More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΜάγια Χουζούρια, του Κώστα Χαραλά (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Μάγια Χουζούρια, του Κώστα Χαραλά (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει spoiler- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Εικονογραφημένο εκτενούς φόρμας

    “Αγρύπνια, αψηλάφητο ζώο!
    Δίχως, μια στάλα στοργή,
    σ’ όσους διψάν για χίμαιρες, γέρνεις
    την κούπα σου που ‘ναι πάντα αδειανή.

    Ο ύπνος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παράσταση που παίζουν καθημερινά παιδιά και γονείς μετά το φαγητό. Δημιουργούνται διάφοροι τύποι προβλημάτων σε αυτές τις παραστάσεις. Τα βασικότερα τα συζητούν τέσσερις γονείς στην αρχή του βιβλίου “Μάγια Χουζούρια”. Ο ένας δεν κοιμάται πριν τη μία τη νύχτα. Ο άλλος ξυπνάει τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο τρίτος ξυπνάει πρωί πρωί με τα κοκόρια. Και ο Ντέμης… δεν ξυπνάει με τίποτα! Όταν τον ρώτησε η μητέρα του, γιατί δε μπορεί να ξυπνήσει, εκείνος στην αρχή ψέλλισε “Μάγια Χ…” αλλά δεν ήταν η Μάγια η μέλισσα. Ήταν “Μάγια Χουζούρια”! Τι ήταν πάλι αυτό; Η μαμά του έψαξε αρχαίες δοξασίες και μύθους, παραδόσεις και πνεύματα του ύπνου. Απελπισία! Ο Ντέμης συνέχισε να πηγαίνει σχολείο καθυστερημένος και αγουροξυπνημένος. Ώσπου, αχτίδα φωτός αχνοφάνηκε.

    “Τι θα έλεγες σήμερα, Ντέμη, να μην κάνεις; τίποτα; Να πας με τη γιαγιά μια ωραία βόλτα στο πάρκο;”

    Εκείνο το πικνίκ με τη γιαγιά στο πάρκο ήταν μια αποκάλυψη για τα Μάγια Χουζούρια του Ντέμη…

    Δε μπορώ να μην κάνω λίγο spoiler για να αναδείξω την λεπτή, ιδιαιτέρως επίκαιρη γραμμή της σύγχρονης ελληνικής (και όχι μόνο προφανώς) οικογένειας που θίγει με την ιστορία του ο βραβευμένος συγγραφέας Κώστας Χαραλάς. Οικογένειες που υπερφορτώνουν το παιδί τους με δραστηριότητες, αθλητικές, μαθησιακέw, καλλιτεχνικές, που γεμίζουν πέντε και έξι ημέρες την εβδομάδα τη μέρα των παιδιών τους από το πρωί ως το βράδυ. Το κυριότερο είναι ότι αυτό πολλές φορές γίνεται ερήμην των πραγματικών επιθυμιών ή και δυνατοτήτων των παιδιών, αποτελώντας ουσιαστικά προβολή του ονείρου των γονιών για το παιδί τους και όχι του παιδιού του ίδιου. Και το χειρότερο που έχω διακρίνει προσωπικά, είναι ότι όλο αυτό το γαϊτανάκι της υπερφόρτωσης δραστηριοτήτων γίνεται ανταγωνιστικά μέσα σε στενούς ή ευρύτερους κύκλους, ως μια μόδα, ως αγώνας του ποιος θα χτίσει το καλύτερο άλογο κούρσας. Έτσι χτίζουμε παιδιά δίχως χαρά, αδιαφορώντας για σημαντικούς παράγοντες προσωπικότητας και ευζωίας, όπως η φαντασία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η κρίση, η σύνθετη, συνδυαστική, ασύμμετρη σκέψη.

    Σε αυτήν τη μεγάλη κηλίδα του σύγχρονου γονιού έχει ρίξει όλο το μελάνι του ο συγγραφέας. Και το κάνει εμφατικά, ευχάριστα, με χιούμορ, δίχως ηθικολογίες και κηρύγματα, αλλά σαν ένα επιδέξιο σκούντηγμα, εκεί που κοιμάσαι:”Ξύπνα. Η ζωή έχει και ομορφιά και διάλειμμα και χουζούρι και τεμπελιά και άδειασμα στο πάρκο και κουβέντα χαλαρή, δεν είναι μόνο ένα συνεχές χτίσιμο βιογραφικού για το μέλλον”.

    Νομίζω ότι η ιστορία του Ντέμη θα προβληματίσει παιδιά και γονείς, νυν ή μελλοντικούς, θα ανοίξει μέσα τους ένα σοβαρό, διαλογικό παράθυρο, που θα κουβαλήσουν μαζί τους μέχρι να κατανοήσουν ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο χρόνος δραστηριοτήτων και μάθησης.

    Την ποιότητα του εικονογράφου Μπουλούμπαση την έχουμε καταγράψει κατ’ επανάληψη. Εδώ θέλω να σημειώσω την άποψη ότι ένας καλός εικονογράφος φροντίζει με αγάπη όλα τα εικονογραφικά κομμάτια ενός βιβλίου: εξώφυλλο, εσώφυλλο, οπισθόφυλλο, κείμενο συγγραφέα ασφαλώς, βοηθητικές σελίδες (βιογραφικά σημειώματα κτλ). Η εικονογράφησή του και εδώ είναι γεμάτη αγάπη για τις λέξεις που έλαβε από το συγγραφέα, φαντασία, έμπλεος του προσωπικού του στυλ το οποίο αισθητικά βρίσκεται πάντα πολύ ψηλά.

    Συνεργασία δύο σπουδαίων δημιουργών.

    Ένα βιβλίο που αξίζει να γνωρίσετε.

    Για μεγαλόφωνη ανάγνωση από 5-6 ετών. Για αναγνώστες 6-9 ετών περίπου.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Beethoven’s 5th Symphony

    Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Ήμερος Ύπνος

    Santo & Johnny – Sleep walk

    Νένα Βενετσάνου – Πόσα ο ύπνος θα του φέρει

    Yann Tiersen – summer 78 (instrumental)

    Celo i Lyudiy – It’s my life-Los Colorados

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μάγια Χουζούρια
    Συγγραφέας: Κώστας Χαραλάς
    Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Διόρθωση: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-03-2173-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular