More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Κώστας Χαραλάς

    “Αύγουστος είναι…”- Κώστας Χαραλάς

    Ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.kostas xaralas augoustos

    Άγουστος
    του Κώστα Χαραλά

    11 Αυγούστου.

    Το τελευταίο διαθέσιμο ραντεβού.

    Η μοναδική δυνατή συνθήκη για να βρίσκεσαι ακόμη σε μια πόλη που γλιστρά σα λιωμένο παγωτό προς το Θερμαϊκό χρίζοντας το Χορτιάτη νέα παραλία.

    Όλες οι φίλες της ανεβάζανε stories από την “Χαλιαδική” όπως την προσφωνούσε εκούσια για να τις πειράξει. Κατά βάθος όμως ζήλευε. Μεγάλα κορίτσια όλες τους, χωρισμένες (όσες το γνώριζαν) ζούσαν μια εφηβική παρωδία με μοντέρνα κολασμένα μπραζίλιαν και χείλη πάπιας κυνηγούσαν νεότερους γεροδεμένους χήνους όσο μιλούσαν ταυτόχρονα με τους γιατρούς τους στο τηλέφωνο.

    Αυτή όμως έπρεπε να είναι στην έρημο της Αλεξάνδρου Σβώλου για να τσεκάρει μια ακτινογραφία. Μα ποιος κοιτάει για μια δεύτερη ματιά μια ακτινογραφία τέτοια εποχή εκτός και αν…

    Πρώτη σε αναμονή, στην αίθουσα προθάλαμο του ιατρείου βρισκόταν ακόμη μια νεαρή γυναίκα γύρω στα 25 και ένας σοβαρός κύριος που την ακολούθησε στην είσοδο λίγα ύποπτα δευτερόλεπτα αργότερα. Επέλεξαν να καθίσουν ο ένας απέναντι από τον άλλον. Ούτε μακριά, ούτε κοντά.

    Σαν ερωτευμένοι σχιζοφρενείς.

    “Μα γιατί το τραγούδι να είναι λυπητερό…”

    έσκισε την προηγούμενη διακριτική μουσική επιλογή μια κλαψιάρικη φωνή που τραγουδούσε ανάμεσα από δυο τόμους βυζαντινής τέχνης που φιλοξενούταν στη βιβλιοθήκη του ιατρείου.

    Τα μάτια της γυρίσανε 360 μοίρες μέσα από τα βλέφαρα της έτσι όπως κάνουν με μεγάλο ταλέντο οι 14χρονες.

    “Σε ποια έκσταση επάνω…”

    Η κυρία μας λόκαρε τη διαδρομή του ήχου και σα γατόπαρδος όρμησε στη βιβλιοθήκη βουτώντας τα δυο μικρά ηλεκτρικά γκνού από τα μαυροκόκκινα έντερα.

    φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται και φέγγει από μέσα η φυλακή” πρόλαβε να ψιθυρίσει πριν ξεψυχήσει το ηχείο.

    Η σιωπή έγινε συμπαγής στο δωμάτιο και τα δύο NPC* κάρφωσαν τα μάτια τους πάνω της περιμένοντας άγνωστες εντολές από έναν αόριστο χειριστή.

    Κυρία Παπάζογλου ελάτε.”  Ακούστηκε μια φωνή από το βάθος του γραφείου του γιατρού που αντηχώντας  πάνω στους  φθηνούς πίνακες και τους πελάτες κομπάρσους διέκοψε την ημιπαράνομη ησυχία.

    Υπερεκτιμημένο. Άγουστος έπρεπε να λέγεται αν θέλετε τη γνώμη μου.” κατέθεσε την κριτική της στη νεαρά και τον κύριο που αναμέναν ακόμη εντολές κίνησης και με μια δρασκελιά σα γατόπαρδος μπήκε μέσα στο ιατρείο κλείνοντας την πόρτα σε όλους.

    *non playable characters (αργκό για ασήμαντους χαρακτήρες-τύπους)

    Ο Κώστας Χαραλάς

    Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε διαφήμιση και ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999 και επαγγελματικά με τη βιολογική μελισσοκομία. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και εφήβους, τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις, καθώς και δύο μεταφράσεις στα κορεατικά. Το πρώτο του βιβλίο, Ο χορός του καρχαρία, το οποίο κυκλοφόρησε όταν ήταν μόλις είκοσι πέντε χρονών, βρέθηκε στην τιμητική λίστα βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2003 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του Το μυστήριο της Ανομβρίδας. Το 2010 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο Το κουτί του θυμού, ενώ το 2017 το έργο του Μαύρο πρόβατο στο Τέξας απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Υπήρξε συνδημιουργός της σειράς σύγχρονου προβληματισμού «Τα πάντα ρει» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 το 2004 και συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που προωθούν τη φιλαναγνωσία και την οικολογία.

    Τα βιβλία του Μάγια Χουζούρια και Πιο όμορφος κι από σένα βρέθηκαν στη Χρυσή Λίστα του 2021 και 2020 αντίστοιχα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular