More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο11 χρόνια χωρίς τη Ζωρζ Σαρή: Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες- Τα μυθοπλαστικά...

    11 χρόνια χωρίς τη Ζωρζ Σαρή: Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες- Τα μυθοπλαστικά πρόσωπα στο πεζογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή, της Χρύσας Κουράκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Ιστορία, Θεωρία και Κριτική της Λογοτεχνίας

    “Η Ζωρζ Σαρή είναι μία από τις πρωτοπόρες συγγραφείς παιδικών και νεανικών βιβλίων και το έργο της αποτελεί σταθμό στον χώρο της Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους. Έχει αναθρέψει πνευματικά πολλές γενιές παιδιών από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα και θα εξακολουθεί να συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργειά τους για πολλά ακόμα χρόνια”.
    Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
    Όταν… η Ζωρζ Σαρή (Πρόλογος)

    Μια πραγματικά σφαιρική ανάλυση των λογοτεχνικών χαρακτήρων στο έργο της Ζωρζ Σαρή από δεκατρία βιβλία της, η οποία αποκαλύπτει ιδέες, λογοτεχνικές επιλογές. Από τη Χρύσα Κουράκη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η σημασία των μυθοπλαστικών προσώπων, των χαρακτήρων στα ελληνικά μυθιστορήματα, η διακειμενική συνομιλία μεταξύ τους, οι λίγες μελέτες στο εξωτερικό και η απουσία αντίστοιχων μελετών για οποιονδήποτε σύγχρονο Έλληνα ή Ελληνίδα συγγραφέα αποτέλεσε τη δυναμίτιδα για την εργασία της Χρύσας Κουράκη, εμβριθούς μελετήτριας του έργου της Ζωρζ Σαρή.

    Στο παρόν βιβλίο, η Χρύσα Κουράκη καταγράφει και αναλύει σφαιρικά τους ήρωες δεκατριών μυθιστορημάτων της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέα, προσεγγίζοντάς τους και μέσα στην ιστορία κάθε βιβλίου αλλά και αναζητώντας τους “αφηγηματικούς τρόπους πραγμάτωσής τους, οι οποίοι συμπληρώνουν την εικόνα των επιλογών της συγγραφέα“.

    Από το 1969 και το ντεμπούτο της με τον Θησαυρό της Βαγίας μέχρι και το 2008 όπου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά η παρούσα μελέτη, η Ζωρζ Σαρή είχε γράφει δεκαεννιά μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα θεατρικά παιδικά έργα και εννιά βιβλία για μικρά παιδιά.

    Ο Αλέξης Καράς από τον Θησαυρό της Βαγίας και Το ψέμα, η οικογένεια Αϊβαλιώτη από το Όταν ο ήλιος…, Τα Στενά Παπούτσια, αλλά και την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, η Άννα και ο Δημήτρης από Τα γενέθλια, η Ανάστω, ο πατέρας της, Βαγγέλης, και η Βίργω από Το παραράδιασμα, ο Παναγιώτης Χαλδαίος από Τα Στενά Παπούτσια, η Κορτέσα Λαμπρινού και η κουμπάρα της, Λέα, από το Κρίμα κι άδικο, ο Κόλιας στη Νινέτ, οι διακειμενικές Ζωή ή Ζωρζ και η αδερφή της, Ειρήνη ή Ρενέ, σε αρκετά βιβλία και πολλοί άλλοι χαρακτήρες καταγράφονται, τοποθετούνται στο πλαίσιο των ιστοριών όπου εμφανίζονται, αναλύονται, αποτυπώνονται ως οντότητες, επισημαίνεται η πολυσχιδής τους διάσταση και το εσωτερικό τους βάθος.

    Τα πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, η σταθερή προσήλωση της συγγραφέα στην καταγραφή της πραγματικότητας και του κοινωνικοπολιτικού και ιστορικού πλαισίου όπου έζησε, η διακειμενικότητα πολλών προσώπων, η αληθοφάνειά τους, η φθαρτότητά τους, είναι στοιχεία που αξίζουν της προσοχής και της μελέτης όλων όσοι αγαπάμε το έργο της Ζωρζ Σαρή.

    Αναμφίβολα πρόκειται για μια πληρέστατη μελέτη, πολύτιμη για κάθε μελλοντικό ερευνητή της λογοτεχνίας, παιδικής ή μη, είτε εστιάζει στους χαρακτήρες, είτε σε ευρύτερα πλαίσια, σε κριτικούς λογοτεχνίας, καθώς μοιράζει πολλή γνώση πάνω στην ανάλυση χαρακτήρων και στη συνολική προσέγγιση έργων, αλλά και στους πολυάριθμους αναγνώστες της Ζωρζ Σαρή που θέλουν να μπουν πιο βαθιά στο μυθοπλαστικά της σύμπαν.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αφήγηση και λογοτεχνικοί χαρακτήρες- Τα μυθοπλαστικά πρόσωπα στο πεζογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή
    Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
    Επιμέλεια: Χρύσα Κουράκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2009
    Διορθώσεις Φωτεινή Τσουκλείδου
    Σελιδοποίηση, φιλμ: Παναγιώτης Καπένης
    Σελίδες: 368
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-2980-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular