More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20198-11 ετώνΈνα γράμμα για τον αρχηγό, της Έυης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ένα γράμμα για τον αρχηγό, της Έυης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο Άρης πάει στην τρίτη δημοτικού. Περηφανεύεται πως είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο γρήγορος, ο πιο… πρώτος σε όλη την τάξη. Οπότε αποφάσισε να είναι αρχηγός. Είναι ωραίος ρόλος αυτός, του αρέσει, τον κινητοποιεί. Ξέρεις τι είναι να διαλέγεις ποιος θα παίξει και σε ποια θέση στο δίτερμα; Απόλαυση, ειδικά αν θέλεις να εκδικηθείς κάποιον και του μιλάς την ώρα που αυτός πρέπει να αποκρούει. Ας μην τα πολυλογώ. Ο Άρης είναι η απόλυτη ενόχληση για όλους τους συμμαθητές του. Είναι ενοχλητικός, διαρκώς εριστικός, ανυπόμονος, με διάθεση κυριαρχίας σε κάθε στιγμή, δραστηριότητα, παιχνίδι, συγχρωτισμό με μαθητές, γονείς και δασκάλους. Ό,τι και όποιος δεν του κάθεται στα μέτρα του, το εκδικείται, με ρεπερτόριο ευρύτατο.

    Όλες αυτές οι συμπεριφορές αποκτούν το δικό τους ναρκοπέδιο κάτω από τις λέξεις στην πρόσκληση γενεθλίων της Έλενας, του μόνου κοριτσιού της τάξης που τον συγκινούσε. Τι πρόσκληση-πρόκληση ήταν αυτή; Ο Άρης ο Λιοντάρης, ο αρχηγός και των πάντων οδηγός να πάει σε ένα πάρτι όπου όλα θα φτιαχτούν από τα παιδιά και ο Άρης θα πρέπει να συνεργαστεί και να… μην δίνει εντολές; Πφφ… Άρη, τι θα κάνεις; Άρη, τι θα σου συμβεί σ’ αυτό το πάρτι; Άρη, ποια θυσία θα κάνεις για τα όμορφα μάτια της Έλενας, τα πιο γλυκά όλου του κόσμου;

    Με χιούμορ, μια δροσερή, ανάλαφρη πρωτοπρόσωπη αφήγηση και ταυτόχρονα μια σύγχρονη, σοβαρή διαχείριση της παιδαγωγικής διάστασης των ζητημάτων που ανακύπτουν, η Εύη Τσιτιρίδου δημιουργεί μια ιδιαιτέρως αξιόλογη ψηλάφηση των εγωκεντρικών παιδιών, των παιδιών-αρχηγών, των παιδιών που έχουν διαπαιδαγωγηθεί να μην σέβονται, να μην περιμένουν, να μην υπολογίζουν άλλους, να σαρώνουν στο διάβα τους κάθε αντίθετη δράση. Με πολλά ρεαλιστικά στοιχεία που όλοι έχουμε βιώσει στα σχολεία και τη συνύπαρξη με παιδιά, αλλά και εκείνες τις ευκταίες συμμαχίες των υπολοίπων που τορπιλίζουν το αυταρχικό υποβρύχιο του “αξιωματούχου” Άρη, ανιχνεύεται η σκληρή στάση αυτών των παιδιών, η δύναμη του “παιδικού έρωτα” που ταρακουνά, της συνεργασίας και της ομάδας που παραμερίζουν τα αρχηγιλίκια και η υπόγεια διαδρομή των ονείρων καθώς αναδύονται από το ασυνείδητο και αναδομούν τις προτεραιότητες του ατόμου όπως τα κύτταρα αναδομούν κάθε νύχτα τον εγκέφαλο.

    Ευχάριστη, πολύχρωμη, ιδιαιτέρως εκφραστική, με ωραίες νύξεις και αρκετές διαφορετικές τοποθετήσεις στις σελίδες της ιστορίας -από κόμικ καρέ και bubble ονείρων, μέχρι μικρά εικονογραφικά στοιχεία και διάδραση με λέξεις και σκέψεις- η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου.

    Από τα πιο ωραία βιβλία της σειράς “Διαβάζω ιστορίες”. Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα γράμμα για τον αρχηγό
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκπαιδ. δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2018
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN: 978-618-03-1564-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular