More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα ξεχωριστό δώρο, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Ένα ξεχωριστό δώρο, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Η μαμά πήγε στο μαιευτήριο για να φέρει την αδελφούλα του. Έτσι για λίγες μέρες μένει στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, με τον μεγάλο κήπο και τα παράξενα, μοναδικά πράγματα. Είναι αυτά που έχει φέρει ο ναυτικός παππούς από όλες τις γωνιές του κόσμου όπου βρέθηκε. Η γιαγιά έβαζε κουκκιδίτσες από πλαστελίνη πάνω σε μια υδρόγειο στα μέρη όπου είχε ταξιδέψει ο παππούς. Γέμισε η υδρόγειος κουκκιδίτσες, που λες.

    Όταν βρίσκεται στο σπίτι τους, ο μικρός μας φίλος διαλέγει κι από μία κουκκίδα, η γιαγιά του βρίσκει το δώρο και λένε την ιστορία που κρύβεται πίσω του. Κάπως έτσι έρχονται στη ζωή και τη φαντασία του το σπαθί με τις πολύχρωμες πέτρες που λαμπυρίζουν, το καλειδοσκόπιο και οι μπάμπουσκες. Έχει κι άλλα πράγματα το σπίτι της γιαγιάς και του παππού: κουρτίνες, ρούχα, τραπεζομάντιλα. Αντικείμενα πολλά. Α! Κι ένα δεντρόσπιτο που φτιάχνει ο παππούς με τα εργαλεία του.

    Η μαμά κι η νεογέννητη αδερφούλα θα έρθουν σύντομα. Θέλει να της πάρει ένα δώρο ο μικρός. Πηγαίνει στο παιχνιδομάγαζο με τη γιαγιά. Αναζητεί κάτι ταιριαστό στην αδερφή του. Δε θα το βρει εκεί. Θα το φτιάξει μαζί με τη γιαγιά. Και θα το νοτίσει με όση αγάπη έχει για το νέο μέλος που έρχεται.

    Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για τα παιδιά που περιμένουν αδερφάκι. Είναι και αυτό αλλά και ένα-δυο πράγματα περισσότερα. Τα παιδιά που περιμένουν αδερφάκι ζηλεύουν. Μεγιστοποιούν μια ανησυχία, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη από το περιβάλλον τους. Θα χαθεί η αγάπη και η αποκλειστικότητα; Το άγχος συσσωρεύεται, εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Ο μικρός της ιστορίας αντιμετωπίζει την αναμενόμενη έλευση με απολύτως υγιή τρόπο. Θα υποδεχτεί τη μικρή αδερφή του με αγάπη, με ένα δώρο που έντυσε με αγάπη ο ίδιος. Θα είναι μοναδικό αυτό το δώρο. Το έφτιαξε ο ίδιος. Δεν πωλείται αλλού. Αυτό σημαίνει μοναδικός. Κάτι που δεν μπορείς να βρεις εύκολα αλλού παρά στην πηγή του, στον τόπο και χρόνο δημιουργίας του.

    Το ξεχωριστό δώρο είναι το αδερφάκι που έρχεται. Είναι το δώρο που θα λάβει από τον αδερφό της που την περιμένει. Είναι τα σπάνια αντικείμενα του παππού από τα ταξίδια του. Είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω τους.

    Μια πολύ τρυφερή ιστορία από την Μαριάννα Κουμαριανού στο τέταρτο πια βιβλίο της (είχε βραβευθεί ως πρωτοεμφανιζόμενη πριν λίγα χρόνια). Για τη μοναδικότητα των αντικειμένων. Για τις ιστορίες που ζουν πίσω τους. Για τα αδερφάκια που έρχονται και πως η αγάπη σε κρατά στη γαλήνη και δε σε πάει στη ζήλια. Για τη φαντασία και την αγάπη που καλείσαι να βάλεις στα πράγματα. Για την πραγματική διάσταση των δώρων που τόσο χάσαμε.

    Θα το ρωτήσω, δε μπορώ να το αποφύγω: πόσοι γονείς σήμερα κάνουν δώρο στο παιδί τους κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι; Και πόσα παιδιά έχουν μάθει να περιμένουν κάτι τέτοιο κι όχι κάτι επώνυμο και διαφημισμένο; Δεν είναι περισσότεροι από ένας στους χίλιους. Το δώρο όμως έτσι έχει χάσει τη μοναδικότητά του, το ‘χει το παιδί σου κι άλλοι 6 εκατομμύρια κι εσύ απλώς έχεις πληρώσει για την απόκτησή του. Σφραγίδα από εσένα δεν έχει καμιά. Ο χαρακτήρας του ξεχωριστού έχει… πετάξει στα Τζάμπο, τον Μουστάκα και τα άλλα συμπαθή παιχνιδομάγαζα. Έτσι γίνηκε ο κόσμος. Έτσι γινήκαμε κι εμείς. Κι ύστερα απορούμε.

    Η Πωλίνα Παπανικολάου στην εικονογράφηση. Δε με σαγηνεύουν οι μορφές της. Αλλά οι επιλογές των χρωματικών της συνδυασμών κσι των μοτίβων της (καναπές, φολίδες, καλειδοσκόπιο κ.α.) είναι εξαιρετικές (όπως συνήθως).

    Από τις εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα ξεχωριστό δώρο
    Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
    Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21,5 Χ 29,5
    ISBN: 978-618-02-0591-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular