More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΑγάπα το ή παράτα το, της Ιφιγένειας Τέκου

    Αγάπα το ή παράτα το, της Ιφιγένειας Τέκου

    Ο Ιάσονας, ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής λυκείου, αναγκάζεται να μετακομίσει με τους γονείς του στην απόμερη των Δωδεκανήσων Σύμη, καθώς εκείνοι, θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, βλέπουν το μέρος αυτό ως την ύστατη ελπίδα επιβίωσης στην πατρίδα. Ο Ιάσονας αφήνει φίλους, συνήθειες, αγαπημένα πράγματα και τους ακολουθεί, εκεί όπου η ζωή μοιάζει παράξενη για έναν 15άρη που έμαθε στης μεγάλης πόλης τη χοάνη.

    Στο νησί, γνωρίζει τη διαδικτυακή του φίλη Γιάννα. Τη Γιάννα που ζει εκεί, που είναι ανασφαλής και τραυματισμένη, που παίζει κιθάρα, που αγαπά το μικρό της μέρος, που ονειρεύεται έναν έρωτα από εκείνους που αναγεννούν, που κουβαλούν ποίηση και ομορφιά. Και το κάδρο των τριών Α’ ηρώων συμπληρώνεται από την κολλητή της Γιάννας, τη Γιούλη. Τη Γιούλη που είναι άριστη μαθήτρια και ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Τη Γιούλη τη δυνατή που δεν παρέκκλινε από τους στόχους της. Τη Γιούλη που ερωτεύτηκε τον μεγαλύτερο της Γιακουμή, τον άνθρωπο τον λάθος. Τη Γιούλη που ρημάζει και δεν σταματά όταν βλέπει την κατηφόρα.

    Έρωτες, απογοητεύσεις, ελπίδες και διαψεύσεις, ηδονές και ωδύνες, διαβάσματα και αγωνίες, εφηβικά κρατήματα και απερισκεψίες, μια ηλικία τόσο γνωστή και τόσο απρόβλεπτη, μια Ελλάδα τόσο μικρή και τόσο μακρινή,

    Πολλά από τα προσωπικά και κοινωνικά φαινόμενα που βιώνουν οι σημερινοί (και όχι μόνο) έφηβοι μπαίνουν είτε ως πραγματικές καταστάσεις είτε ως προβληματισμοί των δρώντων στην ιστορία. Κι όλα είναι εφηβικά, παρορμητικά, ατόφια, αιωρούντα, από τον έρωτα και τη ζωντάνια, ως το ρίσκο και την απογοήτευση. Κι από το ξεχώρισμα ανάμεσα στο πλήθος ως το κατρακύλισμα και το “τώρα πρέπει να ξανασηκωθείς, μπορείς;”

    Οι τρεις ήρωες της Ιφιγένειας Τέκου δίνου το ρυθμό της ιστορίας. Ακόμα κι όταν είναι απογοητευμένοι ή καθηλωμένοι στην θλίψη, έχουν μια εσωτερική κίνηση που τρέχει την ιστορία στα μάτια του αναγνώστη. Το να μιλήσεις σήμερα στους εφήβους ίσως έχει μια υψηλή δόση αναμενενόμενης μανιέρας. Θα πεις για κρίση, για έρωτα, για απογοήτευση, για ναρκωτικά, για τα γνωστά ίσως που απασχολούν διαχρονικά τους εφήβους, προσθέτοντας λίγη εσάνς από facebook, τεχνολογία και μοντερνιά. Το θέμα λοιπόν είναι πώς αφηγείσαι μια ιστορία που θέλεις να ακουμπήσει εφήβους και νέους. Και διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Τέκου αισθάνθηκα ότι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των τριών ηρώων, ο κοφτός λόγος ενός εφήβου που ίσως λαχανιάζει και κυρίως εκείνη η επιπόλαιη συχνά αναζήτηση της ευτυχίας που άλλοτε γυαλίζει κι άλλοτε τσακίζει και αποτυπώνεται περίφημα στο κείμενο, μου χάρισαν μια αίσθηση ενός όμορφου, εξαιρετικά ρέοντος αναγνώσματος που δεν εκβιάζει, δεν ορμά πάνω στα μηνύματα για να μας τα κατασπαράξει αλλά μας τα προσφέρει δυναμικά κι ασθμαίνοντα, πολύπλευρα και… διλημματικά: love it or leave it όπως είναι το μότο της χαρισματικής καθηγήτριας του σχολείου τους, της Κάθι της μαθηματικού. Γιατί όλα είναι αγάπη.

    “Το μότο της είναι “Αγάπα το ή παράτα το”. Όταν το ακούσαμε για πρώτη φορά εγώ και η Γιάννα, βάλαμε τα γέλια. Έμοιαζε από εκείνα τα αστεία τσιτάτα που λένε οι νέοι για να δημιουργήσουν αίσθηση και να κλέψουν τις εντυπώσεις, δίχως να γνωρίζουν καν τη σημασία τους. Μετά η κυρία Κάθι μας εξήγησε.και συνειδητοποιήσαμε πόση αλήθεια κρύβει αυτή η διάζευξη. Να δίνεις όλο σου το είναι στα πρόσωπα και τα πράγματα που αγαπάς. Να μη λυπάσαι τον κόπο και την προσπάθεια. Κι αν, παρ’ όλα αυτά, δε σου βγαίνει, παράτα τα δίχως τύψεις και δεύτερες σκέψεις και προχώρα σε άλλα.”

    Είναι τέχνη αυτό που λέει η Κάθι στις μαθήτριές της. Έχει λίγο από… Shirley Bassey:

    Life goes on and we pass through
    Days of sunlight days of tears
    It’s the way life comes to you
    Foolish wasting precious years.

    Ζήσε με πάθος. Ζήσε σαν έφηβος. Αγάπα το ή παράτα το. Και πάμε παρακάτω.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αγάπα το ή παράτα το
    Συγγραφέας: Ιφιγένεια Τέκου
    Γλωσσική επιμέλεια: Μαρία Οκονομίδου
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, 2015
    Σελίδες: 221
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-14-2992-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular