More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕργαστήρια-Προγράμματα“Άτακτα» παιδιά”: Βλέμμα εφήβων 2023-2024

    “Άτακτα» παιδιά”: Βλέμμα εφήβων 2023-2024

    atakta paidia

    «Τρέχα, σύντροφε! Ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου.»
    (σύνθημα του Μάη του ’68)

    Το «Βλέμμα εφήβων» το 2019 διάβασε και ερμήνευσε την Eroica του Κοσμά Πολίτη και του Μιχάλη Κακογιάννη. Μια μελέτη για την άγρια ομορφιά της ενηλικίωσης μέσα από τις απώλειες. Άφησε, όμως, σε εκκρεμότητα μιαν άλλη βασική πτυχή της εφηβείας, τη σύγκρουση.

    Η σύγκρουση -πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να- είναι ο καταστατικός χάρτης της εφηβείας και της νεότητας. Με τι συγκρούονται οι έφηβοι;

    Αυτό που αποτελεί το μέσο για να αναδυθεί η νέα ταυτότητα παίρνει διάφορες μορφές στην Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων. Συγκρούσεις που στήνουν σαμποτάζ στον εχθρό, συγκρούσεις ξενόφερτες ή εγχώριες, που προκαλούν εθνικό πανικό, ηθικό πανικό, που πλήττουν τα χρηστά ήθη, που επισύρουν δημόσια διαπόμπευση, που ονομάζονται «αλητεία» και «χουλιγκανισμός». Συγκρούσεις που ξεσπάνε στον δρόμο, μετατρέπονται σε καταλήψεις… ή εσωτερικεύονται. Πότε, λοιπόν, η σύγκρουση δεν είναι μόνο ενοχλητική αλλά γίνεται και αξιόποινη; Δηλαδή, επικίνδυνη. Αλήθεια, επικίνδυνη για ποιον;

    Το σχολικό έτος 2023-2024 το «Βλέμμα εφήβων» θα ασχοληθεί με όσα κατά καιρούς έχουν συγκρουστεί οι έφηβοι από τον Β’ Παγκόσμιο μέχρι και σήμερα. Θα μελετήσει τις ιδέες, τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές, οτιδήποτε αποτελούσε και αποτελεί για αυτούς «καθεστώς» και έκριναν ότι έπρεπε να το αφήσουν πίσω τους.

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ»

    Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2016 και συνδυάζει τη μελέτη ιστορικών γεγονότων της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, κοινωνικά θέματα και τη σκηνική τους αναπαράσταση μέσα από το είδος του θεάτρου ντοκουμέντο.

    Το φετινό πρόγραμμα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, περιλαμβάνει έρευνα, εργαστήρια θεάτρου, παράσταση και συζήτηση γύρω από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται από την υπό επεξεργασία θεματική. Κατά τη διάρκεια του έτους, εμπλουτίζεται από παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδηλώσεις.

    Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στην πολιτιστική ζωή με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργατικότητας μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον, όπως αυτό των τεχνών στην εκπαίδευση. Δίνει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των εφήβων και επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα για θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ιστορία και τη ζωή των εφήβων σε συνθήκες που αλλάζουν ταχύτατα.

    Αξιοποιώντας το θέατρο ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και παρέμβασης, το πρόγραμμα δημιουργεί κοινότητες θεατών που μοιράζονται και συζητούν κοινούς προβληματισμούς. Η σύνδεση και ο ενεργός διάλογος ανάμεσα στη σχολική ζωή και τον κόσμο που περιβάλλει τους νέους είναι ένας από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους του εγχειρήματος.

    Το σεμινάριο 2023-2024 έχει την επιστημονική συνδρομή και συνεργασία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπυχιακών Σπουδών «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την καλλιτεχνική υποστήριξη από συνεργάτες του ΙΜΚ.

    Συντονισμός και υλοποίηση: Νατάσα Μερκούρη

    Email επικοινωνίας: anamerkouri@gmail.com

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια Ιστορίας και θεάτρου. Είναι εβδομαδιαίες και θα γίνονται διαδικτυακά (Ιστορίας) και εκ του σύνεγγυς (θεάτρου) κάθε Σάββατο, στις 11.00-12.30.

    Διάρκεια εργαστηρίων: 1,5 ώρα

    Έναρξη εργαστηρίων: 4 Νοεμβρίου 2023

    Παράσταση: Ιούνιος 2024

    Αριθμός συμμετεχόντων: (max) 12 άτομα

    Χώρος: Τα εργαστήρια θα εναλλάσσονται:

    Α) Το εργαστήρι Ιστορίας θα γίνεται διαδικτυακά (μέσω πλατφόρμας)

    Β) Το εργαστήρι Θεάτρου εκ του σύνεγγυς στον χώρο του ΙΜΚ, Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

    Οι ημερομηνίες των συναντήσεων για το εργαστήρι θεάτρου θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Το «Βλέμμα εφήβων» για το 2023-2024 θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετεχόντων.

    ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 280 ευρώ
    Τα δίδακτρα θα καταβληθούν στον λογαριασμό

    ALPHA BANK IBAN GR3001401810181002002002627

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αιτιολογία να αναγράφεται:

    ΒΛΕΜΜΑ ΕΦΗΒΩΝ 2023-2024 / Όνομα συμμετέχοντος παιδιού

    Η εξόφληση θα γίνει ως εξής:

    Προκαταβολή: 70 ευρώ έως 30 Οκτωβρίου 2023

    Α’ δόση: 70  ευρώ έως  22 Δεκεμβρίου 2023

    Β’ δόση:  70 ευρώ έως  29 Φεβρουαρίου 2024

    Γ’ δόση:  70 ευρώ έως 30 Απριλίου 2024

    Κατεβάστε εδώ την αίτηση συμμετοχής και το έντυπο συναίνεσης.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular