χάρτες και μεταφερθείτε στα αρχεία:

    https://www.zorzsari.gr/_files/ugd/401cd5_629faff2c781414bad937e535f7ec467.pdf
    https://www.zorzsari.gr/_files/ugd/401cd5_decf2a7400c241018017bfd20da231d4.pdf

    Βρείτε εδώ φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Ζωρζ Σαρή, πολλές από τις οποίες ήταν ανέκδοτες για πολλά χρόνια. Πρόκειται για ντοκουμέντα από τη ζωή της ως παιδιού, ως μέλους της νεολαίας ΕΟΝ και αργότερα της ΕΠΟΝ, από τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, από την αυτοεξορία της στο Παρίσι, τις παραστάσεις της ως ηθοποιού και φυσικά τους μεγάλους της ρόλους ως μάνας και συγγραφέα.

    Τα εξώφυλλα των βιβλίων της Ζωρζ Σαρή έχουν τη δική τους ιστορία. Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε τη μοναδική συλλογή με εξώφυλλα των βιβλίων της όπως αυτά διαφοροποιήθηκαν με τα χρόνια και από έκδοση σε έκδοση. Για να συγκεντρωθούν όλα αυτά, οι άνθρωποι των Εκδόσεων Πατάκη έκαναν μεγάλη έρευνα σε δικά τους και άλλα αρχεία.

    Αν έχετε και εσείς παλαιά εξώφυλλα από βιβλία της Ζωρζ Σαρή και δεν τα εντοπίζετε στη συλλογή, μπορείτε να τα στείλετε σε φωτογραφία μαζί με τα στοιχεία έκδοσης (εκδότης, έτος κτλ.), εικονογράφου και σχεδιαστή.

    Παρακολουθήστε εδώ συνεντεύξεις και αφηγήσεις της ίδιας της συγγραφέα, αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες έπαιξε ως ηθοποιός, καθώς και εκπομπές με αφιερώματα στη ζωή και στο έργο της.

    Info

    Όλο το υλικό προέρχεται από τις Εκδόσεις Πατάκη και από τον ιστότοπο www.zorzsari.gr

    RELATED ARTICLES

    Most Popular