More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑκροβάτες της τύχης, της Κέλλυς Σταμουλάκη

    Ακροβάτες της τύχης, της Κέλλυς Σταμουλάκη

    akrovates_cover

    Η Ονειροχώρα. Μια χώρα τόσο μακρινή και κρυμμένη που έπρεπε να περάσεις από σύννεφα, ωκεανούς και δάση για να την ανταμώσεις. Και φημιζόταν πως είχε τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους αλλά και την πιο αγαπητή στο λαό βασίλισσα. Μια βασίλισσα που με τη βοήθεια του μαγικού χρυσού ποτηριού που παλιά προφητεία το ‘φερε κοντά της, έδινε πάντα στο λαό της ό,τι πραγματικά είχε ανάγκη: τροφή, γλέντι, χαρά. Κάθε άνοιξη η βασίλισσα, με τους δύο γιους της, το Ζέφυρο και το Βράχο, και το λαό της, τιμούσαν το χρυσό αυτό ποτήρι για τα αγαθά που τους χάριζε. Μα η αχαριστία ριζώνει παντού σαν άγριο βάτο στη πιο δύσκολη γη. Οι κάτοικοι στην παραμικρή τους δυσκολία τα έβαζαν με τη μοίρα τους, αυτήν που τόσο τους είχε ευνοήσει. Κι ήρθε η στιγμή κάποτε, που εκείνη, η Μοίρα, θα τους άφηνε μονάχους όλα να τα ορίσουν, δίχως την εύνοιά της.

    Η Ματαιοδοξία, ο Φθόνος και η Απληστία μάγεψαν με ξόρκια τον μικρότερο γιο της βασίλισσας, τον Βράχο που έριξε στο μαγικό ποτήρι χρυσάφι κι άπλωσε την κάπα του να φορτώσει τα πλούτη, γιατί έτσι θα γινόταν δυνατός κι η δύναμη, ξέρετε, από παλιά πολύ τυφλώνει. Μα άξαφνα ένας αετός άρπαξε με τα νύχια του το ποτήρι και χάθηκε. Τα δυο αδέρφια κι ο πιστός υπηρέτης του Ζέφυρου, ο Τριπόδης, κίνησαν να βρουν το ποτήρι. Ο Βράχος πήρε τον εύκολο δρόμο για να βρει το ποτήρι. Μα ο Ζέφυρος κι ο Τριπόδης είχαν μπροστά τους δοκιμασίες πολλές αφού διάλεξαν το δύσκολο δρόμο. Θα ανταμώσουν με το Μάγο της φωτιάς, την πριγκίπισσα Γαλάζια, το τρικέφαλο θηρίο, τη Δράκαινα Φαγάνα, το Γέρο του Χιονιά, έναν ζητιάνο. Άλλοι θα τους ορθώσουν εμπόδια. Άλλοι θα τους χαρίσουν το φιλί και την αγάπη. Κι αφού κινήσουν για την επιστροφή, θα κονταροχτυπηθεί μέσα τους και η αγάπη για τα όμορφα μάτια της Γαλάζιας. Θα τα καταφέρει ο Ζέφυρος; Θα ξεφύγει από την τυφλότητα του φθόνου και της απληστίας ο Βράχος; Θα σωθεί ο λαός της Ονειροχώρας; Οι απαντήσεις ασφαλώς βρίσκονται ακέριες στο βιβλίο και την ομώνυμη παράσταση “Ακροβάτες της τύχης” που ξεκινά σε λίγες ημέρες στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

    Το νέο βιβλίο της Κέλλυς Σταμουλάκη είναι μια πραγματική ακροβασία ανάμεσα στην αφήγηση και τη μουσική, το θέατρο και το τραγούδι, τη μοίρα και την τύχη, την ανθρώπινη προσπάθεια και το γραμμένο, την απληστία και την αγάπη. Ένα διαρκές δίπολο είναι παρόν στο παραμύθι και ακροβατεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Αυτά βρίσκονται στην προβληματική της συγγραφέως αλλά και…

    “Αν θελήσω να μιλήσω γι΄ αυτό το βιβλίο”, μας λέει η συγγραφέας, “θα έλεγα ότι έχει στην ουσία του μια έγνοια μου πολύ προσωπική και βαθιά και μια σκέψη που με απασχολεί χρόνια και καθορίζει τη ζωή μου και τον τρόπο που λειτουργώ. Κι αυτό γιατί συχνά νιώθω πως ακροβατώ ανάμεσα σε δύο πράγματα τα οποία μου φαίνονται εξίσου δύσκολα κι έχουν κάθε φορά διαφορετικό τίμημα…Να στηριχτώ αποκλειστικά στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου ή να αφεθώ και να εμπιστευτώ την τύχη μου και την ίδια τη ζωή; Αυτές οι δύο επιλογές είναι στιγμές που μοιάζουν φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους, ενώ δεν είναι…Από την ενασχόλησή μου με τα παιδιά, προκύπτει και γνωρίζω ότι η λύση είναι να επιστρέψει κανείς στην πιο απλή, την πρωταρχική μορφή του κάθε αινίγματος. Κι αυτή είναι η γλώσσα των παραμυθιών. Γι αυτό φαντάζει λυτρωτική.
    Οι ήρωες του παραμυθιού, όταν χρειαστεί, αποδεικνύουν ότι αξίζουν την καλή τους μοίρα, ότι η ζωή τους κι η ευτυχία τους δεν είναι θέμα τύχης κι ότι η τύχη σχετίζεται περισσότερο με το πώς θα επιλέξουν να ζήσουν… Τι θα αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν και με πόσα θα αναμετρηθούν…Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί σ’αυτό το ταξίδι έχω πλάι μου εξαιρετικούς συν-ακροβάτες…Ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά οράματα και που μπορώ να εμπιστευτώ σε κάθε επίπεδο…”

    Η ιστορία της Ονειροχώρας στους “Ακροβάτες της τύχης” είναι καθηλωτική σε παλμό αφήγησης και γεγονότα. Γιατί έχει συμμάχους την υψηλή γνώση της συγγραφέως σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “θεατρικό παραμύθι”, τις ιδιαίτερες μουσικές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τις ερμηνείες της Ευρυδίκης (αχ, αυτό το συγκλονιστικό “Μοίρα μου”, δε θα κουραστώ να το γράφω) και των υπολοίπων ηθοποιών του Θιάσου Αβάντι που σηκώνουν στις πλάτες τους τη θεατρικότητά του.

    Δίχως κενά στο λόγο, με αρκετές δόσεις χιούμορ που διαλύουν περιστασιακά την ομίχλη του πρώτου επιπέδου διαπραγμάτευσης και εντυπωσιακό πρώτο πλάνο δράσης και εξέλιξης, η συγγραφέας περνά όλα εκείνα που την απασχολούν καταφέρνοντας να απευθυνθεί σε αναγνωστικό κοινό πολύ πιο ποικίλο από τα παιδιά, πολύ πιο ετερόκλητο από εκείνους που απλά αγαπούν τα παραμύθια.

    Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά προπομπό της ομώνυμης παράστασης που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ωστόσο, στέκεται και αυτόνομο, πέρα από την παράσταση, σαν ένα παραμύθι-σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη μοίρα και απληστία.

    Ενδιαφέρουσες οι αποχρώσεις στην εικονογράφηση της Γεωργίας Στύλου και η προσπάθειά της να δώσει μια ιστορία που μοιάζει να έρχεται…από τα παλιά, σαν από κλασικό παραμύθι.

    Ξεχάσαμε! Ποιοι είναι οι ακροβάτες της τύχης στη σημερινή εποχή; Η Κέλλυ Σταμουλάκη πιστεύει ότι  “οι ακροβάτες της τύχης είναι διαχρονικοί. Είναι οι άνθρωποι που παλεύουν με τις πράξεις τους ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τη μοίρα τους.”

    Ακροβάτες της τύχης, ας ορίσουμε τη ζωή μας κι όμορφη ας την φτιάξουμε στο βαθμό που μπορούμε.

    Μοίρα μου, μοίρα μου, καλή μου μοίρα,
    τον κόσμο κέντησες πίκρες και μύρα,
    μια με τη χαρά, μια με το κρίμα
    κι είσαι μες στη ζωή, θύτης και θύμα!
    Μοίρα μου, τον κόσμο κέντησες πίκρες και μύρα.
    Εσύ που διάλεξες χωρίς εμένα,
    δείξε το δρόμο μου, αλήθεια ή ψέμα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ακροβάτες της τύχης (βιβλίο με cd)
    Συγγραφέας: Κέλλυ Σταμουλάκη
    Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Σεπτέμβριος 2014
    Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    Ερμηνεύουν: Ευρυδίκη Θεοκλέους, Κίττυ Μαργαρίτη, Αντώνης Πασβάντης, Μυρσίνη Δόξα, Σταμάτης Πακάκης, Ορέστης Τρίκας, Νικόλας Μπράβος, Βασιλική Λαθύρη, Νίκοε Βατικιώτης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-567-072-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular