More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Αϊνστάιν ο Πιγκουίνος- Μια υπόθεση απαγωγής, της Αϊόνα Ρέιντζλι (εικ.: Ντ. Τάζιμαν)

    Αϊνστάιν ο Πιγκουίνος- Μια υπόθεση απαγωγής, της Αϊόνα Ρέιντζλι (εικ.: Ντ. Τάζιμαν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-11) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Έλεγες ότι ο ζωολογικός κήπος είχε παραστάσεις με ζώα από όλο τον κόσμο;”
    “Είχε;”, είπε η γιαγιά. “Ωραίο δεν είναι αυτό; Σου αρέσει ο ζωολογικός κήπος;”
    “Όχι, δεν είμαι σίγουρη ότι μου αρέσει” είπε ήσυχα η Ίμοτζεν.

    Δεύτερο βιβλίο για τον φοβερό Πιγκουίνο, τον Αϊνστάιν, που επιστρέφει για να… εξαφανιστεί σε μια ακόμα περιπέτεια.

    Περί τίνος πρόκειται

    Όταν ένας μεγάλος εκδότης, όπως ο HarperCollins βάζει σε μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα όπως η Iona Rangeley έναν εικονογράφο με την ποιότητα και την αισθητική του του David Tazzyman, τότε καταλαβαίνεις πόσο πολύ πιστεύει στο πρότζεκτ αυτό. Βέβαια, για να πούμε του στραβού το δίκιο, οι μεγάλοι εκδότες δεν βλέπουν εύκολα με β’ διαχείριση τα πρότζεκτ τους. Προσπαθούν πάντα να κάνουν το καλύτερο για αυτά.

    Η σειρά του Ο Αϊνστάιν του Πιγκουίνου (ακριβής η μετάφραση, καθότι Einstein the Penguin), είναι από τα κρυμμένα διαμάντια. Εξώφυλλο εξαιρετικό, ποιότητα χαρτιού, εκτύπωσης, μέγεθος γραμματοσειράς και διάστιχο, παραδοσιακά αυτιά μπρος πίσω, εύρυθμη μετάφραση, ωραία περικειμενικά συνολικά και ασφαλώς μια ακόμα, δεύτερη η παρούσα, ιστορία μετά την εξαιρετική εκκίνηση του πρώτου βιβλίου που κέρδισε πολλούς υποστηρικτές και ταξίδεψε ήδη μεταφρασμένο σε επτά γλώσσες, μία εκ των οποίων πλέον και η ελληνική. Μάλιστα στο εξωτερικό έχει ήδη εκδοθεί από τον Οκτώβριο και το τρίτο βιβλίο The Case of the Polar Poachers (* πιθανός ελλην. τίτλος: Η υπόθεση των πολικών λαθροκυνηγών).

    Η (σε τρεις εβδομάδες) 11χρονη Ίμοτζεν και ο Άρθουρ νοσταλγούν τον φίλο τους τον Αϊνστάιν, που πλέον ζει στην Αυστραλία. Της άρεσε να είναι ντετέκτιβ αλλά από τότε που είχε φύγει ο Αϊνστάιν δεν υπήρχαν πια άλλα μυστήρια. Υπήρχαν, δηλαδή, αλλά ήταν βαρετά: πώς θα πεις γεια στα γαλλικά ή γιατί ο Άρθουρ δεν σκούπισε την οδοντόκρεμα από τον νιπτήρα.

    Στο ψυγείο της κουζίνας, αποκόμματα εφημερίδων θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της (στο πρώτο βιβλίο αυτά): Παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία επιστρέφουν τον εξαφανισμένο Πιγκουίνο στο Σίδνεϊ. Ίμοτζεν Στιούαρτζ: το κορίτσι που έλυσε το μυστήριο του πιγκουίνου. Οι πιγκουίνοι είναι τώρα τα πιο δημοφιλή ζώα στον ζωολογικό κήπο του Σίδνεϊ.

    Αλλά ο Αϊνστάιν ήταν ασφαλής εκεί, οπότε χαίρονταν για εκείνον, παρότι όλα τους φαίνονταν μάταια και τίποτα δεν τους συγκινούσε όσο εκείνος. Η έλλειψή του, όμως, ήταν μεγάλη. Είχε περάσει ένας χρόνος από τότε που είχε βρεθεί στα μέρη τους. Κι αυτό με τον ζωολογικό κήπο δεν τους πολυάρεσε.

    “Αν θέλουμε να έρθει ο Αϊνστάιν στο Λονδίνο, χρειαζόμαστε μια καλύτερη δικαιολογία από το ότι μας λείπει”.

    Μια διαφήμιση με ζώα θα φέρει τον Αϊνστάιν πίσω, όμως τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ήρεμα. Ο Αϊνστάιν εξαφανίζεται μέσα… από την τσάντα όπου τον είχε βάλει ο Άρθουρ και τότε όλα αναποδογυρίζουν. Αναστάτωση. Να το το μυστήριο που γύρευε η Ίμοτζεν. Και είναι συναρπαστικό…

    Εστιάζοντας

    Εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο βιβλίο, το δεύτερο αυτό μέρος της σειράς του Αϊνστάιν του Πιγκουίνου. Οι κεντρικοί ήρωες, η Ίμοτζεν και ο Άρθουρ Στιούαρτ, δυο προεφηβάκια που αναζητούν το μυστήριο και την περιπέτεια για να εξασκήσουν τις ντετεκτιβίστικες τάσεις τους, είναι ιδιαιτέρως συμπαθείς και οι επιθυμίες και τα συναισθήματά τους σκιαγραφούνται ως οι κεντρικοί άξονές τους.

    Η έλλειψη του πιγκουίνου, ενός απροσδόκητου, συναρπαστικού φίλου που φέρνει την απλότητα και την αθωότητα της φύσης μέσα στο δύσκολο αστικό περιβάλλον μιας δυτικής κοινωνίας, είναι ο μαγικός ρεαλισμός που απαιτείται για να δημιουργηθεί μια έξυπνη, ανατρεπτική περιπέτεια μυστηρίου, όπου η ζωοφιλία δεν είναι απλώς ένα ευχολόγιο, ούτε μια απλή κατάθεση ευαισθησίας. Μέσα από την ιστορία του Αϊνστάιν σχολιάζονται οι ζωολογικοί κήποι, τα θεάματα με εκπαιδευμένα και εγκλωβισμένα ζώα τα οποία υποτίθεται ότι φροντίζονται και διασκεδάζουν τους ανθρώπους, καθώς και άλλες σύγχρονες συνήθειες (ταινίες, διαφήμιση) που θέλουν τα ζώα ως ντεκόρ και ως χαριτωμένο δόλωμα.

    Η γραφή της Αϊόνα Ρέιντζλι έχει ρυθμό, έχει φυσικότητα, δεν βιάζεται. Παρότι στην αρχή μοιάζει κάπως βραδύκαυστο για δεύτερο βιβλίο, φροντίζει ωστόσο να αποζημιώσει στην πορεία τον αναγνώστη, καθώς η ροή των γεγονότων, η πλοκή, οι ανατροπές, η λογοτεχνικότητα εμφανίζονται με ομορφιά και αρμονία, κρατώντας το ενδιαφέρον και την απόλαυση. Θεωρώ ότι θα αρέσει στα παιδιά που έχουν σχέση με την ανάγνωση με το target group του να βρίσκεται κάπου μεταξύ 9-11 ετών.

    Το εικονογραφικό στυλ του Tazzyman είναι εξαίρετο, πολύ εκφραστικό, παρά τους ήπιους γκρι τόνους που επελέγησαν.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Αϊνστάιν ο Πιγκουίνος- Μια υπόθεση απαγωγής
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Einstein the Penguin 2, The case of the fishy detective

    Συγγραφέας:

    Iona Rangeley

    Εικονογράφος:

    David Tazzyman

    Εκδόσεις:

    Μίνωας, Σεπτέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Ιωάννα Μπαμπέτα

    Επιμέλεια:

    Δέσποινα Δανιήλ

    Σελίδες:

    240

    Μέγεθος:

    14 Χ 20,5

    ISBN:

    978-618-02-2183-1

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular