More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΒάτραχος Τρίκλωπας, της Όλγκα ντε Ντίος

    Βάτραχος Τρίκλωπας, της Όλγκα ντε Ντίος

    Μετά τη Ρόζα το τερατάκι και το εκπληκτικό Το κίτρινο πουλάκι, η Όλγκα ντε Ντίος επιστρέφει με μια ιστορία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

    Ο Βάτραχος Τρίκλωπας με τα τρία μάτια έχει ευαίσθητο δέρμα όπως όλα τα αμφίβια. Το νερό της λίμνης όπου μεγαλώνει είναι μολυσμένο, έτσι σκέφτηκε να φορέσει ένα ριγέ ολόσωμο μαγιό για να προστατευτεί. Μια μέρα βγήκε στην όχθη. Βλέπει τον ουρανό σκεπασμένο από ένα γκρίζο σύννεφο. Βλέπει πεταμένα πράγματα και συσκευές. Η γιαγιά του τον διαβεβαιώνει ότι κάποτε εδώ υπήρχε πολλή ζωή, δεν έτσι τα πράγματα. Με ένα τεράστιο σάλτο φτάνει στο σύννεφο. Βλέπει ότι είναι καπνός. Τι καπνός είναι αυτός; Πρέπει να βρει τι συμβαίνει. Ακολουθεί τα ίχνη του. Φτάνει στην πηγή του, το εργοστάσιο των νέων πραγμάτων που δούλευε νύχτα μέρα φτιάχνοντας καινούρια πράγματα. Πλησιάζει. Πρέπει να πείσει το εργοστάσιο να σταματήσει. Αλλά… πώς;

    “Ήθελε τόσο πολύ να αλλάξει τον κόσμο… Όμως, αισθανόταν αδύναμος και μικρός. Πώς μπορούσε, άραγε, να τα καταφέρει;”

    Μια λίμνη. Μόλυνση. Οι άνθρωποι λείπουν. Σημαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτοί ευθύνονται, ποιος θα πετούσε άλλωστε τηλεοράσεις, ανεμιστήρες και πλαστικά δοχεία; Ο βάτραχος βιώνει το πρόβλημα. Είναι σα να σου βρωμίζουν το σπίτι. Ψάχνει να βρει τι συμβαίνει. Βρίσκει την πηγή της μόλυνσης. Είναι η υπερκατανάλωση των ανθρώπων που δημιουργεί την εντατικοποίηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση το πρόβλημα στη ζωή κάθε “βάτραχου”. Ακολουθεί η απόφαση για δράση, η συνειδητοποίηση ότι ένας βάτραχος δεν φέρνει την άνοιξη, η λήψη μιας ενδεδειγμένης ενέργειας, το αποτέλεσμά της. Η Όλγκα ντε Ντίος ακολουθεί με τον Τρίκλωπα όλα την πρέπουσα ακολουθία. Δεν δείχνει απλά το πρόβλημα αλλά, βήμα βήμα φανερώνει τη στάση που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

    Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση της ομάδας, συλλογική δράση, μείωση της κατανάλωσης… Έι, Ανθρωπάκο… Μείωση της κατανάλωσης… ξέρεις τι είναι; Να μην αγοράζεις σαράντα πέντε παιχνίδια το μήνα στο παιδί σου επειδή δήθεν χαίρεται, ούτε κάθε μέρα νέα ρούχα για να έχεις σαράντα συνολάκια ανά χρώμα και να σε λένε κομψό, ούτε κάθε χρόνο κινητό επειδή το άλλο γρατζουνίστηκε λιγάκι. Η μείωση αυτή της κατανάλωσης και άρα της παραγωγής είναι και θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο για τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Reduce. Και όλη αυτή η κατεύθυνση της αγωγής ενός παιδιού, να μην θέλει συνεχώς κάτι άλλο, να μη θέλει όλο και περισσότερα, να είναι αυτάρκες και ολιγαρκές και να βρίσκει την ευτυχία σε έννοιες, ανθρώπους, ιδέες, συναισθήματα και όχι στην ύλη, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τη νέα μόδα της εποχής. Και η Όλγκα ντε Ντίος το δείχνει θαυμάσια με αυτόν τον Τρίκλωπα όλο αυτό.

    Να σημειώσω ότι βρήκα έξοχη την συνομιλία της συγγραφέα με προηγούμενα βιβλία της, αφού η Ρόζα το τερατάκι, το Κίτρινο Πουλάκι και άλλοι τύποι συμμαχούν με τον βάτραχο για να απαντήσουν στο εργοστάσιο. Αυτή η ασυνήθιστη διακειμενικότητα θα αρέσει πολύ στους θαυμαστές των βιβλίων της.

    Για παιδιά 3-6 ετών

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βάτραχος Τρίκλωπας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Rana de tres oyos
    Συγγραφέας: Olga de Dios
    Εικονογράφηση: Olga de Dios
    Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Άννα Σαπουντζή
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Μάιος 2020
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 24
    ISBN:
    978-618-5049-81-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular