More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΗ Χρυσή Λίστα 2020: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-16 ετών +...

    Η Χρυσή Λίστα 2020: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-16 ετών + τα καλύτερα βιβλία γνώσεων

    Το ELNIPLEX ανακοινώνει σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2020 με βιβλία για παιδιά 8-16 ετών, καθώς και βιβλία γνώσεων. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν το 2019. Οι δύο πρώτες χρονιές με τις Χρυσές Λίστες του 2018 και 2019 συμπεριλάμβαναν τα καλύτερα βιβλία από Απρίλιο σε Απρίλιο. Αυτό όμως δημιουργούσε μια μικρή σύγχυση, καθώς βιβλία που εκδίδονταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έμεναν κάποιες φορές εκτός συναγωνισμού.

    Έτσι, με μεταβατική χρονιά την φετινή (2020), όπου εντάσσονται στη Λίστα κάποια βιβλία που ήταν και στην Λίστα του 2019, αλλάζουμε την επιλογή των βιβλίων σε ημερολογιακό έτος, όπως γίνεται άλλωστε με όλες τις διακρίσεις.

    Διακρίσεις! Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX δεν έχουν το ίδιο σκεπτικό με τα βραβεία που  απονέμονται ανά κατηγορία στους δημιουργούς. Οι Χρυσές Λίστες έχουν την αξία της συμπυκνωμένης πληροφόρησης προς τους βιβλιόφιλους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά, για όλους όσοι δεν έχουν τον χρόνο και ασφαλώς τα χρήματα να εξερευνούν το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής. Για αυτόν τον λόγο οι Χρυσές Λίστες μάς δεν αποτελούνται από ένα TOP-5, κάποιες βραχείες όπως λέγονται λίστες ή και κάποιο βιβλίο που βραβεύεται επίσημα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Χρυσές Λίστες είναι διευρυμένες, ξεχωρίζοντας όσα κρίνουμε πιο αξιοπρόσεκτα.

    Τα καλύτερα του 2019 λοιπόν! Έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη του ελληνικού διαδικτύου για παιδιά, έχοντας συνεργασία με όλους σχεδόν τους εκδοτικούς οίκους της χώρας, διαβάζοντας τα περισσότερα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής, επιλέξαμε και φέτος με πολύ μεγάλη προσοχή, τα βιβλία που αξίζουν της προσοχής των παιδιών, αλλά και όσων ζουν και ασχολούνται με αυτά, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος.

    Στην παρούσα ανάρτηση θα βρείτε:

    Τα 40 καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-11 ετών (20 Ελλήνων, 20 ξένων δημιουργών)

    Τα 20 καλύτερα βιβλία για παιδιά 12-16 ετών (10 Ελλήνων, 10 ξένων δημιουργών)

    Τα 20 καλύτερα βιβλία γνώσεων (10 Ελλήνων, 10 ξένων δημιουργών)

    και 5 βιβλία στα οποία κάνουμε ειδική μνεία

    Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX, ο πολύτιμος οδηγός βιβλίου που το 2018 διαβάστηκε 71.000+ (βιβλία για παιδιά 0-8 ετών) και 43.000+ (βιβλία για παιδιά 9-16 ετών) φορές (54.000+ και 14.000+ το 2019), υπερβαίνουν προσωπικές συμπάθειες και ισορροπίες, φιλίες και χορηγίες και προτείνουν βιβλία που, κατά την γνώμη μας, έχουν σπουδαία ποιότητα και προχωρούν το βιβλίο μπροστά, δίχως ενδοιασμούς.

    Διαγωνισμός Χρυσής Λίστας: Κερδίστε 2 βιβλία

    Μαζί με τις Χρυσές Λίστες, δίνουμε τη δυνατότητα σε δύο επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 85 που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα Χρυσή Λίστα. Οι 2 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν προσωπικά στις 10 Μαΐου 2020.

    • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
    • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 85 της Λίστας και δίπλα το hashtag #xrysh_lista_2020.
      Π.χ. Μικρές κυρίες #xrysh_lista_2020

    #pare_kai_vivlio – vivlio_pandemia

    Το ELNIPLEX, συνεχίζει και φέτος την καμπάνια με το hashtag #pare_kai_vivlio θεωρώντας το βιβλίο το καλύτερο δώρο. Πέρα όμως από αυτήν την καμπάνια, στην πρωτοφανή παρούσα συγκυρία, καλούμε όλους τους επισκέπτες μας να αγοράσουν έστω ένα βιβλίο στηρίζοντας τους δημιουργούς, τους εκδότες και τους εργαζομένους στους εκδοτικούς οίκους οι οποίοι πλήττονται ολοφάνερα από την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουμε εισέλθει.

    Να στηρίξουμε δημιουργούς, εκδότες και εργαζομένους οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες προσφέρουν, πάνω από τις δυνάμεις τους και εις βάρος των δικών τους απολαβών, δεκάδες δωρεάν βιβλία, audio, live αφηγήσεις, παιχνίδια, δραστηριότητες. Στηρίζουμε για να γίνει το βιβλίο η πραγματική πανδημία, με το hashtag vivlio_pandemia.

    Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, με όσα κι αν απασχοληθούμε, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να λείπει το βιβλίο από την ημέρα μας. Έστω για λίγα λεπτά. Γιατί πάντα ένα βιβλίο είναι εύκολο, προσιτό και το ασφαλέστερο μέσο για ταξίδια και νέους κόσμους. Κάντε το βιβλίο πανδημία: #pare_kai_vivlio, #vivlio_pandemia

    Αποφασίσαμε φέτος να καθιερώσουμε την Ειδική Μνεία σε κάποια βιβλία τα οποία είτε αποτελούν σημείο αναφοράς στα εκδοτικά πράγματα είτε φανερώνουν έναν ιδιαίτερο τρόπο εργασίας και σκέψης των δημιουργών τους. Επιλέξαμε 5 μοναδικά βιβλία που αναβαθμίζουν αισθητά το βιβλίο και φανερώνουν υψηλής ποιότητας έμπνευση και εργασία. Ήτοι:

    1. Βιβλιομουσείο, του Τζο Νέλσον

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετ.: Μαρίζα Ντεκάστρο

    Είναι εκτός συναγωνισμού πραγματικά! Ένα από τα βιβλία-ορόσημα του 2019, ένα από τα βιβλία-σημεία αναφοράς ανεξαρτήτως έτους κυκλοφορίας και ένα από τα καλύτερα και πιο άρτια βιβλία γνώσεων που είδαμε ποτέ στην Ελλάδα. Το Βιβλιομουσείο του Τζο Νέλσον είναι μια έξοχη και πρωτότυπη ιδέα για ένα ελεύθερο μουσείο και μια μεστή περιπλάνηση στον ανθρώπινο πολιτισμό μέσα από την προσέγγιση των σημαντικότερων εκφάνσεών του. Κείμενα ουσιαστικά, με μεστές πληροφορίες, δίχως περιττολογίες, με λεπτομερείς φωτογραφικές αποτυπώσεις και ωραία δομή. Σε μέγεθος εγκυκλοπαίδειας και με σκληρόδετο εξώφυλλο, σε κερδίζει από τη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου. Ένα κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη. Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    2. Γιαννούλης Χαλεπάς – Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, των Θανάση Πέτρου, Δημήτρη Βανέλλη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ένα από τα κορυφαία βιβλία της χρονιάς, ανεξαρτήτως είδους. Το σενάριο έχει εξαιρετική δομή, τα τρία κεφάλαια, “Ελπίδες”, “Άβυσσος” και “Ανάσταση”, σηματοδοτούν και περικλείουν τις τρεις βασικές φάσεις της ζωής του Γ. Χαλεπά. Η λογική της βιογραφίας δεν επιβάλλεται ποτέ με τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά ισορροπεί πάνω στον ευρύτερο χαρακτήρα του κόμικ που δεν χάνει στιγμή τη δυναμική του. Τα παρένθετα στο σώμα του κόμικ αποσπάσματα εφημερίδων και επίσημων εγγράφων της εποχής προσφέρουν την documentary διάσταση του βιογραφούμενου. Οι εικόνες σε ήπιους κατά κύριο λόγο γκρι τόνους, οι αποχρώσεις δηλαδή του δουλεμένου μαρμάρου και των τηλεοπτικών πλάνων αρχείου από κάποιο παλιά λήψη, που τριγυρνούν γύρω από αυτές τις θολές σκιές του γκρι, καθηλώνουν σε κάθε καρέ με την εικαστική τους έμπνευση, μελέτη και γνώση μιας ολόκληρης εποχής (αρχιτεκτονική κ.α.). Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα άκρως πετυχημένο “πείραμα” στο χώρο των κόμικ που όχι μόνο πετυχαίνει τις εργαστηριακές του προθέσεις, αλλά προχωρά την δύναμη του βιβλίου ένα σκαλί πιο πάνω και υπενθυμίζει σθεναρά την μεγάλη καλλιτεχνική του αξία. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    3. Ομήρου Ιλιάδα, του Μιχάλη Γκανά

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Ο Μιχάλης Γκανάς παίρνει λέξεις σύγχρονες, παίρνει λέξεις ομηρικές, παίρνει λέξεις λυρικές, λέξεις ποιητών μεταγενέστερων του Ομήρου αλλά και νεώτερων, λέξεις και γραμμές από τον πλούτο όσων έγραψαν ή μεταφράστηκαν σε γλώσσα ελληνική αιώνες τώρα, κρατεί το υλικό του “τυφλού τραγουδιστή, βραχνού προφήτη” και άδει τον θυμό του Αχιλλέα και την διαμάχη του με τον έτερο μεγάλο, τον Αγαμέμνονα. Αυτό το συνταίριασμα έχει δουλευτεί πολύ και φαίνεται ήδη από τις πρώτες σελίδες όπου ο στίχος τρέχει με την άνεση του αγέρα. Ο Μιχάλης Γκανάς βλέπει στην σκληρή, πολεμική Ιλιάδα Λέοναρντ Κοέν (“And who by fire, who by water…”) και Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Κρυστάλλη (Το κέντημα του μαντηλιού, «στην άκρη του γιαλού ξανθή κάθεται κόρη, κι ωριόπλουμο λευκό χρυσοκεντάει μαντίλι…») και Μπέρτολτ Μπρεχτ (Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο, «μπροστά πολύ μην προχωρείς, πίσω μην απομένεις, μπροστά φωτιά, πίσω φωτιά, καταμεσής να μένεις»), δημοτικά και ριζίτικα τραγούδια, αλλά και το δικό του ξεχωριστό οπλοστάσιο, τον λυρισμό και την απέριττη αμεσότητα και απλότητα των λαϊκών τραγουδιών και λέξεων τις οποίες τόσο καλά γνωρίζει και ανασύρει με επιδεξιότητα. Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    4. Φίνο Ριριλίνο, του Κώστα Λιάκουρη (τραγ.: Λουκ. Κηλαηδόνης, εικ.: Μαρ. Μελισσηνού)

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    “Γιαννάκη”, μου είπε, “ετοιμάζω τώρα τον καινούριο μου δίσκο και πνίγομαι τη δουλειά, αλλά για σένα θα ρίξω δυο-τρία ξενύχτια. Στείλε μου στίχους”. Αυτό απάντησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στον Γιάννη Καλατζόπουλο κάπου στα 1985 όταν ο τελευταίος του ζήτησε να γράψει τη μουσική της παράστασης. Το βιβλίο “Φίνο Ριφιλίνο” περιλαμβάνει την θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου (ελαφρώς συντομευμένη για την μουσικοχορευτική παράσταση “Ο Λουκιανός των παιδιών” σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά) πάνω στο βραβευμένο έργο του Κώστα Λιάκουρη και το cd με τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Δώδεκα τραγούδια εμπνευσμένα, τραγούδια αυθεντικά παιδικά, δίχως φτιασίδια, με χιούμορ, με χαριτωμένες εικόνες, μελωδίες διασκεδαστικές, βγαλμένες από το ελληνικό και country οπλοστάσιο του Λουκιανού. Δείτε όλη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    5. Απίθανες ιστορίες, των Ελένης Κατσαμά και Φίλιππου Μανδηλαρά

    Ευφάνταστο! Οι συγγραφείς εκκινούν από ένα (διασταυρωμένα) πραγματικό γεγονός και γράφουν μια ιστορία ξεστρατίζοντας από την απόλυτη πραγματικότητα των γεγονότων, παραδίδοντας την ηγετική σκυτάλη στη φαντασία, τις λέξεις, το παράλογο, το δυσανάλογο, το αστείο, το απίθανο, το υπερβολικό δραπετεύοντας ταυτόχρονα μερικώς από τους κανόνες γραφής. Οι ιστορίες τους είναι η μία καλύτερη από την άλλη, τους βοηθά και η εμπειρία τους αλλά και η επιλογή των ιστοριών που τους χάρισαν περιθώρια ελιγμών και απόλαυσης. Στο τέλος, ένα Τετράδιο Δημιουργικής Γραφής με επτά απίστευτα γεγονότα και σαφείς οδηγίες χρήσης, χαρίζουν το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη και από τη μέθοδο στο αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία να ταξιδέψει η φαντασία, να αποδεσμευτείς από ζητούμενα και κανόνες μαθητικής έκθεσης και να φτιάξει ο μαθητής του δημοτικού (στον οποίο απευθύνεται κατά βάση το βιβλίο) τις δικές του ευφάνταστες ιστορίες εκκινώντας από εξίσου με των συγγραφέων πρωτότυπες και αστείες ιστορίες. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    (+-1-2 = τα ηλικιακά όρια δεν είναι απόλυτα και έγκεινται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, την εμπειρία και τη δυναμική κάθε αναγνώστη)

    Η δεύτερη πιο πολυπληθής κατηγορία βιβλίων παγκοσμίως μετά από εκείνη για παιδιά 4-7 ετών και η κατηγορία που βελτιώνει συνεχώς την δυναμική της, καθώς απευθύνεται στο πλέον απαιτητικό κοινό. Κι αυτό γιατί τα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι εκείνα που πλέον εγκαταλείπουν σωρηδόν και πολύ εύκολα τα βιβλία εξαιτίας της τεχνολογίας και των εκδοχών της (κινητά, τάμπλετ, κονσόλες κ.α.). Τα παιδιά αυτά πλέον δεν θέλουν διδακτισμούς και συνηθισμένες ιστορίες, δεν θέλουν κατήχηση και μια από τα ίδια. Προς τιμήν των δημιουργών (και των Ελλήνων) έχουμε πολύ καλά δείγματα.

    Όσα βρίσκονται σε αυτήν την λίστα είναι από αξιόλογα μέχρι εξαιρετικά και δυστυχώς έμειναν έξω και 4-5 βιβλία που άξιζαν επί ίσοις όροις με κάποια την παρουσία τους.

    20 βιβλία ανήκουν σε Έλληνες δημιουργούς, 20 βιβλία σε ξένους. Επισημαίνουμε ξανά ότι τα ηλικιακά όρια είναι απολύτως… σχετικά. Αυτά σημαίνει ότι βιβλία που θα δείτε στην κατηγορία 8-11 ασφαλώς και διαβάζονται από παιδιά άνω των 11, ενώ και με κάποια ίσως βοήθεια, ενίοτε διαβάζονται και από παιδιά 6-7 ετών.

    Επίσης, διευκρινίζουμε ότι στις Χρυσές Λίστες περιλαμβάνονται και διασκευές ή επανεκδόσεις. Το μόνο κριτήριό μας είναι ένα βιβλίο να έχει εκδοθεί ή επανεκδοθεί (όχι απλή ανατύπωση) μέσα στο 2019.

    Επιλέξαμε:

    1. Μικρές Κυρίες, της Αργυρώς Πιπίνη

    Εκδόσεις Διόπτρα, Διασκευή, εικ.: Αιμιλία Κονταίου

    Η διασκευή, η λογοτεχνική αυτή προσαρμογή σε περίπου 40 σελίδες, της Αργυρώς Πιπίνη είναι σπουδαία. Αφενός δεν παραλείπει τίποτα από τον ιστό του μυθιστορήματος της Άλκοτ, αποτυπώνοντας χαρακτήρες και γεγονότα με ευκρίνεια, ενώ η εύρυθμη και μεστή γραφή της κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφετέρου συνεπικουρείται από την σπουδαία δουλειά της Αιμιλίας Κονταίου που έχει δουλέψει σε βάθος τις λεπτομέρειες, την εκφραστικότητα και την εποχή προέλευσης των σχεδίων της. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    2. Το χαμόγελο της γάτας, του Νικόλα Ρώσση

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Δημήτρης Φουσέκης

    “Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια”, είχαμε γράψει για το πρώτο βιβλίο της σειράς, το ίδιο θα επαναλάβουμε και για αυτό. Και πάλι εξαιρετικά περιεκτικός λόγος, εύρυθμη αφήγηση, χιούμορ αυθεντικό, παιδικοφτιαγμένο και όχι κάποιου μεγάλου που θεωρεί αστείο κάτι, σπιρτόζικα διαλογικά μέρη, ξεγνοιασιά και αθωότητα, φανταστικοί φίλοι και παιδική φαντασία στο ζενίθ. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    3. Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης, Βραβείο IBBY 2020

    Μια ιστορία με ανατολίτικη αύρα δια χειρός Γιώργου Παναγιωτάκη. Οι γλαφυρές περιγραφές με το λεπτό χιούμορ και την έξυπνη, ανατρεπτική πλοκή είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του κειμένου. Το αφήγημα των σκέψεων του βασικού ήρωα συντελεί στην ταύτιση με τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας αράδες του κειμένου. Μαγικό είναι εξάλλου το σημείο κατά το οποίο το νεαρό αγόρι αφηγείται στον χαλίφη τον τρόπο με τον οποίο δήθεν είχε καταφέρει να πιάσει το αόρατο σχοινί. Μια διαφορετική ιστορία για τα όνειρα, τη φιλία αλλά κυρίως για τη μαγεία της γλώσσας που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε! Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    4. Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ, του Φίλιππου Μανδηλαρά

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικ.: Ναταλία Καπατσούλια

    Η σπάνια για παιδικό βιβλίο, καθαρή νύξη στο θέμα της αλλαγής γενετήσιου προσανατολισμού ως αναπόφευκτη και αναντίρρητη επιλογή της φύσης και η σπουδαιότητα της προσωπικής ταυτότητας και της αποδοχής του περίγυρου, είναι εξαιρετική, βγαλμένη από το φυσικό οπλοστάσιο της ζωής. Για έναν κόσμο χωρίς αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα, έναν κόσμο αποδοχής της διαφορετικότητας, ακόμα και της μεταβαλλόμενης όψης του εαυτού. Σπουδαίος χειριστής της γλώσσας ο συγγραφέας, παίζει ήδη από τον τίτλο το παιχνίδι της μεταμόρφωσης μέσω του απρόβλεπτου αναγραμματισμού. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    5. Ένα παιδί από το πουθενά, της Άλκης Ζέη

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εξώφ.: Μυρτώ Δεληβοριά

    Η συγγραφέας μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τρόπο απλό και φιλικό προς τον αναγνώστη θίγει αρκετά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Σε κάτι λιγότερο από 180 σελίδες γίνεται αναφορά στον εκφοβισμό, το προσφυγικό ζήτημα, την ανεργία, τους άστεγους, τις σχέσεις, το νοιάξιμο και την ανθρωπιά. Χωρίς διάθεση για εξαντλητική ανάλυση και διδακτισμό η Άλκη Ζέη γράφει έναν ακόμα «μεγάλο περίπατο» στο σήμερα. Ο λόγος της δεν είναι επικριτικός ούτε απόλυτος. Κατορθώνει να αφηγηθεί τα γεγονότα τα οποία επίλεξε με την καθαρή, επιμελώς αφελή ματιά ενός παιδιού. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    6. Τριστάνος και Ιζόλδη- Μια ιστορία των γλάρων, του Μάνου Κοντολέων

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Βάσω Ψαράκη

    Με απαράμιλλο ρυθμό, με την υψηλή ποιότητα και την παραμυθένια αύρα τον λέξεων του Μ. Κοντολέων, η δύναμη του Τριστάνου και της Ιζόλδης, του έρωτα και του θανάτου, έρχεται  με ορμή και σαγήνη να καθηλώσουν κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας παίρνει την διαχρονικότητα του οικουμενικού αυτού έπους αγάπης και επανανοηματοδοτεί τις αξίες του αφού αυτές γίνονται διάτρητες στο ράμφος των γλάρων της Κέλτικης θάλασσας που θυμίζουν αφηγητή και χαμηλόφωνο σχολιαστή πίσω από την φωνή του τροβαδούρου. “Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία ενός τόπου, τα πάθη και τα όνειρα όσων τον κατοικούνε, ελάτε σ’ εμάς… Ζητήστε να σας τα πούμε όλα”. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    7. Ο Φελόσιο και οι σκιές, της Μάγιας Δεληβοριά

    Εκδόσεις Καλέντη, εξώφ.: Μυρτώ Δεληβοριά

    Πολύ ωραία γραφή η Μάγια Δεληβοριά. Μια καλοφτιαγμένη και ευκολοδιάβαστη ιστορία φιλαναγνωσίας, πασπαλισμένη με μυστήριο και περιπέτεια σε γενναίες δόσεις, με την ελαφράδα και την αγωνία να διαδέχονται η μία την άλλη, με τον νου να πηγαινοέρχεται σε λύσεις και απορίες και όλο αυτό να ενορχηστρώνεται θαυμάσια από την συγγραφέα. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    8. Ο μονόκερος, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Πέτρος Χριστούλιας

    Αταίριαστοι μεταξύ τους ήρωες εντάσσονται σε μια σουρεαλιστική κατάσταση γεμάτη δράση και σπαρταριστό γέλιο. Ακόμα και οι πλέον απαιτητικοί αναγνώστες θα απολαύσετε τους σπιρτόζικους διαλόγους, τις κινηματογραφικές σκηνές δράσης και τα καρτουνίστικα σκίτσα του Πέτρου Χριστούλια. Η δε τιμωρία στην οποία υποβάλλεται ο υπερόπτης μονόκερος, να οργώσει δηλαδή το χωράφι ώστε να ξαναφυτέψει ο Τζίμης τα κολοκυθάκια του και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσει μαγικές δυνάμεις, είναι κορυφαία στιγμή γέλιου! Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    9. Αλλαγές, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

    Εκδόσεις Διάπλαση, εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης

    Πρωτότυπη σύλληψη, πρωτοπρόσωπη γραφή κι αμεσότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη. Η εικονογράφηση ανήκει στον Βασίλη Κουτσογιάννη. Μια αξιόλογη έκδοση από τις εκδόσεις Διάπλαση. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    10. Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο, της Ελένης Τασοπούλου

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικ.: Αποστόλης Ιωάννου

    Το θέμα του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός αλλά μη βιαστείτε να σκεφτείτε μας τα έγραψαν και άλλοι. Η Ελένη Τασοπούλου υπογράφει μια καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία από την οποία δε λείπει το χιούμορ και το συναίσθημα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση προσδίδει στο κείμενο αμεσότητα και φρεσκάδα. Η συγγραφέας εξάλλου, φαίνεται πως γνωρίζει καλά τον κόσμο τον οποίο περιγράφει. Το βιβλίο βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (63ος Διαγωνισμός 2018). Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    11. Ο χορός του μαύρου πελαργού, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Εκδόσεις Πατάκη, εξώφ.: Κατερίνα Χαδουλού

    Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου παράλληλα με την αφήγηση της προσωπικής ιστορίας ενός ανθρώπου προβαίνει σε συμπαραδηλώσεις με κοινωνικό, αξιακό αλλά και ιστορικό-πολιτικό περιεχόμενο. Το τέχνασμα μάλιστα της έμμεσης αφήγησης μέσω της καταγραφής, η οποία διακόπτεται από διαλόγους και περιστατικά που σχετίζονται με την αγωνιώδη αναζήτηση του παππού, εντείνει το ενδιαφέρον χωρίς να κουράζει. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    12. Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας, του Άρη Δημοκίδη

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικ.: Ναταλία Καπατσούλια

    Με ωραίο χιούμορ, γρήγορη, ταυτόχρονη δράση σε πολλά σημεία του κόσμου με πυκνής ροής γεγονότα, αγωνία και μυστήριο σε γενναίες δόσεις, ανατροπές και αρκετές αναδιατάξεις των υποθέσεων που κάνεις για τους ενόχους, συνωμοσίες και μυστικά που αναδύονται από το βυθό της Σαντορίνης και όλο τον μυθολογικό καμβά της αρχαίας Ατλαντίδας σε παράταξη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης δημιουργεί το πιο ώριμο, καλογραμμένο και ενδιαφέρον, ακόμα και για μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό, βιβλίο της σειράς των υπεράνω πάσης υποψίας Αόρατων Ρεπόρτερ που γοητεύουν με το πείσμα τους για την αλήθεια και την καταπολέμηση του hoax. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    13. Οδός Αλκυόνης, της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εικ.: Μαιρηλία Φωτιάδου

    Η συγγραφέας Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα, καταφέρνει να αποδώσει ένα θέμα  ιδιαίτερο χωρίς ίχνος διδακτισμού. Αρχικά μας αφήνει να μαντέψουμε τις δυσκολίες που συναντούν τα τυφλά άτομα στην καθημερινότητά τους και πόσο δύσκολο είναι να αισθανθούν την αποδοχή από τους άλλους. Το πιο σημαντικό είναι όμως τα συναισθήματα που αναβλύζουν μέσα από τη φιλία και την αγάπη των δυο φίλων. Είναι πάντα εκεί ο ένας δίπλα στον άλλον και στα εύκολα και στα δύσκολα. Καθένας έχει τα δικά του χαρίσματα και χρειάζεται την ενθάρρυνση και την αποδοχή για να αναδείξει τον καλύτερο του εαυτό. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    14. Αν η μαμά σου φοράει ένα καπέλο από σύννεφο που βρέχει, της Παναγιώτας Πλησή

    Εκδόσεις Κέδρος, εικ.: Αποστόλης Ιωάννου

    Αυτή η πρωτοπρόσωπη, χαριτωμένη, ανάλαφρη, φυσική γραφή της Παναγιώτας Πλησή, που αποτυπώνει την αθωότητα και ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας την ώρα που δίπλα της ανασαίνει ο δύσκολος κόσμος των μεγάλων, είναι μια από τις καλύτερες που διάβασα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Η συγγραφέας δεν εκβιάζει και δεν προσποιείται ψευτοπαιδιάστικες κουβέντες και δείχνει να γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο μιλούν, σκέφτονται και εκφράζονται τα παιδιά στην ηλικία της Ελπίδας, κάπου δηλαδή στα 9 τους χρόνια. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    15. Ο Γκάρης, της Τασούλας Επτακοίλη

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Στέλλα Στεργίου

    Η Τασούλα Επτακοίλη αποθεώνει την εν-συναίσθηση και την δυνατότητα επιλογής, αφού ο Γκάρης διαλέγει εν τέλει ο ίδιος τον τρόπο που θα συνεχίσει να αξιοποιεί το χάρισμά του, υμνεί τη δοτικότητα και την αλληλεγγύη, στέλνει στα τάρταρα το “ο σώζων εαυτόν σωθείτω” και την ιδιοτελή ιδιωτεία και εμφανίζει έναν νέο τύπο, που κοιτά γύρω του, νιώθει, απλώνει το χέρι, συμμετέχει με το είναι του στον πόνο του άλλου και εν τέλει αποδέχεται την πέραν του είδους του αποστολή του. Και η αλήθεια είναι ότι με αρκετά περιπαικτικά, με αρκετή αλαφράδα και χιούμορ στην αρχή, τίποτα δεν σε προϊδεάζει ότι ο Γκάρης θα έχει τόσο φιλοσοφικό (η λέξη είναι επικά παρεξηγημένη σαν τον γάιδαρο) βάθος όσο λίγα βιβλία αυτού του ηλικιακού target group. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    16. Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;, της Ελένης Γεωργοστάθη

    Εκδόσεις Ψυχογιός, εικ.: Λέλα Στρούτση

    Μια δροσερή, ευχάριστη, καλοδομημένη περιπέτεια, με αρκετό χιούμορ και δόσεις μυστηρίου που παίζει με τις στερεοτυπικές πρώτες μας εντυπώσεις από τους άλλους, την αναζήτηση της αλήθειας πέρα από τις απλές ενδείξεις ή συμπτώσεις, την αρχαιολογική σκαπάνη και τα μαγικά της μονοπάτια και ασφαλώς τον έρωτα -μην τον ξεχνάς αυτόν, είναι κλειδί- ως ανώτερη δύναμη αποδιοργάνωσης και αναδιοργάνωσης. Περιπέτεια για παιδιά 8-11 ετών που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και υπόσχεται μικρούς ντετέκτιβ, έστω κάποιες φορές και από… τύχη! Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    17. Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ, της Έρσης Νιαώτη

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Κατερίνα Χαδουλού

    Η τρυφερή, συγκινητική, αρκούντως ρεαλιστική, καλοδομημένη, ενδεχομένως (αυτο)βιογραφικής προέλευσης ιστορία της Έρσης Νιαώτη συναντά την έξοχη, θριαμβευτική θα την χαρακτήριζα, εικαστική περιδίνηση της Κατερίνας Χαδουλού στους κόσμους του Βαν Γκογκ, του Υπερρεαλισμού του Έρνστ, τις σουρεαλιστικές νύξεις του Μιρό και το σύμπαν των κυβιστών. Και η συνάντησή τους αυτή είναι και υψηλής αισθητικής, καθώς κι οι δυο τους συνδιαλέγονται παραπάνω από αρμονικά και μια ευθύβολη διάτρηση της καρδιάς για όποιον έζησε με ζώο που ήταν κάτι παραπάνω από οικογένειά του… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    18. Πιο όμορφος κι από σένα, του Κώστα Χαραλά

    Εκδόσεις Καλέντη, εικ.: Ελίζα Βαβούρη

    Από τον βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο συγγραφέα Κώστα Χαραλά για το εξαιρετικό Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, με τα όμορφα λογοτεχνικά υλικά του και σε αυτό το βιβλίο, με ρυθμό και απλότητα, με νύξεις και αλληγορίες και όχι με έτοιμες παραδοχές, με ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας, ιστορίας και μαγικού ρεαλισμού, με επαρκή ανάπτυξη των χαρακτήρων, με όμορφη συμπλοκή μεταξύ τους, συμπλοκή εν τέλει φύσης και ανθρώπων. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    19. Πέρα Από Το Δάσος και Η Μαγεμένη Καρυδιά, του Νίκου Πουρσανίδη

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Δανάη Παρουνιάδη

    Δυο ιστορίες νίκης του φόβου που έπνιγε τους παλιούς ανθρώπους των χωριών και μην θαρρείτε πως έπαψαν τόσο εύκολα οι άνθρωποι να φοβούνται ή να αποδίδουν παράξενες δυνάμεις στη φύση. Δυο ιστορίες υπέρβασης του φοβισμένου εαυτού, υπέρβασης του παλιού και του λίγου, γραμμένες με τον τρόπο και το μεράκι των παλιών αφηγητών, με τις λέξεις και τον κοφτό τους τρόπο, με ελάχιστα στολίσματα, με απλότητα, αμεσότητα και ρεαλισμό που σε κάνει να δεις μπροστά σου την ιστορία να συμβαίνει. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    20. Φραντζ Κλάφτα: τα λόγια είναι περιττά, της Κατερίνας Κρις

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Κατερίνα Κρις

    Πρωτότυπος ο Φραντζ Κάφκα, για τα ελληνικά δεδομένα σχεδόν μοναδική περίπτωση, με γοητευτικό αφηγηματικό ρυθμό, ευρηματικό χιούμορ που υπερβαίνει τις τυπικότητες και τις -θα το πω- κρυάδες που συναντάμε συχνά στα βιβλία που φοβούνται τον εαυτό τους και περνιούνται ως χιούμορ, έξυπνη εικονογράφηση που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το κείμενο και διαβαθμισμένα μηνύματα/σκέψεις/σάτιρα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    1. Ο χιονάνθρωπος, του Μάικλ Μορπούργκο

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Αγγελική Δαρλάση

    Ο Μορπούργκο λέει την ιστορία πίσω από τις εικόνες και είναι τόσο αληθινές και ζωντανές οι περιγραφές του, που καθώς το διαβάζεις απογειώνεσαι. Ονειρεύεσαι με ανοιχτά μάτια. Κινείσαι κι εσύ μαζί με τους ήρωες και θαυμάζεις την ομορφιά της ζωής από ψηλά. Υπάρχουν σημεία, στιγμές που μένουν τόσο έντονα στην μνήμη ακόμα και μετά, αφού κλείσεις το βιβλίο, σαν να έχεις ζήσει την ιστορία στ΄αλήθεια.  Όπως όταν ο χιονάνθρωπος πετάει με τον Τζέιμς στον αέρα ή όταν κοιτάζει τη φάρμα από το παράθυρό του και  λέει δυνατά τις σκέψεις του. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    2. Τα παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν-Η επιστροφή, της Λου Κουένζλερ

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Μαρία Αγγελίδου, Δέσποινα Δρακάκη

    Διαφορετικοί σε σθένος και χειραφέτηση ήρωες, καλοδουλεμένη ιστορία, κουμπώμενη υπέροχα στο κλασικό μυθιστόρημα της Έντιθ Νέσμπιτ, όμορφη γραφή γενικώς, με μικρές εκπλήξεις και ανατροπές που καλλωπίζουν, μυστηριώδη πρόσωπα και κινήσεις και έναν διαρκή γοητευτικό συσχετισμό του τότε με το τώρα, των γενεών και του αντίκτυπου του πολέμου κυρίως στα παιδιά και τους μεγαλύτερους που ήταν κάποτε παιδιά. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    3. Τζερόνιμο Στίλτον: Το μυστικό του Λεονάρντο, του Τζερόνιμο Στίλτον (Ελιζαμπέτα Ντάμι)

    Εκδόσεις Κέδρος, μετ.: Γιώργος Κασαπίδης

    Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του Τζερόνιμο. Μετά από τόσες δεκάδες βιβλία, τη στιγμή που άλλες σειρές επαναλαμβάνονται ήδη από την πρώτη δεκάδα, αυτός κατορθώνει να δημιουργεί πάντα χώρο για κάτι καινούριο, κάτι φρέσκο που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    4. Το πνεύμα του χιονιού- Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, της Μάγια Λούντε

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετ.: Χρ. Σωτηροπούλου

    Δεν φοβάται τον θάνατο η Μάγια Λούντε, δεν φοβάται καμία πτυχή της πραγματικής ζωής. Δεν τον εντάσσει απλά μέσα σε μια πολύ τρυφερή ιστορία. Αυτός ουσιαστικά κινεί όλη την ιστορία της. Με την πολύ όμορφη γλώσσα που χρησιμοποιεί, με την υπέροχη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει όλο το βιβλίο, φτιάχνει κάτι που θυμίζει τις παλιές χριστουγεννιάτικες ιστορίες δίχως τα ηθικοπλαστικά ελαττώματά τους και τις αγκυλώσεις της εποχής τους. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    5. Ομάδα δράσης ΚΛΟΥ: Το μυστήριο του ορυχείου, του Γιορν Λίερ Χορστ

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη

    Είναι ίσως η πιο διαφορετική σειρά προεφηβικών και εφηβικών υποθέσεων μυστηρίου των τελευταίων ετών από τις πάμπολλες που πλέον κυκλοφορούν. Γιατί δεν τρέχει απλώς κάποιες ιστορίες με καλή πλοκή και αγωνία, αλλά τις εξελίσσει με ιδιαίτερα λογοτεχνικό τρόπο και όχι διεκπεραιωτικά, ενδιαφερόμενη απλώς για την εξέλιξη και τη λύση της ιστορίας. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    6. Κουρσάροι της περιπέτειας: Φτάνουν οι αδερφοί Χουντ, του Γκούιντο Σγκαρντόλι

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Δήμητρα Δότση

    Σπουδαία πραγματικά γραφή από τον Γκούιντο Σγκαρντόλι και απολαυστική ιστορία βγαλμένη από την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου, με επίκεντρο τον αξιωματικό της Συνομοσπονδίας και αντάρτη Γουίλιαμ Κλαρκ Κουαντρίλ που κυνηγούσαν οι βόρειοι και τα αδέρφια Φρανκ και Τζέσε Τζέιμς (Quantrill’s Raiders, Οι επιδρομείς του Κουαντρίλ) που έγιναν ληστές πλουσίων προς όφελος φτωχών και αδικημένων της περιοχής. Μια ιστορία που διαβάζεται με ευκολία και εξαιρετικό ενδιαφέρον από κάθε αναγνώστη. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    7. Οικογένεια Ιντρίγκ: Μυστικός κώδικας, των Πιερντομένικο Μπακαλάριο και Αλεσάντρο Γκάτι

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Δήμητρα Δότση

    Ο Πιερντομένικο Μπακαλάριο και ο Αλεσάντρο Γκάτι εξακολουθούν να γοητεύουν με την ασυνήθιστη αυτή οικογένεια κατασκόπων, η νέα περιπέτεια της οποίας είναι ακόμα πιο ατμοσφαιρική και περιπετειώδης, ακόμα πιο αντισυμβατική, καθώς ανατρέπει την συνηθισμένη δομή ιστοριών μυστηρίου, πράγμα που αυξάνει το ενδιαφέρον και την αγωνία, καθώς δεν γνωρίζεις τι σε περιμένει στις επόμενες σελίδες. Μια αληθινή όαση στο χώρο των Mystery/Detective Fiction για παιδιά, με την πλοκή, το φλεγματικό χιούμορ, την ισορροπία στους χαρακτήρες, τις μη τετριμμένες καταστάσεις, τις ανατροπές, την καλοφτιαγμένη γλώσσα και τα συνεχή mind games να κουρδίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    8. Η Κατ Γουλφ ερευνά, της Λόρεν Σεντ Τζον

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Μαρία Νεφέλη Ταμία

    Η ιστορία της Λόρεν Σεντ Τζον είναι μια καλογραμμένη περιπέτεια κλασικού μυστηρίου απολύτως εναρμονισμένη με την εποχή της. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η τρίτη ηλικία, τα οικολογικά μηνύματα αναδύονται αβίαστα ταυτόχρονα με την επίλυση του μυστηρίου δημιουργώντας ένα άρτιο αφήγημα το οποίο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του/της αναγνώστη/στριας ως την τελευταία σελίδα! Οι επιλογές των ονομάτων όχι μόνο των ηρώων αλλά ακόμα και των επινοημένων πολεμικών τεχνών, όπως της Μαγκούστα, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι αποδεικνύοντας την αγάπη της συγγραφέως στη λεπτομέρεια αλλά και την έρευνα. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    9. Ο σιδερένιος γίγαντας, του Τεντ Χιουζ (εικ.: Κρις Μόουλντ)

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

    Ο κόσμος του φανταστικού έτσι όπως αναδυόταν πλούσιος και επιθετικός μετά τον πόλεμο με ακμή τις δεκαετίες 60′ και 70′, ατόφιος και αυθεντικός στο βιβλίο του Χιουζ, η εικονογράφηση, πέρα από γκόθικ, αποπνέει μια μοναδική γεύση 80s (εϊτίλας όπως θα λέγαμε σε παρεϊστικη κουβέντα) και αυτός ο συγκερασμός-πετυχημένος- διαφορετικών επιρροών, είναι άκρως ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους φίλους των κόμικ, αλλά στην παρούσα περίπτωση για κάθε αναγνώστη. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    10. Με δυνατή φωνή, του Αντόνιο Φεράρα

    Εκδόσεις Καλέντη, μετ.: Άννα Παπασταύρου

    Από τα βιβλία που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και σου ανοίγουν δρόμους και ορίζοντες. Γι’ αυτό κι εσύ μην πάψεις ποτέ να διαβάζεις, μην πάψεις ποτέ να ανοίγεις σελίδες και να διαβάζεις σε άλλους, είτε μπορούν είτε δεν μπορούν να διαβάσουν. Μην πάψεις ποτέ να διαβάζεις Νερούντα στην αγαπημένη σου στο μαξιλάρι σας ή λίγο Μόμπι Ντικ στον προέφηβο γιο σου κι ίσως και Εκατό Χρόνια Μοναξιά στον γέρο πατέρα σου που δε ξέρει καν τι είναι ο Μαρκές. Μην πάψεις ποτέ. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    11. Οι περιπέτειες του Πινόκιο, του Μπένζαμεν Λακόμπ

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, μετ.: Εύη Γεροκώστα

    Ο σκληρόδετος πολυτελής τόμος «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο», η ιστορία του Κάρλο Κολόντι σε μια ιδιαίτερη διασκευή που εικονογράφησε με ιδιαίτερη φροντίδα η Ζυστίν Μπραξ. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο (έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 400 γλώσσες και διαλέκτους) και περιγράφει με χιούμορ, ρεαλισμό αλλά και αρκετή δόση περιπέτειας τη σχέση αγάπης, αλληλεξάρτησης και στενού δεσμού ανάμεσα σ’ έναν πατέρα και το παιδί του… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    12. Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν, του Νταβίντ Νέλο

    Εκδόσεις Καλέντη, μετ.: Ευρυβιάδης Σοφός

    Δεν είναι μόνο εύρυθμο, προσεκτικά λιτό και άκρως περιεκτικό από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Είναι κυρίως μια ευρηματική, νεωτερική, υπέροχα δοσμένη ιστορία, με χιούμορ και θεμελιώδεις προβληματισμούς τους οποίους θέτει ταρακουνώντας τις πανομοιότυπες, ευθύγραμμες μέρες μας. Ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν ένας έξοχος λογοτεχνικός φάρος συμβίωσης, αγάπης, αποτοξίνωσης από το εγώ, ενδοοικογενειακής κατανόησης και ρωγμής στην μονομέρεια των τελετουργικών ρουτινών, αλλά και ένας φωτοδότης της καθοριστικής σημασίας των λέξεων ως διαμορφωτές στάσεων, συνηθειών, αντιλήψεων. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    13. Το Παγοτέρας, του Ντέιβιντ Ουάλιαμς

    Εκδόσεις Ψυχογιός, μετ.: Πετρούλα Γαβριηλίδου

    Θεότρελη περιπέτεια με αυθεντικό χιούμορ, τρέλα και κινηματογραφική ατμόσφαιρα σε ένα βιβλίο που μυρίζει animation σε κάθε του σελίδα. Ο σπουδαίος παραμυθάς Ντέιβιντ Ουίλιαμς, που τα τελευταία 12 χρόνια έχει ήδη λάβει θέση δίπλα στους κορυφαίους του είδους όπως ο Ρ. Νταλ, δημιουργεί μια φρενήρη, σκοτεινή, γεμάτη ξεκαρδιστικές στιγμές αλλά και τρυφερότητα, περιπέτεια με φόντο την Βικτωριανή εποχή, κλιμακώνει επιδέξια την αγωνία και κουρδίζει θαυμάσια την πλοκή του Παγοτέρατος. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    14. Το μυστικό του νυχτερινού τρένου, της Σύλβια Μπίσοπ

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετ.: Αργυρώ Πιπίνη

    Από τη συγγραφέα του βιβλίου “Ο ελέφαντας της Έρικας”, μια Ροαλντ-νταλικής ατμόσφαιρας περιπέτεια προεφηβικής κατασκοπίας, με ανάλαφρο χιούμορ, ευχάριστη, απλή, απολύτως μεστή γραφή, πραγματικά γρήγορη εξέλιξη, ενθουσιώδεις ανατροπές και συνεχείς δόσεις μυστηρίου. Διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και περνάς όμορφα διαβάζοντάς το, ενώ οι βασικοί χαρακτήρες είναι απολαυστικά αποτυπωμένοι, η ευρύτερη ατμόσφαιρα μυστηρίου θυμίζει μια Άγκαθα Κρίστι που γράφει για παιδιά, ενώ οι αρκετές έξυπνα ενταγμένες παραπομπές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της ευρωπαϊκής ιστορίας λειτουργούν παραπληρωματικά. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    15. Το φαντασματάκι της κλειδαρότρυπας, του Άλεξ Ρίλε (εικ.: Άξελ Σέφλερ)

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Μάρω Ταυρή

    Τα φαντάσματα είναι πολύ δημοφιλή στα βιβλία για παιδιά και ο τρόπος που εικονογραφεί ο πολυβραβευμένος εικονογράφος Άξελ Σέφλερ επίσης. Ο Άλεξ Ρίλε αξιοποιεί στο έπακρο και τους αυτούς παράγοντες και γράφει επιδέξια μια πολύ αστεία, καλοφτιαγμένη, με πλήθος μηνυμάτων, ιστορία που γοητεύει καθώς εξελίσσεται και φωτίζει μια μοναδική, διαφορετική σχέση και φιλία η οποία οδηγεί στην αλλαγή ζωής τον μικρό Παούλ. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    16. Οι υποθέσεις του Σέρλοκ Χολμς, της Σάλι Μόργκαν

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Ειρήνη Παϊδούση

    Πρόκειται για μια έξυπνη, πρωτότυπη και διαδραστική σειρά βιβλίων η οποία οξύνει την κριτική σκέψη και προάγει τον οπτικό γραμματισμό. Σύντομα κείμενα, αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες αποτελούν το υλικό το οποίο καλείται να επεξεργαστεί η αναγνώστρια/ο αναγνώστης προκειμένου να ανακαλύψει τους ενόχους και να επιλύσει τα μυστήρια. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    17. Οι φανταστικοί Μπράιτστορμ: Ταξίδι στην άκρη της Γης, της Βάστι Χάρντι

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ. : Γ. Ιωαννίδης

    Καλοφτιαγμένη, ιδιαιτέρως γρήγορη, με αγωνία, μυστήριο και με ατμόσφαιρα από τις παλιές ναυτικές περιπέτειες, του Χέρμαν Μελβίλ και του Τζόζεφ Κόνραντ αλλά και των ονειρικών ταξιδιών του Ιούλιου Βερν, Οι Φανταστικοί Μπράιντστορμ, μια κατά βάση ιστορία αποκατάστασης της κηλιδωμένης οικογενειακής τιμής και υπόληψης, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πέπλο το οποίο κινεί τις περιπέτειες, τη θέληση και το θάρρος των δύο αδερφών. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    18. Πινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων, του Έντουαρντ Μπέρι

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

    Οι Έντουαρντ Μπέρι κατάφεραν να προσεγγίσουν την ουσία και το ηθικό βάθος σπουδαίων βιβλίων (εν προκειμένω τον Πινόκιο), να αναδείξουν τις βαθύτερες αξίες που διαπερνούν τον διάσημο ξύλινο μεγαλομύτη ήρωα, να αποκωδικοποιήσουν αρκετά διασκεδαστικά τα κρυμμένα κομμάτια του και να παραδώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που ολοκληρώνει μια μεγάλη περιπέτεια καταστροφής και διάσωσης της λογοτεχνίας. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    19. Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι, του Ρόαλντ Νταλ

    Εκδόσεις Ψυχογιός, μετ.: Σοφία Γρηγορίου

    Ευχάριστο, περιπετειώδες και πνευματώδες, με την χαρακτηριστική αφήγηση, ευρυθμία και αλληγορική δύναμη που διέκριναν πάντα τον συγγραφέα. Αν ο Τομ Σόγερ άνοιγε την πόρτα του δωματίου του και ξεχυνόταν σε φρενήρεις περιπέτειες και σκανταλιές, ο Μπίλι του Νταλ είναι εγκλωβισμένος από τις απαγορεύσεις της μητέρας του σε έναν μικρόκοσμο όπου τίποτα δεν έχει ενδιαφέρον. Ένας άλλος μικρόκοσμος τον περιμένει και είναι άκρως πιο ενδιαφέρον από αυτόν του δωματίου του όπου κάθεται φρόνιμος. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    20. Οράτιος και Χάριετ: κατακτούν την πόλη, της Κλαρ Έλσομ

    Εκδόσεις Καλέντη, μετ. Αργυρώ Πιπίνη

    Μια ανατρεπτική ιστορία γεμάτη χιούμορ και φαντασία. Η βρετανίδα Clare Elsom η οποία έγραψε και εικονογράφησε την ιστορία, εμπνεύστηκε ένα αταίριαστο δίδυμο από δύο τελείως διαφορετικές εποχές το οποίο τελικά δένεται σε μια δυνατή σχέση. Το συγγραφικό της εγχείρημα είναι απολύτως επιτυχημένο! Οι αναγνώστες απολαμβάνουν μια έξυπνη, καλογραμμένη, πρωτοπρόσωπη αφήγηση, την οποία υποστηρίζει και η Αργυρώ Πιπίνη με τη μετάφρασή της! Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Το ελληνικό εφηβικό βιβλίο φέτος είχε πρόβλημα. Είναι που είναι λίγοι οι συγγραφείς που γράφουν για αυτό το κοινό στην Ελλάδα, απουσίαζαν (και) φέτος αρκετά από τα βαριά χαρτιά του είδους (Ζέη, Κοντολέων, Παναγιωτάκης, Παπαθεοδώρου, Δαρλάση, Κατσαμά κ.α.) και η αξιόλογη παραγωγή ήταν ιδιαιτέρως περιορισμένη. Όμως υπήρξαν βιβλία τα οποία ξεχώρισαν για την γραφή, την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα και την έκταση που έδωσαν στο είδος τους.

    Στα μεταφρασμένα έχουμε ορισμένα κορυφαία βιβλία της παγκόσμιας παραγωγής που αξίζει να εμπιστευθείτε και να απολαύσετε, ακόμα και μη έφηβοι.

    Διαλέξαμε δέκα βιβλία Ελλήνων και δέκα ξένων δημιουργών. Ιδού:

    1. Αδέσποτη πόλη, της Δέσποινας Μάντζαρη

    Εκδόσεις Κέδρος

    Με γλώσσα απλή, δίχως εκβιασμένους λογοτεχνικούς εντυπωσιασμούς, με ιδιαίτερα καλό ρυθμό και έναν σταδιακό καλπασμό, με ένα πλατύ σύμπαν συμβολισμών και αναλογικών με την σύγχρονη πραγματικότητα συσχετισμών, η συγγραφέας αποτυπώνει μια κοινωνία και τη διαστρωμάτωσή της, την κυριαρχία του ανθρώπινου είδους, τις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης που έχει συνάψει χιλιετίες τώρα με όντα κατώτερα στην ιεραρχία, ιχνηλατεί τη θέση και τα ελάσματα συμπεριφοράς των αδέσποτων που ουσιαστικά αποτελούν κοινωνικές ομάδες οι οποίες στερούνται επιλογών, δικαιωμάτων, περιθωρίων εξέλιξης. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    2. Το τρανζιστοράκι, του Γιώργου Γρηγοράκη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η ώριμη γραφή, η αμεσότητα στο ύφος αλλά και οι «καλοδουλεμένοι» χαρακτήρες του βιβλίου κερδίζουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ο συγγραφέας κατορθώνει να μην παρασυρθεί σε μονοπάτια διδακτισμού αλλά παραμένει πιστός στην επιδίωξη της αισθητικής απόλαυσης… Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλληγορική ιστορία ενταγμένη σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό –πολιτικό πλαίσιο αλλά εστιασμένη στις ανθρώπινες σχέσεις και το πέρασμα από την εποχή της αθωότητας στην ενηλικίωση με εύρημα ένα τρανζιστοράκι την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    3. Δεκαεφτά, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η συγγραφέας κινείται εύστοχα μεταξύ σωστού και λάθους, περιφρόνησης και ενδιαφέροντος, αναγέννησης και αυτοκαταστροφής και αφήνει να εκτοξεύονται βασικές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, της νεανικής φύσης καθώς συγκρούεται με τον συντηρητισμό και την υποκρισία του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο στην Ελλάδα βρίθει προχειρότητας και ενίοτε αυταρχισμού και των ίδιων των ανθρώπων που ξεχνούν πως η μεγάλη επανάσταση συντελείται στους δρόμους της δικής τους ψυχής. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    4. Η Ξένη στον Ρήνο, της Έλενας Αρτζανίδου

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Η συγγραφέας υφαίνει μια ιστορία με δύο παράλληλες, πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις οι οποίες εναλλάσσονται. Οι συμβολισμοί είναι έντονοι και εμφανείς. Το όνομα της Ξένης αλλά και η περιπλάνησή της σηματοδοτούν μια πορεία αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας αλλά και της πατρικής φιγούρας… Ένα ενδιαφέρον, συγκινητικό βιβλίο για τη μετανάστευση, την ταυτότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την εφηβεία είναι η Ξένη της Έλενας Αρτζανίδου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    5. Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας, της Άντρης Αντωνίου

    Εκδόσεις Πατάκη

    Άλλο ένα καλογραμμένο κι ενδιαφέρον βιβλίο από την Άντρη Αντωνίου η οποία έχει πια αποδείξει το συγγραφικό της ταλέντο αλλά και την ικανότητά της να αφουγκράζεται τους έφηβους αναγνώστες της! Με αμεσότητα, χιούμορ και γλώσσα απλή, δίχως εκβιασμένους λογοτεχνικούς εντυπωσιασμούς η Άντρη Αντωνίου αποτυπώνει τις ανησυχίες της έφηβης ηρωίδας της. Κι όπως και στα προηγούμενα βιβλία της, η συγγραφέας φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί σε βάθος το θέμα της. Οι ήρωες εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου ολοκληρωμένοι και γήινοι. Ερωτεύονται, ζηλεύουν, ανησυχούν κάνουν λάθη και προσπαθούν να επανορθώσουν. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    6. Το λουζεράκι, της Ελένης Τασοπούλου

    Εκδόσεις Καστανιώτη, Βραβείο IBBY 2020

    Η συγγραφέας Ελένη Τασοπούλου υπογράφει μια καλοδομημένη και ενδιαφέρουσα ιστορία ενηλικίωσης, αναζήτησης δηλαδή του εαυτού και του ρόλου ενός εφήβου στο διάβα της εμπόλεμης ζώνης που καλείται εφηβεία, έχοντας ως ηρωίδα ένα τυπικό κορίτσι που εισπράττει από αδιαφορία και περιφρόνηση μέχρι άκρατο συναισθηματικό -σχολικό και μη- εκφοβισμό (μπούλινγκ)… Παράλληλα, φαίνεται πως γνωρίζει ιδιαιτέρως καλά τη σύνθεση των εφηβικών σχολικών μοτίβων, από τις δημοφιλείς ντίβες και τις πληθωρικές περσόνες, από τις κλειστές κλίκες και τους σιωπηλούς μετέχοντες, μέχρι τους νταήδες και τους χειροκροτητές… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    7. Ήλιος με μουστάκια, της Μελίνας Σιδηροπούλου

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Βραβείο IBBY 2020

    Ένα βιβλίο ωρίμανσης/ενηλικίωσης (coming-of-age story όπως λέγονται διεθνώς) με κεντρική ηρωίδα την Μαρίνα και βασικό περιβάλλον την οικογένειά της. Η πρωτοπρόσωπη πνευματώδης, αρκετά χιουμοριστική σε ορισμένα σημεία, αφήγηση του κοριτσιού, η επιτευχθείσα ισορροπία μεταξύ βιωμένης πραγματικότητας και μαγικού ρεαλισμού και τα χαριτωμένα κοντινά σε επιλεγμένα καρέ της προσωπικής και οικογενειακής ζώης, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον βιβλίο που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των προεφήβων και εφήβων -κατά κύριο λόγο- κοριτσιών. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    8. Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (Το κλαμπ των Χαμένων, τόμος Α’), της Άννας Κουππάνου

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η Άννα Κουππάνου δεν γράφει άλλο ένα βιβλίο φαντασίας. Επιχειρεί άκρως επιτυχημένα κατά τη γνώμη μας, μια ακροβασία ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Το άγνωστο και το ανεξερεύνητο εκλαμβάνονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης. Δημιουργεί μια ασυνήθιστη παρέα εφήβων και χάνεται κι η ίδια στις δαιδαλώδεις σκέψεις κι αναζητήσεις τους για την ταυτότητά τους, τον κόσμο, τις σχέσεις και τη μεταφυσική. Συγκίνηση, αγωνία, χιούμορ και δράση συνυπάρχουν όπως συμβαίνει άλλωστε και στη ζωή. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    9. Ωδή…σσεια μια έφηβης, της Ευαγγελίας Θεοδωρίδου

    Εκδόσεις Πατάκη

    Η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει μια ρεαλιστική ιστορία. Ταυτίζεται με την έφηβη ηρωίδα της και υιοθετεί με αρκετή πειστικότητα την εφηβική ταυτότητα γεγονός που φαίνεται τόσο από τις αντιδράσεις της ηρωίδας της όσο και από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της Δάφνης, ο θυμός και τα ξεσπάσματα, οι φόβοι και η ανάγκη της να ανήκει κάπου είναι κοινά στοιχεία των εφήβων οι οποίοι ούτως ή άλλως βιώνουν τεράστιες αλλαγές σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Οι ενήλικες αναγνώστες από την άλλη πλευρά έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν πως ήταν κι οι ίδιοι κάποτε έφηβοι και να επιλέξουν να δουν με κατανόηση κι ενσυναίσθηση τα εφηβικά ξεσπάσματα. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    10. Μυστική αποστολή-Τα κρυφά μονοπάτια του Τεμένους, της Μαρίας Δασκαλάκη

    Εκδόσεις Μίνωας

    Η Μαρία Δασκαλάκη, στήνει μια τυπική ιστορία μυστηρίου και ανακάλυψης της τοπικής ιστορίας, γράφοντάς την όμως ιδιαιτέρως καλά, διανθίζοντάς την με σπάνιες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για το Ηράκλειο και την Κρήτη και διατηρώντας αρκετά ψηλά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Έχοντας αξιοποιήσει την ντοπιολαλιά των κρητικών χωριών και έχοντας μελετήσει σε βάθος το υλικό της, καταφέρνει να φτιάξει ένα καλοδιάβαστο νεανικό μυθιστόρημα μυστηρίου και ιστορίας. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    1. Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν, του Βαν Έλμικ

    Εκδόσεις Πατάκη, μετ.: Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν

    Το Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν είναι ένα εξαιρετικά δυνατό ανάγνωσμα που σε κάποιες στροφές της αφήγησής του συγκλονίζει με την αλήθεια, τον ρεαλισμό και την τραγική ειρωνεία που φύεται παντού. Μετά την διαδρομή του μιούζικαλ με τα βραβεία και τα εκατομμύρια θεατών, ίσως είναι η ώρα και του βιβλίου να καλπάσει τον δικό του σπουδαίο δρόμο. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    2. Συμφωνία ζωής, του Φρέντρικ Μπάκμαν

    Εκδόσεις Κέδρος, μετ.: Γιώργος Μαθόπουλος

    Αυτό το θαυμάσιο κείμενο, που διαβάζεται σε μια ώρα, θα παίξει μποξ με την καρδιά και το μυαλό σας και θα σας υπενθυμίσει πόσο σπουδαία και ανεπανάληπτη είναι η ζωή μας, ο τρόπος που συνδιαλεγόμαστε με τους άλλους, ο τρόπος που απλώνουμε τη ζωή μας καθώς ο χρόνος περνά. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    3. Ο λαβύρινθος του Πάνα, των Γκ. Ντελ Τόρο και Κ. Φούνκε

    Εκδόσεις Ψυχογιός, μετ.: Άννα Κοντολέων

    Περίτεχνη αφήγηση, ισορροπία μεταξύ παραμυθιού και μυθιστορήματος, φαντασίας και πραγματικότητας, κόμικ και γκροτέσκο, ένα υπέροχο μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά από 10 ετών, ένα παιδί σαν άλλη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και Τομ Σόγερ, με τη δύναμη της κέλτικης, σκανδιναβικής και ελληνικής μυθολογίας, που δραπετεύει από την πραγματικότητα που μπλέκεται τόσο πολύ με τον φανταστικό κόσμο που τελικά οι συσχετισμοί είναι αναπόφευκτοι. Θαυμάσια αναγνωστική εμπειρία, έκπληξη μια τέτοια μετεγγραφή ενός σεναρίου σε παραμυθικό μυθιστόρημα. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    4. Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Φίλιπ Κερ

    Εκδόσεις Κέδρος, μετ.: Στεφανία Φέρρο

    Τον Έρικ Κέστνερ, αυτόν τον σπουδαίο Γερμανό συγγραφέα διαλέγει ο Φίλιπ Κερ για να γνωρίσει στους νεαρούς αναγνώστες την ναζιστική Γερμανία. Το κάνει χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ, χωρίς πομπώδεις κατηχήσεις και ιστορικές παραπομπές και το ξετυλίγει επιδέξια εκκινώντας από τον θαυμασμό ενός παιδιού για έναν συγγραφέα, ο οποίος ακολούθως γίνεται το υποκείμενο της αγαπημένης του συνήθειας, να γίνει ντετέκτιβ. Με απλότητα, συνοχή, ρυθμό, ο Κερ φτιάχνει μια απολαυστική περιπέτεια για την προπολεμική Γερμανία που ζέσταινε τις μηχανές της για πόλεμο με τα καύσιμα του Χίτλερ. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    5. Το μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 1)

    Εκδόσεις Πατάκη, μετ.: Γιώργος Μπλάνας

    Ένα βιβλίο που σε τραντάζει από τις πρώτες δέκα σελίδες του, που δεν σε αφήνει εύκολα να μαντέψεις τι θα συμβεί μετά και σε χτυπά ανελέητα με σπάνιες ιδέες και σκέψεις που τις αναποθέτει σαν δώρο μπροστά σου. Κατά διαστήματα, Το Μαχαίρι Που Δεν Άφηνε Το Χέρι είναι ένας πραγματικός τυφώνας και η γραφή του ικανότατου και πολυβραβευμένου Πάτρικ Νες κινείται από άκρως ενδιαφέρουσα μέχρι καταιγιστικά συντριπτική. Ο δε ρυθμός του βιβλίου αυτού είναι υποδειγματικός για μυθιστορήματα YA (αν και έχει δεχθεί αρκετή κριτική πόσο Young Adult είναι η τριλογία του Κινούμενου Χάους) φαντασίας και όχι μόνο με τον καλπασμό να είναι σταθερός μέχρι το τελευταίο τρίτο όπου δεν γίνεται απλά να σταματήσεις να διαβάζεις. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    6. Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα, της Λούσι Άντλινγκτον

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Αργυρώ Πιπίνη

    Το σπουδαιότερο που κάνει η συγγραφέας και ιστορικός Λούσι Άντλινγκτον σε αυτό το βιβλίο είναι η υπέροχη σκιαγράφηση αυτού του εξαιρετικού αντιθετικού ζεύγους κοριτσιών μέσα στο ζοφερό τοπίο του Άουσβιτς. Ο τρόπος που υφαίνονται οι διαφορές στον τρόπο αντίληψης και δράσης τους και πώς όλα αυτά σταδιακά εξατμίζονται μπροστά στην ανάγκη για τον έναν, τον άλλο, τον φίλο, είναι πραγματικά όμορφος… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    7. Ένα βήμα πιο κοντά (Five Feet Apart), της Ρέιτσελ Λίπινκοτ

    Εκδόσεις Λιβάνη, μετ.: Κρίστυ Κουνινιώτη

    Άκρως συγκινητικό, φουλ ρομαντικό, κάποιες φορές σε ραγίζει κανονικά. Και η αλήθεια είναι ότι το καλογραμμένο μυθιστόρημα της Rachael Lippincott σε συνεργασία με τους Mikki Daughtry και Tobias Iaconis έχει όλα τα συστατικά για να σε πιάσει από τον γιακά, να σε καθίσει κάτω και να σε γρατζουνάει για τα καλά… Όλα μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή των -εφήβων και όχι μόνο- αναγνωστών σε αυτό το κλασικά δομημένο Young Adult μυθιστόρημα, το οποίο θυμίζει πράγματι ορισμένες φορές Το Λάθος Αστέρι. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    8. Μπέρεν και Λούθιεν, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

    Εκδόσεις Κέδρος, μετ.: Ευγενία Κόλλια

    Τόλκιν το 2019; Εκδοτικό γεγονός. Τελεία και παύλα… Αυτό το τραγούδι είναι η ιστορία, λοιπόν, του έρωτα του θνητού Μπέρεν και της ξωτικιάς Λούθιεν, της “ωραιότερης από όλες τις κοπέλες των κρυμμένων ξωτικών”. Ο πατέρας της Λούθιεν, ο Θίνγκολ, θεωρώντας ότι ο Μπέρεν δεν αξίζει για την κόρη του, τον στέλνει σε μια καθαρή αποστολή αυτοκτονίας. Ή τα καταφέρνει εκεί όπου απέτυχαν όλοι ή αποχαιρετά τον κόσμο: να ανακτήσει ένα από τα τρία Σίλμαριλ, τα πιο όμορφα πετράδια που κατασκεύασαν ποτέ τα ξωτικά, τα οποία είχε κλέψει ο σκοτεινός εχθρός της Μέσης Γης και ενσάρκωση του κακού, ο τρομερός Μόργκοθ… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    9. Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ, της Κάθριν Ντόιλ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Αλεξάνδρα Λέτσα

    Ένα βιβλίο που σε κερδίζει πραγματικά σελίδα τη σελίδα. Μετράει 16 γλώσσες μετάφρασης… Έχοντας ένα πλούσιο οπλοστάσιο προσωπικών βιωμάτων και την Ιρλανδική και ευρύτερη Κέλτικη μυθολογία να την τροφοδοτούν με το βάθος και τη γοητεία τους, η Ιρλανδέζα Κάθριν Ντόιλ ξεκινά με φόρα μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά φαντασίας που πατάει (και με διακειμενικές αναφορές ενίοτε) στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών, τον κόσμο της μαγείας του Χάρι Πότερ, τα Χρονικά της Νάρνια του Κλάιβ Στέιπλς ή την Χρυσή Πυξίδα του Φίλιπ Πούλμαν, συνθέτονας όμως ένα καινούριο, πολύ δικό της υλικό. Μια περιπέτεια θάρρους, προσωπικής αντοχής, μια ιστορία αναμέτρησης με τους φόβους και ανάταξης των εσωτερικών αξιών. Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    10. Πάντα από την αρχή, του Τζάστιν Α. Ρέινολντς

    Εκδόσεις Ψυχογιός, μετ.: Λητώ Ανδρέου

    Η μέρα της μαρμότας (1993), If only (2004), One day (2017) και μερικές ακόμα ταινίες και σειρές που παίζουν με την μεταπήδηση και διαρκή αναβίωση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ξανά και ξανά. Σίγουρα το Πάντα από την αρχή του Τζάστιν Α. Ρέινολντς δεν διεκδικεί όσκαρ πρωτοτυπίας. Έλα όμως που είναι καλογραμμένο και πνευματώδες, δεν κάνει καθόλου “κοιλιά”, τρέχει εύρυθμα την λιτή πλοκή του και με αυτήν την χρονο-λούπα σε έχει διαρκώς σε εγρήγορση… Δείτε ολη την παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    Πρόκειται για το πλέον απαιτητικό είδος βιβλίου για παιδιά αλλά και το πλέον καλπάζον την τελευταία δεκαετία. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ολοένα και μεγαλύτερη φηφιοποίηση και “τεχνολογικοποίηση”, όπου με ένα απλό κλικ, μπορείς ανά πάσα στιγμή να έχεις πρόσβαση στην πιο απίθανη και δύσκολη πληροφορία, το βιβλίο γνώσης κλήθηκε να αλλάξει και να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Τι έχει να σου προσφέρει το βιβλίο γνώσης σήμερα όταν το γκουγκλάρισμα μπορεί να το διαλύσει σε χρόνο dt;

    Έτσι οι ξένοι και οι Έλληνες εκδότες αναζήτησαν και εξακολουθούν τα καλύτερα δυνατά πρότζεκτ προκειμένου, όχι απλά να αναβαθμίσουν το ίδιο το βιβλίο ως μέσο, αλλά και να το θέσουν σε μια πιο αυτόνομη από την τεχνολογία τροχιά. Το βιβλίο γνώσεων για παιδιά δεν είναι εγκυκλοπαίδεια, δεν είναι google research and responder. Έτσι χρειάζονται άλλοι τρόποι διάχυσης της γνώσης. Άλλοτε λογοτεχνικά, άλλοτε πιο εγκυκλοπαιδικά, άλλοτε προσεγγίζοντας προβλήματα και λύσεις τους, άλλοτε παρέχοντας γνώση με διαφορετικούς τρόπους, άλλοτε επιδιώκοντας την διάδραση, άλλοτε προτείνοντας και κινητοποιώντας σε δράση. Το βιβλίο γνώσεων έχει παρόν και έχει μέλλον.

    Συμβουλεύουμε το αναγνωστικό/καταναλωτικό κοινό να αποφεύγουν ανώνυμα βιβλία, φτιαγμένα στο πόδι σε κάποιο ατελιέ, βιβλία που απλά παραθέτουν με άνευρο τρόπο πληροφορίες, βιβλία που παρέχουν φτηνές απαντήσεις και εκμεταλλεύονται αγωνίες γονέων (πώς να κόψω την πιπίλα, πώς να κόψω την πάνα κ.α.), βιβλία περιπτέρου ή βιβλία που εντάσσονται σε πολύτομες σειρές που πωλούνται συνολικά. Είναι σχεδόν πάντα χαμηλού επιπέδου.

    Για το 2020 επιλέξαμε 20 κορυφαία βιβλία γνώσεων που εκδόθηκαν το 2019. Δέκα είναι Ελλήνων και δέκα ξένων δημιουργών. Δεν εξισώνουμε την παραγωγή τόσων ξένων εκδοτών και δημιουργών με την μικρή μας χώρα, αλλά επιλέγουμε τα σπουδαιότερα από τα πολλά αξιόλογα ξένα βιβλία και διαλέγουμε τα πιο ξεχωριστά ελληνικά.

    1. Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτικη, εικ. Αχιλλέας Ραζής

    Το «Όταν παίζαμε για τη νίκη Καραγκιόζη μου» είναι ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο συνδυάζει γνώσεις και λογοτεχνική αφήγηση. Το βιβλίο συνοδεύεται από πηγές, χρονολόγιο, βιβλιογραφία. Η Γιώτα Αλεξάνδρου χωρίς να παρασυρθεί σε εξαντλητική εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων μένει σκόπιμα κι εύστοχα αφαιρετική και επιλεκτική. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές της! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Χαριστική βιβλιοθήκη, των Αντ.Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά

    Πρόκειται γι ένα πρωτότυπο στη σύλληψη, έξυπνο βιβλίο το οποίο αξίζει να αναζητήσει κανείς! Διαβάστε το βιβλίο, βρείτε την κοντινότερη δανειστική βιβλιοθήκη και γίνετε μέλη. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε ότι τελικά πρόκειται για μια ακόμα Χαριστική Βιβλιοθήκη! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Πράσινο, της Μαρίας Αγγελίδου

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικ. Κατερίνα Βερούτσου

    Μετά το Κόκκινο, το Χρυσό, το Μαύρο και το Άσπρο, η εξαίρετη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου βαδίζει προς την ολοκλήρωση μιας κορυφαίας σειράς ιστορίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με προτελευταία στάση το Πράσινο. Μια σειρά βιβλίων που δεν γοητεύει μόνο με την δομή που επιλέχθηκε να έχει και το ιδιαίτερο κριτήριο (χρώματα) με το οποίο ταξινόμησε τα ιστορικά γεγονότα και την ατμόσφαιρα μιας δύσβατης για τα παιδιά περιόδου, όπως το Βυζάντιο, αλλά κυρίως με τον τρόπο γραφής και απόδοσης των γεγονότων από την συγγραφέα… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο-και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, της Ροδούλας Παππά

    Εκδόσεις Νεφέλη, εικ.: Κώστας Μαρκόπουλος

    Οι δημιουργοί του βιβλίου μας γνωρίζουν όλες τις προεκτάσεις της έκδοσης ενός βιβλίου στο περιβάλλον και καταδεικνύουν τη σημασία του ανακυκλωμένο χαρτιού, των μελανιών χαμηλής οσμής και της επιλογής από εκδότες και αναγνώστες καλών βιβλίων, με μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Οι χρήσιμες πληροφορίες, η ουσιαστική γνώσης της εκδοτικής αλυσίδας σε συνδυασμό με την ουσιαστική περιβαλλοντική γνώση και ευαισθητοποίηση, αλλά και η συνολική του αισθητική, το καθιστούν ένα ιδιαιτέρως όμορφο και προσεγμένο βιβλίο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Μικρά Γατικά: Αντώνιος και Κλεοπάτρα, της Αργυρώς Πιπίνη

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη

    Η ισορροπία που επιτυγχάνει μεταξύ λογοτεχνίας και γνώσης η συγγραφέας είναι εκπληκτική. Δεν διαβάζεις ένα βιβλίο όπου αραδιάζονται πληροφορίες, δεν υπάρχει άγχος να πει τα πάντα για την αρχαία Αίγυπτο. Διαβάζεις μια πανέμορφη ιστορία όπου οι γνώσεις τρυπώνουν άλλοτε ως νύξεις και άλλοτε ως απόλυτα αρμονικό μέρος της ιστορίας, ενώ ο ρυθμός της αφήγησης είναι γοητευτικός ήδη από την πρώτη σελίδα. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Που κρύβονται τα δικαιώματα; της Μαρίζας Ντεκάστρο

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικ.: Άνα Μάτεγιτς

    Λιτό κείμενο, αφορμή για περαιτέρω συζήτηση, ανάλυση, επεξήγηση του πλαισίου και του πνεύματος της δημοκρατίας, μια πρώτη εισαγωγή στον κόσμο που περιβάλλει ένα μικρό παιδί, καθώς αυτό βλέπει γύρω του απαιτήσεις, δυνατότητες, απαγορεύσεις και αδυνατεί να αποδώσει σε κάποιες σταθερές την ύπαρξή τους. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, εικ.: Χαρίτων Μπεκιάρης

    Μέσα από μια πρωτοπρόσωπικη αφήγηση συναισθηματικά φορτισμένη, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα ως ένα είδος trafficking. Η Καρυάτιδα ξεδιπλώνει στον αναγνώστη τα συναισθήματά της. Ζει ξενιτεμένη με τη ελπίδα της επιστροφής εκεί όπου ανήκει. Η αφαιρετικότητα, η μινιμαλιστική λογική του κειμένου σε συνδυασμό με τον λυρισμό και την ποιητική διάθεση του συγγραφέα συνθέτουν μια ιστορία-κατάθεση ψυχής η οποία εμφανώς απευθύνεται πρωτίστως στην ενεργοποίηση του συναισθήματος των αναγνωστών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Απόστολος Βέττας

    Τρεις αφηγητές από τα τρία σπίτια του Κ. Μπρουμίδη, ιστορούν στα τρία εγγόνια τους την ζωή του διακεκριμένου αυτού ζωγράφου, που άλλαξε τρεις φορές πατρίδα και ζωή, δίχως να ξεχνά καμιά. Αυτό το αφηγηματικό εύρημα διαλέγει ευφυώς  ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος για να φανερώσει το εύρος μιας μισοάγνωστης στους Έλληνες προσωπικότητας που πραγματικά διέπρεψε σε δύο από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες τέχνης του κόσμου, τη Ρώμη και την Ουάσινγκτον. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9. Η υπόσχεση της Λευκής Θεάς, της Εύης Παπαδοπούλου

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου

    Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Εύη Παπαδοπούλου μας παραδίδει το τρίτο βιβλίο της σειράς Αρχαιολογικά Παραμύθια, αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς για παιδιά 8-11 ετών περίπου που εκκινεί από κάποιο ιστορικό-αρχαιολογικό γεγονός σε πραγματικό χώρο και χρόνο ή ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη για να στρέψει το ενδιαφέρον στα πρόσωπα, την εποχή και τον τόπο όπου διαδραματίστηκε ιστορία και παράλληλα να μεταφέρει στα παιδιά-αναγνώστες λίγη από την ομορφιά του γοητευτικού κόσμου της αρχαιολογίας που αναδύει τον αρχαίο και μεταγενέστερο ελληνικό πολιτισμό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Ο χάρτης του Λευτέρη, της Κατερίνας Λαγού

    Εκδόσεις Ψυχογιός, εικ.: Πετρούλα Κρίγκου

    Η Κατερίνα Λαγού παίρνει τη ζωή ενός ακόμα πιο καθηλωτικού Έλληνα πολιτικού (Χαρίλαος Τρικούπης ο προηγούμενος) και από το μικρό γεννά το μεγάλο. Εκκινώντας από μικρές λεπτομέρειες της ζωής του, υφαίνει, ισορροπώντας στο σοβαρό και το ανάλαφρο, το βιογραφικό και το μυθοπλαστικό, την εν πολλοίς αντιφατική προσωπικότητα του Ε. Βενιζέλου, με τις αναρίθμητες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, με τρόπο λογοτεχνικά ελκυστικό, διόλου κουραστικό για τον μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη, μακριά από δυσνόητες βιογραφίες και στρυφνές λεπτομέρειες. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    11. 100 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν στα παιδιά, των Ο. Γκαλιμπέρτι, Ι. Μερλίνι, Μ. Λ. Πετρουτσέλι

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Δήμητρα Δότση, Βιολέττα Ζεύκη

    Aυτό το βιβλίο, οι 100 Σπουδαίοι Φιλόσοφοι Μιλούν στα Παιδιά, κάνει κάτι έξοχο. Δεν αραδιάζει έναν σωρό βιογραφίες και αδιάφορων στοιχείων τύπου “έζησε, σπούδασε, παντρεύτηκε, πέθανε”, αλλά το πιάνει πολύ γεμάτα το πράγμα. Αδράχνει την βαθιά ρίζα της σκέψης κάθε φιλοσόφου, μία δυο βασικές αρχές ή σκέψεις του και όχι ολόκληρο το μανιφέστο του, και την φέρνει, με τρόπο εύληπτο για τα παιδιά 9+ στην συχνότητα που εκείνα δουλεύουν και επεξεργάζονται τον κόσμο μέσα τους. Κοινώς δεν υπερφορτώνει γνώση και ακαδημαϊσμό τα παιδιά αλλά τα γρατζουνά ιδανικά με τα δομικά χαρτιά κάθε προσωπικότητας. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    12. Δέντρα, του Πιοτρ Σόχα

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, μετ.: Μαριάννα Ψύχαλου, Agniezska-Barbara Czerwinska

    Ο Σόχα πήρε τα δέντρα και τα ξεστράτισε από τον απλοϊκό δρόμο του “καφέ κορμός, πράσινα φύλλα, ρίζες στο χώμα, οξυγόνο, δάσος, οικολογία και ομορφιά”. Τα Δέντρα στα χέρια του Σόχα έγιναν ένας ολόκληρος κόσμος, ένα σπίτι και αρχοντικό μιας κοινότητας εκατοντάδων κατοίκων, ένας μυθικός κόσμος που έρχεται πιο παλιά από τους ανθρώπους και θα πάει μακρύτερα από αυτούς, γιατί δεν υπακούει στους νόμους και την εξουσία τους… Ένα πραγματικά υπερπλήρες, άρτιο υπερ-βιβλίο που κάνει το βιβλίο γνώσεων κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλίο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    13. Πες κάτι! του Πίτερ Χ. Ρέινολντς

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ.: Μάρω Ταυρή

    Ο σπουδαίος συγγραφέας και εικονογράφος της ανυπέρβλητης Τελείας“, Πίτερ Χ. Ρέινολντς, παραδίδει ένα περιεκτικό μάθημα ζωής-ενθάρρυνση για ένα από τα πιο σημαντικό φαινόμενα των σύγχρονων κοινωνιών, την σιωπή. Όχι την ειρηνική σιωπή της σκέψης, εκείνη την παύση που χρειάζονται καθημερινά όλοι οι άνθρωποι για να τακτοποιούν σκέψεις και συναισθήματα, αλλά την ενοχική, την σιωπή του φόβου, της έλλειψης αυτοπεποίθησης ή της αδιαφορίας που σε οδηγεί να μην μιλάς για τίποτα, να μην παρεμβαίνεις για τίποτε άδικο και στραβό, να μην εκφράζεις ποτέ την άποψή σου ή τις δημιουργικές σου δυνάμεις. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    14. Σε μια δέσμη φωτός- Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, της Τζένιφερ Μπέρν

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Βλαντιμίρ Ραντούνσκι, μετ.: Ελένη Δουκάκη

    Εδώ λοιπόν έχουμε ένα βιβλίο που έχει πετύχει το εξής: από τη μία μας συστήνει μια διάνοια, μια κορυφαία προσωπικότητα του αιώνα που πέρασε και μας τον συστήνει με επάρκεια, ρίχνοντας τα φώτα στα απλά πράγματα που αθροιζόμενα τον κατέστησαν έναν σπάνιο νου της ανθρωπότητας. Από την άλλη αυτή η ευφυής προσωπικότητα παρουσιάζεται ως κάτι που ίσως μπορείς να γίνεις κι εσύ που θα διαβάσεις το βιβλίο: γήινος, προσιτός, όχι εξωπραγματική αυθεντία που δεν μπορεί να φτάσει κανείς. Κι αυτό είναι μια σπουδαία αλήθεια αλλά και μια επιλογή της συγγραφέα που κερδίζει τους αναγνώστες. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Γυναίκες στη μάχη, της Μπρέεν Μάρτα

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικ.: Γένι Γιούρνταλ, μετ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

    Η ιστορία του γυναικείου κινήματος σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση μόλις 125 σελίδων και μάλιστα σε μορφή graphic novel σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Άλλωστε το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε το 2019 με εύφημη μνεία στην κατηγορία των βιβλίων γνώσεων ( Bologna Ragazzi Awards )… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    16. Αρχαία Αίγυπτος-Περιπλάνηση στην ιστορία, της Φάττι Μπερκ

    Εκδόσεις Διόπτρα, μετ.: Βιολέτα Ζεύκη

    Εσώφυλλα πραγματικά έργα τέχνης και εικαστικές προτάσεις για κάθε παιδί και ήδη από το πρώτο άνοιγμα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον. Μαζί με τον μικρό Ερρίκο και την αρχαιολόγο γιαγιά Ροζέτα, ταξιδεύουμε στην Αρχαία Αίγυπτο των Πυραμίδων, του ποταμού Νείλου και ων ατελείωτων πεδιάδων των αγροτών, της Σφίγγας, των εντυπωσιακών ταφικών πομπών, της Μούμιας, της πολύβουης αγοράς της πόλης, των ιερογλυφικών, των ταριχευτών, του άλλου μεγάλου πολιτισμού της Μεσογείου μαζί με τον Ελληνικό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    17. Το πρόβλημα με τα προβλήματα, της Ρέιτσελ Ρούνεϊ

    Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, εικ.: Ζέρα Χικς

    “Το πρόβλημα με τα προβλήματα” είναι μια τεράστια βιβλιάρα. Όχι σε μέγεθος, αλλά σε ποιότητα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Πρόκειται για ένα απολύτως σύμφυτο με την σκέψη, τις νοητικές δυνατότητες και τους ορίζοντες ενός παιδιού περίπου 3-6 ετών (το οποίο δεν αναιρεί ότι προσφέρει σπουδαίο υλικό και για μεγαλύτερους). Όλη η παρουσίαση εδώ.

    18. Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το σύμπαν, των Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ

    Εκδόσεις Anubis, μετ.: Εβίτα Λύκου

    Δίχως να είναι ασύγκριτο λογοτεχνικά, δίχως να σε καθηλώνει η γραφή του, ο περιπετειώδης χαρακτήρας του και η εξαιρετικά δοσμένη ένεση επιστήμης και γνώσης, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο ταξίδι στους κόσμους της φυσικής, των πειραμάτων, της κοσμολογίας, του σύμπαντος και του… Στίβεν Χόκινγκ που νομίζω θα αρέσει σε όσα παιδιά γοητεύονται από αυτά πεδία γνώσης, αλλά και όσα διαβάζουν γενικώς διασκεδαστικές περιπέτειες. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    19. Αστροφυσική για μικρά παιδιά, των Chris Ferrie, Julia Kregenow

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετ.: Τίνα Νάντσου

    Ακούγοντας Αστροφυσική ή Κβαντική Φυσική ή Επιστήμη Πυραύλων, μπορεί κανείς να μαζεύεται στο καβούκι του και να αναρωτιέται αν το παιδί του μπορεί να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όπως όμως του αρέσει ένα πείραμα, κάτι βιωματικό ή κάτι με δράση, έτσι και αυτά τα βιβλία μπορούν να γίνουν ο συνδυασμός όλων των παραπάνω. Γιατί πάνω απ’ όλα αυτά τα βιβλία είναι ένα γραπτό πείραμα, μια έξυπνη, ολιγόλογη εισαγωγή για μικρά παιδιά στον κόσμο της φυσικής, των ατόμων και των μορίων, των νετρονίων και των ηλεκτρονίων, της ενέργειας και των στοιχείων, της άντωσης και της δύναμης προώθησης. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    20. Οι ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη, της Evelina Daciute

    Εκδόσεις Ηλίβατον, εικ.: Inga Dagile, μετ.: Γεωργία Τσάκωνα

    Πρόκειται για μία απλή, χαρούμενη, διασκεδαστική ιστορία αρίθμησης, αφαίρεσης και πρόσθεσης με -1 +1 από το 1 μέχρι το 10 και αντίστροφα. Ένα βιβλίο γνώσεων και εννοιών (content book) το οποίο ενδύεται με τον μανδύα μιας έξυπνης ιστορίας προκειμένου να δώσει στον μικρό αναγνώστη εκείνη την γνώση που έχει κατά νου (αριθμοί, πρόσθεση, αφαίρεση). Κι αυτό το πετυχαίνει μέσα από έναν χαριτωμένο περίπατο ελεφάντων που πάνε επίσκεψη στους φίλους τους που έχουν γιορτή… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    ————————————————

    Ραντεβού στις 11 Απριλίου 2021 με τις Χρυσές Λίστες του έτους. Καλές αναγνώσεις!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular