More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑνακοινώθηκε η "τολμηρή, αισθησιακή, όμορφα διεστραμμένη" βραχεία λίστα του International Booker

    Ανακοινώθηκε η “τολμηρή, αισθησιακή, όμορφα διεστραμμένη” βραχεία λίστα του International Booker

    Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για το International Booker η οποία αποτελείται από έξι  βιβλία από ισάριθμες χώρες.

    Η κριτική επιτροπή επέλεξε βιβλία από δύο χώρες που δεν είχαν ποτέ μπει στη βραχεία λίστα, τη Βουλγαρία με το Time Shelter του Georgi Gospodinov και το καταλανικό Boulder της Eva Baltasar.

    Στη βραχεία λίστα συναντάμε ακόμα το βιβλίο The Gospel According to the New World της 89χρονης Maryse Condé από τη Γουαδελούπη, που γίνεται η γηραιότερη συγγραφέας που μπήκε ποτέ στη βραχεία λίστα του βραβείου, το Standing Heavy του Gauz από την Ακτή Ελφαντοστού που εξερευνά τον αγώνα μεταναστών εργατών χωρίς έγγραφα, το τρίτο στα αγγλικά βιβλίο με τίτλο Whale του 59χρονου Νοτιοκορεάτη Cheon Myeong-kwan και η 49χρονη Μεξικανή  Guadalupe Nettel με το τέταρτο μυθιστόρημά της με τίτλο Still Born που εξερευνά τις προκλήσεις της μητρότητας και μια από τις κορυφαίες αποφάσεις στη ζωή μιας γυναίκας αλλά και κάθε ανθρώπου.

    Το χρηματικό έπαθλο για το νικητήριο βιβλίο είναι 50.000 λίρες, τα οποία μοιράζονται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής. Επίσης, κάθε βιβλίο που εισήλθε στη λίστα λαμβάνει έπαθλο πέντε χιλιάδων λιρών, εξ ημισείας πάλι για τους δύο δημιουργούς. 

    Η κριτική επιτροπή

    Η γαλλομαροκινή συγγραφέας και δημοσιογράφος Leïla Slimani, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε περήφανη για αυτή τη λίστα με αξιοσημείωτη ποικιλία, ποίηση, φαντασία, ερωτισμό και μεταφυσική» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα βιβλία είναι όλα τολμηρά, ανατρεπτικά, όμορφα διεστραμμένα. Υπάρχει κάτι ύπουλο σε πολλά από αυτά. Νιώθω επίσης ότι πρόκειται για αισθησιακά βιβλία, όπου το ζήτημα του σώματος είναι σημαντικό. Πώς είναι να έχεις σώμα; Πώς γράφετε για την εμπειρία του σώματος; Δεν πρόκειται για αφηρημένα ή θεωρητικά βιβλία, αλλά αντιθέτως για πολύ θεμελιωμένα βιβλία, για ανθρώπους, μέρη, στιγμές. Όλοι αυτοί οι συγγραφείς αμφισβητούν επίσης την αφήγηση και το τι σημαίνει να γράφεις ένα μυθιστόρημα σήμερα.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular