More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία, της Νικολέτας Καπίλλα (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Έξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία, της Νικολέτας Καπίλλα (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία.
    Αντρέι Ταρκόφσκι

    Ένας παράξενος πόλεμος έχει ξεκινήσει μέσα στο σπίτι ανάμεσα στα έξυπνα ηλεκτρονικά και στα έξυπνα βιβλία. Ο λόγος είναι ότι τα βιβλία είναι ξεχασμένα στη βιβλιοθήκη εδώ και πολύ καιρό και κανένας από την οικογένεια δεν τους δίνει σημασία. Οι άνθρωποι μοιάζουν εξαρτημένοι από τα σύγχρονα μέσα και τα χέρια τους είναι διαρκώς απασχολημένα  με το κινητό, το τάμπλετ ή το τηλεκοντρόλ της σμαρτ τιβί. Κανείς δε δίνει σημασία στα βιβλία που είναι παραγκωνισμένα στα ράφια μιας τεράστιας βιβλιοθήκης από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Στο κάτω ράφι η smart τηλεόραση 54 ίντσες κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά είναι αναγκασμένη να ακούει και τη γκρίνια των βιβλίων. Λόγια από δω… λόγια από κει, ξεκίνησε ένας  ανελέητος πόλεμος για το ποιος θα επικρατήσει μέσα στο σπίτι τα έξυπνα ηλεκτρονικά ή τα έξυπνα βιβλία;

    Όταν η κυρία του σπιτιού ανακοινώνει ότι θα ανακαινίσει το καθιστικό και στη θέση της βιβλιοθήκης θα τοποθετήσει έναν πίνακα ζωγραφικής, τα βιβλία με τρόμο ακούνε ότι θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Πρέπει άμεσα να καταστρώσουν σχέδιο εξόντωσης των έξυπνων συσκευών και αποφασίζουν γενική συνέλευση. Το βιβλίο της Ιστορίας έχει μια πρόταση ιστορικής σημασίας.Βλέπετε έχει πολυετή πείρα και προτείνει μια μέθοδο αλάνθαστη “Διαίρει και βασίλευε”.Με λίγα λόγια το σχέδιο ήταν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις έξυπνες συσκευές ώστε να αλληλοεξοντωθούν. Εξαιρετική ιδέα αναφώνησε η Μεγάλη και Σοφή Εγκυκλοπαίδεια ενώ συμφώνησαν το βιβλίο Παραδοσιακής Μαγειρικής και οι Μύθοι του Αισώπου.

    “Τηλεόραση τάμπλετ κι έξυπνα κινητά
    πως να ζήσουν οι άνθρωποι δίχως αυτά;
    Νύχτα μέρα σερφάρουν, παίζουν, μιλούνε
    μηνύματα στέλνουν, τραγούδια ακούνε,
    βίντεο και σέλφι ασταμάτητα βγάζουν,
    τη ζωή τους στο διαδίκτυο συνεχώς ανεβάζουν!
    Τα βιβλία με θλίψη μοναχούλια τους κλαίνε,
    σκονισμένα στα ράφια τον πόνο τους λένε.
    Σχέδιο σκαρφίζονται λες να πετύχει;
    Θα αλλάξει κάτι ή πού τέτοια τύχη;”

    Η μέθοδος αποδείχτηκε σωστή και τα έξυπνα ηλεκτρονικά ήρθαν σε ρήξη με αποτελέσματα καταστροφικά… Τα βιβλία όμως δεν πρόλαβαν να χαρούν τη νίκη τους. Φαίνεται πως έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να αλλάξουν τη γνώμη των ανθρώπων και σίγουρα δεν ακολούθησαν τη νόμιμη οδό. Ο πατέρας της οικογένειας ανακοίνωσε τα καλά νέα, δηλαδή ότι η εγγύηση κάλυπτε τις επιδιορθώσεις των συσκευών.Η απογοήτευση των βιβλίων ήταν μεγάλη! Τέτοια ψυχρολουσία δεν την περίμεναν.Αλλαγή σχεδίων λοιπόν γιατί τα βιβλία δεν το βάζουν εύκολα κάτω και λίγο πριν χορέψουν το χορό της τραγωδίας έχει μια φαεινή ιδέα ο Ρομπέν των δασών, το βιβλίο δηλαδή…

    Αυτή τη φορά έπρεπε να τα καταφέρουν και να εξαφανίσουν τους φορτιστές των ηλεκτρικών συσκευών καθώς και το καλώδιο της τηλεόρασης. Το Αστυνομικό Μυθιστόρημα θα βοηθήσει  και έχει βρει μια φοβερή κρυψώνα… Παταγώδης αποτυχία και αυτή τη φορά! Να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν τα βιβλία για να υπερισχύσουν απέναντι στις ηλεκτρικές συσκευές. Ο αγώνας είναι άνισος και η τεχνολογία μοιάζει να έχει το προβάδισμα.

    Μια αστεία και φανταστική ιστορία που αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα με απολαυστικούς διαλόγους και εναλλαγή εικόνων που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πολλές φορές η λύση είναι απλή και μπροστά στα μάτια μας. Οι αντιπαραθέσεις και οι αψιμαχίες δεν οδηγούν κάπου. Κι όπως λέει και το ρητό “ Μέτρον άριστον” που ειπώθηκε από τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο, που σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο στη ζωή μας.

    Η συγγραφέας Νικολέτα Καπίλλα καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες και να τονίσει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των έξυπνων συσκευών. Τα έξυπνα βιβλία καλούνται να κερδίσουν και πάλι τη εμπιστοσύνη των αναγνωστών και να τους προσφέρουν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Η ιστορία εξελίσσεται σε οκτώ κεφάλαια ενώ ενδιάμεσα παρατίθενται κάθε φορά μια παράγραφο με ομοιοκατάληκτο κείμενο που συνδέει τα γεγονότα και προμηνύει τα μελλούμενα. Δίνει την εντύπωση θεατρικής αφήγησης και συντελεί στην εξέλιξη της ιστορίας.

    Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Μαρία Μανουρά με έντονα χρώματα και φιγούρες κόμικ, με τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα εξώφυλλα των βιβλίων. Παράλληλα μας ταξιδεύει σε κλασσικά βιβλία που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Τα μικρά παιδιά θα ταξιδέψουν νοερά σε αγαπημένα παραμύθια με τον Τριγωνοψαρούλη, το Ρούνι Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι και τον Άρη τον τσαγκάρη αλλά και την αγαπημένη των παιδιών Κοκκινοσκουφίτσα. Ενώ οι μεγάλοι θα αναπολήσουν στιγμές που τους κράτησαν συντροφιά οι ήρωες κλασσικών βιβλίων όπως  ο Ρομπέν των δασών, ο Δον Κιχώτης, ο Φιλέας Φογκ, ο Όλιβερ Τουίστ, ο Τομ Σόγερ.

    Μια ιστορία παράξενη, με κωμικά στοιχεία, που τονίζει τη σημασία της φιλαναγνωσίας αλλά και τη σωστή χρήση της τεχνολογίας. Ένα μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

    Στα προτεινόμενα.

    Αναμφισβήτητα ένα βιβλίο που θα ξεχωρίσει και θα σας χαρίσει άφθονες στιγμές γέλιου. Περιμένει να το επιλέξετε σε κάποιο ράφι βιβλιοπωλείου και ανυπομονεί να κερδίσει τις εντυπώσεις.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική .

    Με μια ματιά

    • Μια ιστορία παράξενη, με κωμικά στοιχεία, που τονίζει τη σημασία της φιλαναγνωσίας αλλά και τη σωστή χρήση της τεχνολογίας. Ένα μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
    • Τα μικρά παιδιά θα ταξιδέψουν νοερά σε αγαπημένα παραμύθια με τον Τριγωνοψαρούλη, το Ρούνι Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι και τον Άρη τον τσαγκάρη αλλά και την αγαπημένη των παιδιών Κοκκινοσκουφίτσα. Ενώ οι μεγάλοι θα αναπολήσουν στιγμές που τους κράτησαν συντροφιά οι ήρωες κλασσικών βιβλίων όπως  ο Ρομπέν των δασών, ο Δον Κιχώτης ο Φιλέας Φογκ, ο Όλιβερ Τουίστ, ο Τομ Σόγιερ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Διαξιφισμοί | Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής

    Τι να’ ναι τα βιβλία

    Βιβλία, βιβλία βιβλιοφιλία

    Σβήσε την οθόνη

    Τεχνολογία χαλαρά

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Έξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία
    Συγγραφέας: Νικολέτα Καπίλλα
    Εικονογράφος: Μαρία Μανουρά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ευτυχία Χρηστίδη
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-563-391-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular