More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα πάτωμα παιχνίδια, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (εικ.: Βασιλική Λαμπίτση)

    Ένα πάτωμα παιχνίδια, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (εικ.: Βασιλική Λαμπίτση)

    Γράφει η Καίτη Παρασκευά

    Τι κάνει ο Νικόλας όταν τελειώνει το παιχνίδι του; Αναθέτει στην μαμά του το μάζεμα τους. Συνήθως είναι αρκετά κουρασμένος για να τα μαζέψει. Το ίδιο κουρασμένη όμως είναι και η μαμά. Ο Νικόλας σκέφτηκε ότι ίσως κάποιος άλλος από την οικογένεια μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του κι αυτός είναι ο μπαμπάς ή η αδελφή του. Μάλλον όμως και αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση γιατί έχουν και εκείνοι τις δικές τους δουλειές.

    Κι έτσι τα παιχνίδια παραμένουν στο χαλί . Εκεί θα συμβούν διάφορα. Το βράδυ ο Σκαντζόχοιρος  το Λιοντάρι ο Κροκόδειλος και ο Αρκούδος μαλώνουν.Πιστεύουν ότι ο Νικόλας δεν τα αγαπάει πια .Ένα στρατιωτάκι από τα παρατημένα παιχνίδια του Νικόλα στο χαλί προτείνει να πάνε σε κάποιο άλλο παιδί που θα τα αγαπάει και θα τα προσέχει. Οι μέρες περνούσαν και ο Νικόλας δεν μάζευε τα παιχνίδια του. Ένα απόγευμα κάτι άλλαξε τα παιχνίδια δεν ήταν όπως παλιά . Κουράστηκαν δεν άντεχαν άλλο να είναι πεταμένα.
    Μόνο μια λύση υπήρχε.

    Τα παιδιά προτιμούν να σκορπίζουν τα πράγματα αντί να τα τακτοποιούν  όπως οι ενήλικες. Ανάμεσα στα  παιχνίδια  που είναι σκορπισμένα στο πάτωμά είναι πιο εύκολο να βρουν αυτό  που θέλουν για να παίξουν.Τα παιδιά έχουν τη δική τους τάξη. Όταν  υπάρχουν όμως  πολλά πράγματα σκόρπια γύρω τους, χάνουν τον προσανατολισμό τους. Αδυνατούν  να  τα τακτοποιήσουν.Όμως μπορούμε να βάλουμε και εμείς οι μεγάλοι ένα χεράκι.
    Ένα καλό ξεκαθάρισμα του δωματίου  πάντα σε συνεργασία  με το παιδί θα κάνει την τακτοποίηση ευκολότερη. Η μαμά του Νικόλα τον άφησε να επιλέξει. Σεβάστηκε την αντίληψή του για την τάξη χωρίς να του επιβληθεί.

    Ένα βιβλίο  βγαλμένο από την καθημερινή ζωή των “κουρασμένων” παιδιών και των ακούραστων γονιών τους. Ένα βιβλίο αφορμή για πολλά παιχνίδια στο πάτωμα.

    Η εικονογράφηση της Βασιλικής Λαμπίτση με ξεκάθαρες εικόνες για τα παιδιά. Παιχνίδια γνώριμα στο πάτωμα, ένας δράκος ένα λιοντάρι ένας ιππότης ένας πειρατής.Με χρώματα που γεμίζουν ολόκληρη την σελίδα.

    Ας παίξουμε πριν συμμαζέψουμε  
    1. Τα παιδιά γίνονται παιχνίδια κάποιος από εμάς γίνεται  ο Νικόλας. Τα παιχνίδια μιλάνε λένε που τους αρέσει να βρίσκονται που αισθάνονται καλύτερα και γιατί.
    2. Σε ένα κουτί τακτοποιούμε τα πάντα μέσα. Ένα παιδί από την ομάδα τα ανακατεύει και οι υπόλοιποι θα πρέπει να τα βάλουμε πάλι στο ίδιο σημείο .
    3. Το αντικείμενο που λείπει. Παιχνίδι παρατηρητικότητας. Μέσα σε ένα μπαουλάκι βάζουμε δέκα παιχνίδια που τα έχουμε μαζέψει μαζί με τα παιδιά μέσα από την τάξη. Όμως ένα ξεχνιέται μέσα.Μπορούμε να βρούμε  ποιο παιχνίδι λείπει;
    4. Φτιάχνουμε μια αφίσα εξαφάνισης παιχνιδιού. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες. Δίνουμε πληροφορίες όπως χρώμα, σχήμα, μπορούμε να ζωγραφίσουμε  το παιχνίδι αντί για φωτογραφία.Τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούν να το ανακαλύψουν

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα πάτωμα παιχνίδια
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Τσιαμπαλή – Κελεπούρη
    Εικονογράφηση: Βασιλική Λαμπίτση
    Εκδόσεις: Ψυχογιός
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 9786180111484

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular