More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑπό μέσα μου, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς)

    Από μέσα μου, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς)

    Η ιστορία μιας αδέσποτης γάτας, της “Τίγρης”, που από το δρόμο βρίσκεται σε ένα σπίτι με οικογένεια δια χειρός Θοδωρή Παπαϊωάννου είχε όλο το έδαφος δικό της για μια τυπικής μορφής φιλοζωϊκή ιστορία. Ο συγγραφέας, όμως, όχι μόνο απέφυγε τη φιλοζωϊκή μαζικότητα, αλλά παίρνοντας την ελεύθερη φύση μιας γάτας και δη κάποιας που γνώρισε τον δρόμο έτρεψε την ιστορία του σε μια απολαυστική, χιουμοριστική καταγραφή του “μέσα” των αδέσποτων γης όπου γης.

    Δεν την ανθρωπομόρφισε, την κράτησε εκεί, στα γατίσια κυβικά της, και τούτο, τόσο σπάνιο πια στα παιδικά βιβλία, κατέδειξε τον ρεαλισμό της ζωής: η γάτα ζει στο δρόμο, βιώνει τους κινδύνους, τρέμει όταν την πλησιάζουν, παραδίνεται γιατί κρυώνει, διψάει, πεινά, μπαίνει σε ένα σπίτι, ζει τη ζεστασιά του, μα ποτέ δεν ξεχνά το δρόμο, γιατί η φύση της του αλυχτά να επιστρέφει έστω για λίγο εκεί όπου τα μάτια της φωσφορίζουν.

    Στο τέλος -spoiler- η “τίγρης” στέκει σαν πραγματικό αιλουροειδές να λέει την απίθανη ιστορία της όπου κάπου, κάποτε κρεμόταν στα φωτιστικά, έτρωγε από τις κατσαρόλες και ξήλωνε μάλλινες μπλούζες.

    Το μαγικό παραθυράκι, εκείνη η μικρή χαραμάδα της κατανόησης που αφήνει ο συγγραφέας και το σπίτι στην αδέσποτη γάτα για να δραπετεύει και να γυρνά ξανά, φανερώνει το μεγαλείο του ανθρώπινου σεβασμού στην άλλη μορφή ζωής που δεν υιοθετεί το δικό μας μοντέλο διαβίωσης. Ο αινιγματικός -αρχικά- τίτλος συλλαμβάνει με ακρίβεια την θαυμαστή φύση των ζώων. Όλα συμβαίνουν μέσα τους, όλα λέγονται από μέσα τους, όλα νιώθονται μέσα τους και όλα είναι τόσο ορατά έξω τους. Θα ορκιζόμουν -χωρίς να τον γνωρίζω- ότι ο συγγραφέας έχει ζώο και δη γάτα αφού στέκεται τόσο κοντά στη φύση τους.

    Η εικονογράφηση του πρωτοεμφανιζόμενου στο παιδικό βιβλίο Κωνσταντίνου Γεωργαντά έχει έναν πραγματικά καλοφτιαγμένο γάτα σε διάφορες πόζες, αφαίρεση κι όχι υπερφόρτωση περιττών λεπτομερειών και κυρίαρχο χρώμα σε κάθε σελίδα που αναδεικνύει/φωτίζει την κίνηση, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα του γάτου της ιστορίας

    Όμορφο Picture book για παιδιά 4-7 ετών σε μικρό σχήμα και πολυ χαμηλή τιμή. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Στην τάξη
    Πείτε πράγματα “από μέσα” σας. Εκφράστε συναισθήματα χωρίς να τα λέτε. Ύστερα φανερώστε τα.
    Τα πιο προχωρημένα παιδιά, μπορούν να γράψουν μια λέξη ή ένα συναίσθημα, να το εκφράσουν “από μέσα” τους και οι υπόλοιποι να προσπαθήσουμε να το βρούμε. Το παιχνίδι θα λέγεται “Από μέσα μου” ασφαλώς. Γνήσια άσκηση εκφραστικότητας και γραφής.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Από μέσα μου…
    Σειρά: Πετάει πετάει
    Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
    Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-569-738-9
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular