More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Ελένη Τσαλδίρη

    “Αύγουστος είναι…”- Ελένη Τσαλδίρη

    Η συγγραφέας και εικαστικός Ελένη Τσαλδίρη γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.

    Κανένα χρώμα μόνο του, ώχρα.
    Καμιά υφή μόνη της, αμμουδερή.
    Κανένας ήχος μόνος του, τζιτζικοτράγουδα.
    Καμιά μυρωδιά μόνη της, θαλασσινή.
    Καμιά γεύση μόνη της, καρπουζιού.
    Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα αποκτούσαν νόημα,
    εάν δεν εντάσσονταν στο σώμα μας
    και συν-κινούσαν το όλο μας
    με μια φράση….Αύγουστος είναι!
    Μακάρι χωρίς φωτιές.

    Η Ελένη Τσαλδίρη

    tsaldiri

    Η Ελένη Τσαλδίρη γεννήθηκε στην Χαλκίδα. Σπούδασε την Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο εργαστήρι του Φουτουριστή καλλιτέχνη Emilio Vedova.

    Συνέχισε τις σπουδές της  στην Ελλάδα στην Α.Σ.Κ.Τ στο τμήμα της Χαρακτικής με καθηγητές τον  Μ. Αρφαρά και  την Β. Τσαλαματά.  Διδάχτηκε την Τέχνη του βιβλίου στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών  της Σχολής με καθηγήτρια την Λ. Βιδάλη.

    Η αναζήτησή της  για το κείμενο και την εικόνα την  οδηγούν στο   Μεταπτυχιακό της Εικονογράφησης  Παιδικών Βιβλίων, στο  Cambridge School of Arts( 2008-2010), με καθηγητή τον Martin Salisbury, γνωστό θεωρητικό  παιδικών και εφηβικών εικονογραφημένων  βιβλίων. Η πτυχιακή της εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Illustration,τεύχος Μαΐου, 2010. Αρωγός της  υπήρξε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας  (Ι.Κ.Υ).

    Η Ελένη Τσαλδίρη είναι Συγγραφέας / Εικονογράφος και προσεγγίζει τα έργα της μέσω της δικής της Εικαστικής ματιάς.Συγγραφή και εικονογράφηση.

    Σειρά Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ο  Δ. Μυταράς και τα Χρωματικά ζευγαράκια, ο  Γ. Μόραλης και το Μυστικό παιχνίδι των σχημάτων, ο Κ. Τσόκλης και το Αλλόκοτο μπέρδεμα, Εκδ.Λιβάνης 2011. Τα βιβλία βρέθηκαν στις Βραχείες Λίστες της ΙΒΒΥ, και των Κρατικών Βραβείων.

    Σειρά, Μαθαίνω τα χρώματα: Το πράσινο πάρτι, Η κόκκινη σούπα, Το μπλε σύννεφο. Εκδ. Λιβάνη, 2013. Το 2017 εκδόθηκε το Εικονογραφημένο παραμύθι της, Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής, Εκδ. Σαΐτη. Και ήταν μια προσφορά στο Σύλλογο Ελπίδα, Φίλων Παιδιών με Καρκίνο. Το βιβλίο προλογίζει η Μ. Βαρδινογιάννη.

    Το 2020 εκδόθηκε το δια ηλικιακό  φιλοσοφικό παραμύθι, Τα Πέπλα των Αγγέλων από τις Εκδόσεις, Ι. Σιδέρη.

    Το 2022 εκδόθηκε, ο Κήπος του Ασκληπιού, από τις Εκδ. Καλέντη. Ένα βιβλίο γνώσεων και αγάπης για την μοναδική Ελληνική χλωρίδα και τα ενδημικά Αγριολούλουδα της χώρας  μας. Το προλογίζει ο Επίτιμος καθηγητής της Κλασσικής  Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών, κος  Β. Λαμπρινουδάκης. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2023.

    Ο Κήπος του Ασκληπιού χαίρει της χορηγίας της εταιρείας Apivita και συνεργάζεται με την ομάδα BeeCamp και το πολύτιμο έργο -προσφορά της, για την διάσωση της Μέλισσας.

    Στόχος της Ελένης  είναι να δημιουργεί εικαστικά βιβλία που θα φέρνουν, κάθε φορά,  τα παιδιά λίγο πιο κοντά, σε μια στιγμή  της Ιστορίας της  Τέχνης.

    www.elenitsaldiri.gr

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular