More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνας ακόμα ύμνος του Μάγκνους Γουέιτμαν: Ο μικρός Κάστορας και η χαμένη...

    Ένας ακόμα ύμνος του Μάγκνους Γουέιτμαν: Ο μικρός Κάστορας και η χαμένη φωλιά

    Ο Κάστορας χαιρετά τους φίλους τους. Θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο. Σας αφήνω, γεια*. Ένα κούτσουρο στο ποτάμι και… ταξίδι. Γνώρισε φίλους, είδε όμορφα μέρη αλλά κουράστηκε. “Και τώρα; Πώς θα γυρίσω πίσω;” (πίσω βλέπουμε μια μεγαλούπολη να ζει στους ρυθμούς της).

    Ένα σκυλάκι που πετούσε με αερόστατο χαμηλώνει. “Έλα μαζί μου και θα βρούμε το σπίτι σου”. Πέταξαν πάνω από την πόλη**. Ήταν πιο όμορφη από ψηλά. Βόρειος πόλος. Φώκιες και πολικές αρκούδες. Δεν είναι εδώ το σπίτι του. Ένα ξέφωτο. Κάτω από τη βελανιδιά ζουν οι αλεπούδες. Δεν είναι εκεί το σπίτι του. Μια αμυγδαλιά, μια κυψέλη***. Όχι, εδώ ζουν οι μέλισσες. Ένας σιταρώνας. Εδώ μένουν τα ποντίκια του αγρού, όχι ο κάστορας. Μια μικρή πόλη. Όμορφη θέα****. Πουλιά έχουν τις φωλιές τους στις στέγες. Πύργοι από χώμα και άμμο. Τι έφτιαξαν οι τερμίτες! Κρεμαστές φωλιές μικρών πουλιών στα δέντρα. Θαυμάσιες. Δάσος. Μια καταπληκτική πολύχρωμη φωλιά. Μα είναι του πτιλονόρυγχου*****. Ούτε στη θάλασσα, ούτε στο βυθό μένει ο κάστορας. Μα… πού είναι το σπίτι του;

    Εκπληκτικός ξανά ο Βρετανός Μάγκνους Γουέιτμαν. Μετά τον θαυμάσιο πολυεπίπεδο ύμνο στο νερό, τις δραστηριότητες των ανθρώπων και το περιβάλλον, Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι, ο Γουέιτμαν κάνει ακόμα υπέροχο ταξίδι στη φύση, τα διαφορετικά περιβάλλοντα όπου ζουν άνθρωποι, ζώα και έντομα -πόλεις, δάση, ποτάμια, δέντρα, θάλασσες- και τους θαυμαστούς τρόπους με τους οποίους όλοι αυτοί χτίζουν τα σπίτια/φωλιές τους. Παράλληλα, ρίχνει έναν προβολέα στη μεγάλη σημασία και αξία του ταξιδιού, ακόμα και του μοναχικού, απροσχεδίαστου, την περιπέτεια και την εμφάνιση εκείνου του X factor που ξαφνικά μας απλώνει το χέρι και μας συνοδεύει ως το τέλος στην αναζήτησή μας. Γιατί στον κόσμο δεν κυριαρχεί το κακό, αλλά τον μοιράζεται με το καλό, το οποίο μας υπενθυμίζει δυναμικά την παρουσία του.

    Ο κοφτός, βραχύς, μεστός, κάποιες φορές τρυφερός και λυρικός λόγος του Γουέιτμαν συναντά τις παραμυθένιες, πολύχρωμες, λεπτομερέστατες εικόνες του όπου το παιδί-αναγνώστης έχει ουσιαστικά άλλο ένα βιβλίο να διαβάσει, αφού η οπτική αφήγηση που κάνει ο εικονογράφος Γουέιτμαν είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι γνώσεων και παρατηρητικότητας. Υλικά από τις οποίες φτιάχνονται οι φωλιές, φύλλα, κλαδιά, χιόνια, πάγοι, λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τον κόσμο όπου ζούμε ή που δεν ζούμε αλλά μπορούμε κάποτε να δούμε.

    Ένας άλλος Οδυσσέας που θέλει να επιτρέψει σπίτι του με μοναδικό “θεό” του ένα σκυλάκι, ένας άλλος ταξιδιώτης και αναζητητής της Ιθάκης που δεν θα τον γελάσει αλλά θα υπενθυμίσει  στον κάστορα και σ’ εμάς πώς σημασία έχει το ταξίδι και η επιστροφή κάποτε στο σπίτι.

    Υπέροχο.

    Για παιδιά 3-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το soundtrack του βιβλίου

    * Σ’ αφήνω γεια

    ** The Balanescu Quartet – Model

    *** Ταραντέλα- Γιώργος Χατζηπιέρης

    **** Plaid – Pino pomo

    ***** Christos Xenakis – Travel

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο μικρός Κάστορας και η χαμένη φωλιά
    Συγγραφέας: Magnus Weightman
    Εικονογράφηση: Magnus Weightman
    Τίτλος πρωτοτύπου: Welcome home Beaver
    Μετάφραση: Μαρία Παναγοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 17 Ιουνίου 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Λύντη Γαλάτη
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-653-086-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular