More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Έλενα Αρτζανίδου

    “Αύγουστος είναι…”- Έλενα Αρτζανίδου

    Η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.

    elan artzanidou 2023

    Αύγουστος, πρώτη του μέρα και το τζιτζίκι από νωρίς δεν σταμάτησε να τερετίζει. Η ζέστη ανυπόφορη, χειρότερη όμως ήταν η πείνα που έκανε το στομάχι του να κολλήσει στην πλάτη.
    -Μάνα, μύρισε ψωμί. Μάνα, η μυρωδιά του με λιγώνει. Μάνα, μια μόνο μπουκιά και σου υπόσχομαι να είμαι εντάξει. Μάνα πεινάω, δεν αντέχω.
    Και εκείνη αμίλητη, μαραζωμένη και ας ήταν τόσο νέα γύρισε και τον κοίταξε. Χήρα, με πάντα άδειες τις τσέπες δεν είχε να προσφέρει.
    – Μάνα άσε να πάω να του ζητήσω.

    Τον κοίταξε κατάματα, το βλέμμα της έβγαζε φωτιές. Κατάλαβε και δεν είπε άλλη κουβέντα. Και τότε αυτή μαλάκωσε και του έδωσε νερό να πιει.
    Και εκείνος έδωσε μια και βγήκε στα σοκάκια. Με όσο του επέτρεπαν τα πόδια έτρεξε. Πήρε την κατηφόρα και ιδρωμένος, ξέπνοος έφτασε έξω από τον φούρνο του κυρ Αντώνη. Μύρισε. Κατάπιε τη μυρωδιά. Έκλεισε τα μάτια και νόμισε πως πιπιλά την καυτή κόρα. Παρέμεινε για λίγο κι όταν τα άνοιξε, τα μάτια κόκκινα έβλεπαν το ένα μετά το άλλο το ψωμί να βγαίνει από τον πέτρινο τον φούρνο. Λιγομένος, με το στομάχι του γεμάτο πίκρα έκανε να φύγει.
    – Ε, Αποστόλη, μπες μέσα γιε μου.
    Του έδειξε τις τρύπιες τσέπες του.
    – Δεν πειράζει έλα πάρε και δώσε και στα παιδιά. Και να θυμάσαι πως ο φούρνος του Αντώνη είναι για να τρώνε οι άνθρωποι ψωμί, έχουν δεν έχουν τις δεκάρες.

    … Πέρασαν χρόνια από τότε δύσκολα. Μεγάλωσε. Πήρε το δρόμο για την Αθήνα. Βρήκε δουλειά και χόρτασε ψωμί. Σαν του Αντώνη όμως κανένα. Για αυτό, κάθε που έμπαινε ο Αύγουστος γυρνούσε πίσω στο χωριό, εκεί ψηλά στις Λεύκες, Πάρου.
    Έτσι και τούτον τον Αύγουστο, μόλις το ημερολόγιο έδειξε 1η του μήνα έφτασε στο νησί. Ανέβηκε στις Λεύκες και όπως έκανε χρόνια τώρα, πριν ανάψει το κερί της μάνας του πήγε μπροστά στην πόρτα του Αντώνη.
    – Με μάτια υγρά διάβασε

    “Λεύκες,1923-1969”. Μπάρμπα, να ‘σαι όπου και αν είσαι καλά. Με το ψωμί σου έζησα και ζήσαν τα τρία μου αδέρφια. Σε ευχαριστώ, μουρμούρισε και άφησε ένα ζεστό, του Αυγούστου δάκρυ.
    Και έμεινε εκεί, όπως κάθε χρόνο τέτοιο μήνα, στην κόκκινη πεζούλα να κάθεται και να αναπολεί τα παλιά.
    Αύγουστος ήταν, Αύγουστος είναι.

    Ελενα Αρτζανίδου.

    Η Έλενα Αρτζανίδου

    Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στο Waldsassen της Δυτικής Γερµανίας. Στα εννιά της χρόνια ήρθε στο Μαυρονέρι του Νοµού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας και του Παιδαγωγικού Τµήµατος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαίδευση το 2020. Ασχολήθηκε µε τη συγγραφή χρονογραφηµάτων στην εφηµερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στα Εργαστήρια του Βιβλίου του Ιανού.

    Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ από το 2005 µέχρι σήµερα τα βιβλία της εκδίδονται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο Με λένε Πρόµις συµπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens για το 2007. Είναι δηµιουργός του βραβευµένου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ιστολογίου www.filanagnosiaprogram.blogspot.com.

    Το 2020 το έργο της Η Ξένη στον Ρήνο συµπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα του Βραβείου Εφηβικού Βιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX 2020, ενώ το 2021, το έργο της Ο Στύλιος και οι στύλοι του, βρέθηκε στη Βραχεία Λίστα του Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Με αφορµή το µυθιστόρηµά της Γκασταρµπάιτερ – η οδυνηρή φυγή, η σκηνοθέτιδα Κωστούλα Τωµαδάκη τής πρότεινε να λάβει µέρος στο ντοκιµαντέρ «Η Μητέρα του Σταθµού», που µέσα στο 2022 θα προβληθεί σε αίθουσες του εξωτερικού και εσωτερικού, κυρίως σε φεστιβαλ, ενώ θα προβληθεί και στην ΕΡΤ, που είναι χορηγός του. Το εικονογραφημένο βιβλίο της, Θα έδινα τα πάντα, συμπεριλήφθηκε στο Βραχεία Λίστα του Βραβείου σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2022.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular