More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο ταξίδι της ζωής- Η θαυμαστή εξέλιξη, της Άννα Κλέιμπορν

    Το ταξίδι της ζωής- Η θαυμαστή εξέλιξη, της Άννα Κλέιμπορν

    Το βιβλίο γνώσεων συνεχίζει να ανθίζει παγκοσμίως, συνεχίζει να προσπαθεί να ανταγωνιστεί με κάποιον τρόπο τις οθόνες, να δείξει στους μικρούς αναγνώστες ότι το βιβλίο έχει το δικό του ενδιαφέρον, ότι δεν είναι βαρετό, ότι έχει ενδιαφέρουσα γνώση να αποτυπώσει.

    Το ταξίδι της ζωής της Άννα Κλέιμπορν (την είδαμε στο Μαθαίνω τα πάντα: 30 συναρπαστικά θέματα για μικρούς βιολόγους, ερευνητές και εξερευνητές) είναι η εξερεύνηση του θαύματος της ζωής και της εξέλιξής της. Η εξέλιξη είναι μια υπέροχη λέξη που κρύβει μέσα της όλη τη διαδικασία αλλαγών, μετασχηματισμού και αναδιάταξης της ζωής γύρω μας. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Από τα βουνά μέχρι τις θάλασσες. Όμως η ταχύτερη αλλαγή συμβαίνει στους ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι πολύ γρήγορα αναπτύσσουν νέες μορφές. Κι αυτό είναι η εξέλιξη, η οποία εξηγεί γιατί συμβαίνει όλο αυτό, πώς εξαφανίστηκαν κάποιοι οργανισμοί και εμφανίστηκαν άλλοι, πώς υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη που εκπροσωπούν τη ζωή στον πλανήτη, πώς η ζωή προχωρά συνεχώς με κάποιους να επιβιώνουν και άλλους να χάνουν τη μάχη.

    Αυτή την αέναη διαδικασία αλλαγής στη φύση προσπαθεί με απλό τρόπο να εξηγήσει η Κλέιμπορν σε αυτόν τον τόμο εξιχνιάζοντας με λεπτομέρεια και ακρίβεια καθετί που την αποκαλύπτει στο βλέμμα και τον νου μας. Η συγγραφέας περιδιαβαίνει με μεστό τρόπο στην ποικιλία της ζωής και παίρνοντας τα χνάρια και την έμπνευση του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας σκαλίζει τη θεωρία της φυσικής επιλογής (πρώτη παρουσίαση της θεωρίας τον Ιούλιο του 1858) φτάνοντας σε πράγματα που οι Γουάλας και Δαρβίνος δεν μπορούσαν να απαντήσουν τότε όπως γιατί υπάρχει ποικιλότητα στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμα και στο ίδιο είδος. Και εκεί αρχίζει η εξερεύνηση των γονιδίων και του dna.

    Η Κλέιμπορν δείχνει γιατί εξαφανίζονται κάποια είδη, με αποκορύφωμα κάποιες μαζικές εξαφανίσεις όπως των δεινοσαύρων αλλά και τους τρόπους που λειτουργεί η εξέλιξη ανάμεσα στα είδη. Στο δεύτερο κεφάλαιο βέβαια, η συγγραφέας ερευνά αναλυτικά την ιστορία της ζωής στη γη τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια που ξέρουμε πως υπάρχει: η αρχή της ζωής, η έξοδος από τη θάλασσα, η εποχή των δεινοσαύρων, η εμφάνιση των θηλαστικών και η έλευση των ανθρώπων,. Στο τρίτο κεφάλαιο περιδιαβαίνουμε στη σχέση των ειδών μεταξύ τους, την εγγύτητα του ανθρώπου με συγκεκριμένα είδη, τους στενούς συγγενείς, τα κοινά χαρακτηριστικά, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο βλέπουμε την εξέλιξη σε δράση αρχίζοντας από την εξέλιξη του ματιού και φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο και την εξέλιξη… της εξέλιξης που συνεχίζεται.

    Αναμφίβολα πρόκειται για έναν πολύ δουλεμένο τόμο, με πλήθος πληροφοριών που διατάσσονται όμορφα πλαισιωμένες από υπεραναλυτική εικονογράφηση που δεν αφήνει καμία οπτική εκκρεμότητα. Η συγγραφέας παρουσιάζει όλες τις διαστάσεις της εξέλιξης της ζωής και δίχως να κουράζει, καταφέρνει να παρέχει πάρα πολλή γνώση και επιστήμη σε έναν κόσμο που ακόμα πιστεύει ότι η γυναίκα γεννήθηκε από το πλευρό του Αδάμ.

    Νομίζω ότι μαζί με το Κάρολος Δαρβίνος: Περί της Καταγωγής των Ειδών της Σ. Ράντεβα φτιάχνουν μια πολύ δυνατή δυάδα βιβλίων που εξερευνούν τη θεωρία του Δαρβίνου και την εξέλιξη.

    Για παιδιά από 5 ετών περίπου για μεγαλόφωνη ανάγνωση και συζήτηση και 7-9 ως κεντρικό ηλικιακό κοινό.

    Εκδόσεις Susaeta

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Christopher Young – CREATION (2009) – Soundtrack Suite

    The Adventures of Darwin Soundtrack (PS2) – 01 Titles

    Dear Alfred Russel Wallace

    Alfred Russel Wallace Rag · The Charles Darwin Selection

    Spirit Tree – Russell Wallace

    The Adventures of Darwin Soundtrack (PS2) – 13 Unknown Continent

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το ταξίδι της ζωής- Η θαυμαστή εξέλιξη
    Συγγραφέας: Anna Claybourne
    Εικονογράφηση: Wesley Robins
    Μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Amazing Evolution- The journey of life
    Εκδόσεις: Susaeta, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Τσιάγκα
    Ηλ. σελιδοποίηση:  Χαρούλα Κοντορούση
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 25,9 Χ 30,4
    ISBN: 978-960-617-479-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular