More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈλληνες ποδοσφαιριστές- 40 θρυλικοί παίκτες, του Αντώνη Καρπετόπουλου

    Έλληνες ποδοσφαιριστές- 40 θρυλικοί παίκτες, του Αντώνη Καρπετόπουλου

    Μεγάλωσα με το Children of Sanchez του Chuck Mangione (που τότε δεν ήξερα ασφαλώς ποιο ήταν γιατί δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο ούτε Shazam και Soundhound) και με Goldene Jahre του Michael Cretu (που επίσης δεν ήξερα τι ήταν) με το οποίο ο Κώστας Μότσης της ΕΡΑΣΠΟΡ έστελνε το Μικρόφωνο στα Γήπεδα. Αργότερα εμφανίστηκαν ο ΣΠΟΡFM και άλλα ραδιόφωνα, αλλά είπαμε, εγώ είμαι 44 συμπληρωμένα πια, οπότε τα παιδικά μου χρόνια τοποθετούνται στη δεκαετία του 80′.

    Ο πολύ αγαπητός, ευρύς τω πνεύμα και όχι κλειστά ποδοσφαιρόπληκτος Αντώνης Καρπετόπουλος μου έχει κρατήσει άπειρες ώρες συντροφιά με τις καθημερινές του εκπομπές (όχι πάντως στην ΕΡΑΣΠΟΡ, είχα μεγαλώσει εν τω μεταξύ). Στο βιβλίο του Έλληνες Ποδοσφαιριστές-40 θρυλικοί παίκτες φτιάχνει ένα ανθολόγιο των ηρώων των παιδικών μας χρόνων, όχι των δικών μου, 4 τουλάχιστον ποδοσφαιρικών γενεών ξεκινώντας από τον Θανάση Μπέμπη, τον Κώστα Νεστορίδη, τον Τάκη Λουκανίδη και τον Γιώργο Σιδέρη της δεκαετίας του 50’+. Συνεχίζει με Μίμη Δομάζο, Μίμη Παπαϊωάννου, Τάκη Οικονομόπουλο, Αντώνη Αντωνιάδη που κυριάρχησαν τη δεκαετία του 60′, με Γιώργο Κούδα, Άνθιμο Καψή, Γιώργο Δεληκάρη που στοίχειωσαν τα 70’s, με το φάντομ Νίκο Σαργκάνη, τους αρχισκόρερ Θωμά Μαύρο και Νίκο Αναστόπουλο, τους εμβληματικούς Ντίνο Κόυη, Τάσο Μητρόπουλο και Νίκο Βαμβακούλα, τον Έλληνα Μπαρέζι Κώστα Μανωλά, το καλύτερο ελληνικό εξτρέμ Δημήτρη Σαραβάκο και τον ασύγκριτο αρτίστα Βασίλη Χατζηπαναγή που άφησαν το στίγμα τους τη δεκαετία του 80′ για να μπει στα πιο “διχασμένα χρόνια του 90′ (οι δεκαετίες δεν είναι απόλυτες όπως καταλαβαίνετε) με Αποστολάκη, Νιόμπλια, τον μάγο Βασίλη Καραπιάλη, τον Αντώνη Νικοπολίδη, τον Γρηγόρη Γεωργάτο και σιγά σιγά να φτάσουμε σε μορφές της πιο σύγχρονης εποχής: Ζαγοράκης, Μαχλάς, Νταμπίζας, Τσιάρτας, Νικολαίδης, Δέλλας, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Χαριστέας, Σαμαράς, Τοροσίδης, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς.

    Αντιπαρέρχομαι την κουβέντα “γιατί δεν έβαλε τον Φοιρό, τον Ασλανίδη, τον Κελεσίδη και τον Παπατρεχαγυρευόπουλο και έβαλε τον τάδε ή τον δείνα”, αλλά είτε το θέλει κανείς είτε όχι, ο Αντώνης Καρπετόπουλος έχει κάνει μια πολύ δυνατή επιλογή, ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτική και δίκαιη, η οποία αποτελεί μια δυνατή φωτογραφία των κυριακάτικων ηρώων (για πολλά χρόνια οι αγώνες ήταν μόνο Κυριακή) του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ο δημοσιογράφος περιδιαβαίνει ανά δισέλιδο κάθε ποδοσφαιριστή παραθέτοντας μια σύντομη αποτύπωση των επιδόσεών και των δυνατών του σημείων, σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του, παρατσούκλια, τίτλους και βασικά στατιστικά, σε μια πολύ καλή γραφιστική διάταξη των πληροφοριών κάθε ποδοσφαιριστή τις εξαιρετικές καρικατούρες που δίνουν μια πολύ όμορφη αίσθηση, μακριά από τον πεζό ρεαλισμό μιας απλής φωτογραφίας.

    Στο τέλος θα βρείτε χρονολόγιο με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, εκκινώντας από την ίδρυση της ΕΠΟ το 1926.

    Για αναγνώστες 7+

    Εκδόσεις Μίνωας

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Chuck Mangione – Children Of Sanchez

    Goldene Jahre- Michael Cretu

    Força (Official Song Football Euro 2004)

    ΦΑΤΜΕ – Πρωταθλητές

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Έλληνες ποδοσφαιριστές- 40 θρυλικοί παίκτες
    Συγγραφέας: Αντώνης Καρπετόπουλος
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Ευστρατιάδης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-02-1545-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular