More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΈνα βήμα πιο κοντά (Five Feet Apart), της Ρέιτσελ Λίπινκοτ

    Ένα βήμα πιο κοντά (Five Feet Apart), της Ρέιτσελ Λίπινκοτ

    Κυστική ίνωση. Η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής παγκοσμίως. Προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και σε αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή ζωτικών οργάνων και τελικώς την ανεπάρκειά τους.

    Η Στέλλα πάσχει από κυστική ίνωση. Εξαιτίας αυτού, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο νοσοκομείο. Οι πνεύμονές της, λόγω αυτής της ασθένειας, υπολειτουργούν. Έτσι, αγωνίζεται πραγματικά για την κάθε της ανάσα. Πρέπει να μένει σε απόσταση ασφαλείας από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε μπορεί να της μεταδώσει κάποια λοίμωξη. Περιμένοντας κάποιον συμβατό δότη, ώστε να μπορεί να γίνει μεταμόσχευση πνευμόνων, η Στέλλα προσπαθεί να ζήσει με μια κάποια κανονικότητα. Πηγαίνει σχολείο, διαβάζει βιβλία, συναντά φίλες, βλέπει φωτογραφίες από τις τρέλες της αδερφής της, Άμπι, και προσπαθεί μέσω του σάιτ της να ευαισθητοποιήσει κι άλλους για την κυστική ίνωση.

    Όταν γνωρίζει τον 18χρονο Γουίλ όλα φεύγουν ξανά από την κανονικότητα που επιδιώκει. Ο Γουίλ βρίσκεται στο επόμενο στάδιο της κυστικής ίνωσης, την B. Cepacia, στάδιο κατά το οποίο ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει ούτε μόσχευμα, ούτε τεσταρισμένα φάρμακα. Αν πλησιάσει την Στέλλα παραπάνω από δύο μέτρα, θα της μεταδώσει την ασθένειά του. Αν την πλησιάσει, ένας από τους δύο να πεθάνει. Ο μόνος τρόπος να μείνουν ζωντανοί είναι να έχουν μεταξύ τους δύο μέτρα απόσταση. Ο έρωτας θα αποφασίσει. Πόσο θα αντέξουν να ζουν έτσι; Και πόσο θα κοστίσει το φιλί της ζωής του Γουίλ στην Στέλλα, μέχρι να την αναλάβουν οι γιατροί; Ένα φιλί ζωής και ίσως θανάτου μαζί!

    Άκρως συγκινητικό, φουλ ρομαντικό, κάποιες φορές σε ραγίζει κανονικά. Και η αλήθεια είναι ότι το καλογραμμένο μυθιστόρημα της Rachael Lippincott σε συνεργασία με τους Mikki Daughtry και Tobias Iaconis έχει όλα τα συστατικά για να σε πιάσει από τον γιακά, να σε καθίσει κάτω και να σε γρατζουνάει για τα καλά: πέρα από τη συγκίνηση και τον ρομαντισμό, έχει ένα διαρκές παιχνίδι ζωής και θανάτου, έναν αριθμό (απόσταση) που αν τον παραβείς χάνεσαι, έναν έρωτα που ανθίζει εκεί όπου χαμογελά ο θάνατος, κανόνες που πνίγουν, φιλιά που σκοτώνουν και αναζωογονούν, νεανικές προσωπικότητες με ψυχικό σθένος ουρανοξύστη και απίστευτη θέληση για ζωή. Όλα μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή των -εφήβων και όχι μόνο- αναγνωστών σε αυτό το κλασικά δομημένο Young Adult μυθιστόρημα, το οποίο θυμίζει πράγματι ορισμένες φορές Το Λάθος Αστέρι.

    Το βιβλίο, έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Cole Sprouse (Riverdale κ.α.), και τη Hailey Lu Richardson (Split). Κι αυτή η καλή ταινία έδωσε μεγάλη ώθηση και στο βιβλίο, να το γνωρίσουν αρκετοί περισσότεροι έφηβοι.

    «Για πρώτη φορά νιώθω το βάρος κάθε εκατοστού, κάθε χιλιοστού των δύο μέτρων που παρεμβάλλονται ανάμεσά μας. Τραβάω πάνω μου το φούτερ μου και προσπαθώ να αγνοήσω το γεγονός ότι αυτή η απόσταση θα υπάρχει πάντα».

    Μετάφραση από τα αγγλικά Κρίστη Κουνινιώτη.

    Για αναγνώστες από 12-13 ετών με επίκεντρο τους εφήβους 15-19 ετών.

    Εκδόσεις Λιβάνη.

    Διακρίσεις

    Τίτλος: Ένα βήμα πιο κοντά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Five Feet Apart
    Συγγραφέας: Rachael Lippincottσε συνεργασία με τους Mikki Daughtry & Tobias Iaconis
    Μετάφραση: Κρίστυ Κουνινιώτη
    Εκδόσεις: Λιβάνη, Ιούλιος 2019
    Γλωσσική επιμέλεια: Άντα Κασαπάκη
    Σελίδες: 280
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-14-3453-7

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular