More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΈνας δράκος σ' όλα λάθος! της Βάσιας Παρασκευοπούλου (εικ.: Ν. Χατζησταμούλος)

    Ένας δράκος σ’ όλα λάθος! της Βάσιας Παρασκευοπούλου (εικ.: Ν. Χατζησταμούλος)

    Ένα αγόρι ταπεινής καταγωγής, καλόκαρδο και ευγενικό, ο Γιάννης, με χάρισμά του ξεχωριστό την μουσική που μάγευε τους πάντες με αυτή, γνωρίζει την Μυρσίνη. Κι ερωτεύονται. Όμως η Μυρσίνη είναι κόρη βασιλιά και ο πατέρας της ήδη ετοίμαζε την λίστα με τους πλέον κατάλληλους γιους βασιλιάδων για να παντρευτούν την κόρη του. Σύμφωνα με το παλιό έθιμο, αν ο Γιάννης και η Μυρσίνη ήθελαν να είναι μαζί, κάτι αδιανόητο ασφαλώς για τον βασιλιά, θα έπρεπε ο Γιάννης να περάσει από μια δοκιμασία με την οποία θα έδειχνε την δύναμη και την αξία του: να αναμετρηθεί με έναν εξαφανισμένο δράκο που έχει μυστηριωδώς αποσυρθεί από τα εγκόσμια.

    Κι έτσι ο Γιάννης θα ξεκινήσει, πόλεις, χωριά θα διασχίσει. Κι από τη γη, τον αέρα, το νερό θα περάσει – ψάχνοντας στη φωτιά, στον Δράκο να φτάσει! “Πού είσαι, Δράκε; Πού;” λέει συνεχώς. Και, κάθε φορά που κάποιον συναντά, τον ρωτά: «Πώς είναι ο Δράκος; Εσύ τον έχεις δει;». Κι όλοι του δίνουν μια περιγραφή… τρομακτική. “Τα δόντια του είναι σουβλερά” του λέει η αλεπού. “Τα μάτια του είναι κόκκινα, σπίθες παντού πετάει κι από τη στοματάρα του  φωτιά όλο ξερνάει” του λέει η καρακάξα. Δεν σας προδίδω άλλα. Οι άλλοι του τα είπανε πολύ χειρότερα τα πράγματα. Και περίμενε να συναντήσει έναν δράκο τρομερό, τρομακτικό και τουλάχιστον φοβερό. Μα όταν τον συνάντησε, σχεδόν τον σκούνταγε να ξυπνήσει από τον ύπνο του και τίποτα δεν ήταν όπως του είχαν πει. Αυτός ο δράκος είναι σ’ όλα λάθος!

    Γλυκό, αλληγορικό παραμύθι με τα υλικά των παλιών παραμυθιών, με υψηλή θεατρικότητα και περιστασιακά καλό χιούμορ, με τα βασικά μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών -κόρη βασιλιά, ταπεινός νέος, δοκιμασία/εμπόδιο/άθλος, δράκος, τέλεση άθλου- σε πλήρη διάταξη και σε καλή μάλιστα διάταξη. Ευχάριστη, ρέουσα γραφή, γλώσσα απλή, μια αναμενόμενη ανατροπή που όμως η συγγραφέας φροντίζει να τροποποιήσει, δίνοντάς της άλλη κατεύθυνση και χρώμα και παρέχοντας ένα ικανοποιητικό, ευχάριστο τέλος.

    Μοναξιά, απομόνωση, απόσυρση, στερεοτυπικές δηλώσεις, φιλία, παιδικότητα, αθωότητα, η πλάνη των λόγων και οι προσδοκίες που δημιουργούν. Αυτή είναι η παλέτα της συγγραφέα και την χειρίζεται καλά, προσπαθώντας να αποφύγει τους εμφανείς, ετοιμοπαράδοτους διδακτισμούς.

    Τα ενδιαφέροντα γκριζόμαυρα σκίτσα είναι του Νικόλα Χατζησταμούλου.

    Για παιδιά 7-9 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά Greek Ibby-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ένας δράκος σ’ όλα λάθος!
    Συγγραφέας: Βάσια Παρασκευοπούλου
    Εικονογράφηση: Νικόλας Χατζησταμούλος
    Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8396-6

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular