More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20198-11 ετώνΑλλόκοσμος επισκέπτης, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Αλλόκοσμος επισκέπτης, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Ο Φίλιπ και ο Νιλ είναι δυο φίλοι κολλητοί. Όταν δεν παίζουν στο πάρκο ή στον κήπο του σπιτιού του Νιλ, τους βρίσκεις να παίζουν επιτραπέζια με κάστρα και ιππότες, να βλέπουν θριλεράκια και να διαβάζουν κόμικ με τις ώρες στο υπόγειο του σπιτιού του Νιλ, ένα μέρος όπου ο Νιλ ένιωθε αληθινά ελεύθερος, μακριά από την επίβλεψη των γονιών του και τα κλάματα της μικρής του αδερφής, της Λίζας, που διαβάζει -ή τουλάχιστον προσπαθεί αφού δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει- παραμύθια στο χρυσόψαρό της, τον Αχιλλέα.

    Όλα αρχίζουν να περιπλέκονται όταν ο αμίλητος και “εκκεντρικός κάτοικος του πύργου” όπως ήταν γνωστός στους κατοίκους της πόλης, ο Δρ Αυγουστίνος χάνει ένα αλλόκοτο πλάσμα, που κρατούσε σε κελί, και αυτό βρίσκεται λίγο αργότερα κάτω από τον καναπέ του υπογείου όπου παίζουν ο Νιλ και ο Φίλιπ. Έχει πλοκάμια στο πρόσωπο, φτερά νυχτερίδας, σώμα μικροκαμωμένου ανθρώπου, γκριζοπράσινο δέρμα σαύρας και δείχνει φοβισμένο.

    Το αλλόκοτο πλάσμα, μάλλον μικρότερο, πιο ατροφικό και πιο φοβισμένο απ’ ό,τι το περίμενε ο Δρ. Αυγουστίνος, θα του αποκάλυπτε κάτι που ίσως ούτε ο ίδιος γνώριζε. Τις κρυμμένες δυνάμεις του και την οικειοποίησή τους; Τη διάσταση από την οποίΑ προερχόταν; Είναι το μεγάλο του στοίχημα, η μεγάλη του μυστική ανακάλυψη.

    Ένα τρελό κυνηγητό αρχίζει, το πλάσμα αναζητείται παντού, αμοιβή δίνεται, και κάπως έτσι, άνθρωποι όπως ο Τζέιμς Φόλντερ, ειδικός πράκτορας του Τμήματος Έρευνας Εξωπραγματικών και Παράξενων Φαινομένων, ο σερίφης και ο δύστροπος γείτονας των δυο παιδιών, ο κύριος Υάκινθος, μπαίνουν σε ένα τρελό κυνήγι εντοπισμού του πλάσματος το οποίο στα χέρια της μικρής Λίζας αποκτά το όνομα Ορέστης, ενώ οι δύο φίλοι προσπαθούν να το προστατεύσουν από το μένος όλων. Τι παράξενο συμβαίνει στον πύργο; Γιατί ο Δρ Αυγουστίνος αναζητά σαν τρελός το πλάσμα αυτό; Όλα οδηγούν όλους στον πύργο του παράξενου επιστήμονα.

    Με αριστοτεχνική – το γράφω με γνώση του βάρους της λέξης- συμπλοκή χαρακτήρων και ιστοριών που συγκλίνουν σταδιακά, με άψογη ισορροπία στην πλοκή, το ρυθμό και την αναλογία χιούμορ (πραγματικά πολύ και επιτυχημένο), αγωνίας και κόμικ παραπομπών, ο συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος δημιουργεί μια έξοχη περιπέτεια φαντασίας, αποτίοντας φόρο τιμής, θα έλεγα, στη λογοτεχνία του φανταστικού και των κόμικ. Με πλήθος διακειμενικών αναφορών σε βιβλία όπως “Το σπίτι στην ομίχλη” του Νιλ Γκέιμαν, “Το κάλεσμα του Κθούλου” του θρυλικού Αμερικανού συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και “Η Άφιξη” του Ταν Σάουν και με ένα στενό πλέγμα σχέσεων με υπερηχητικά τηλεοπτικά viral όπως το δυστοπικό X-Files και το Stranger Things των αδερφών Ντάφερ, ο συγγραφέας πραγματικά καθηλώνει αναγκάζοντας τα δάχτυλα να γυρνούν τις σελίδες, μην εγκαταλείποντας τον Αλλόκοσμο Επισκέπτη.

    Με τα ταιριαστά σκίτσα του Πέτρου Χριστούλια να αποδίδουν την κόμικ ατμόσφαιρα της ιστορίας, οι εξωγήινοι και οι άλλες διαστάσεις, η ποπ κουλτούρα που θριάμβευσε -και ήδη την νοσταλγούμε- το 80′ και το 90′ και τα παιδιά που ακόμα παίζουν και διαβάζουν πέρα από οθόνες, βρίσκουν έναν συγκερασμό που γοητεύει.

    Το προτείνω ανεπιφύλακτα για όλα, για τη γραφή, το ρυθμό, την πλοκή, τη φαντασία, την ίδια την ιστορία, το απενοχοποιημένο χιούμορ του. Για παιδιά από 8 ετών και δίχως όριο αναγνωστικής ηλικίας. Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αλλόκοσμος επισκέπτης
    Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος
    Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
    Σειρά : Σύγχρονη λογοτεχνία-Συλλογή χελιδόνια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2018
    Σχεδιασμός εξωφύλλου σειράς: polka dot design
    Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    Φίλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    DTP: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-7618-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular