More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Βοήθησέ με να μιλήσω: τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη της...

    Βοήθησέ με να μιλήσω: τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας και πώς θα την ενισχύσετε, της Ευγενίας Στεφανάκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+   – Πρακτικός Οδηγός

    Δύο πράγματα πρέπει να παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους: ρίζες και φτερά.
    Βόλφγκανγκ Γκαίτε

    Τα περισσότερα παιδιά έρχονται στον κόσμο, γενετικά προγραμματισμένα, έτοιμα να κατακτήσουν τη γλώσσα. Διαθέτουν έναν «μαγικό»- βιολογικό μηχανισμό ο οποίος μέσα από μια φυσιολογική διαδικασία κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλληλεπιδράσεων τα βοηθά να κατακτήσουν σταδιακά τους παραπάνω τομείς. Οι δεξιότητες που αποκτά ένα παιδί σε γνωστικό επίπεδο αποκτούνται σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια ανάπτυξης. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, δηλαδή έχει τον δικό του ρυθμό γλωσσικής ανάπτυξης γι’αυτό είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος με ακρίβεια τις δεξιότητες που αναπτύσσει σε συγκεκριμένες ηλικίες. Ωστόσο υπάρχουν τα λεγόμενα αναπτυξιακά ορόσημα, που περιγράφουν οτιδήποτε προβλέπεται να αποκτήσει κάθε παιδί για την ηλικία του. Οι έμφυτες ικανότητές τους είναι καταπληκτικές και είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπει κανείς το παιδί του να αρχίζει σιγά σιγά να κατακτά τον κόσμο των λέξεων. Αυτό αποτελεί την απαρχή της λεκτικής του επικοινωνίας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ακολουθήσει μια εξελικτική πορεία.

    Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδί έχει δυσκολία στη πορεία αυτή και συγκεκριμένα στη γλωσσική του ανάπτυξη;
    Γιατί δεν μιλάει το παιδί μου;
    Πότε θα αρχίσει να επικοινωνεί;
    Έχει αργήσει ή είναι φυσιολογικό για την ηλικία του;
    Μπερδεύει τα γράμματα.
    Δυσκολεύεται να κάνεις προτάσεις.
    Τι πρέπει να κάνω;
    Πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ή μπορώ να το βοηθήσω κι εγώ;

    Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι γονείς, είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε οι ίδιοι το παιδί μας να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες πιο γρήγορα και μπορούμε να ανιχνεύσουμε πρώτοι, την οποιαδήποτε παρέκκλιση από την εξελικτική του πορεία, ώστε να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια που θα χρειαστεί.

    Η Ευγενία Στεφανάκη, έμπειρη λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια και δημιουργός των ηλεκτρονικών βιβλίων ανάπτυξης λόγου και ομιλίας ALLforSPEECH, μας προσφέρει έναν μίνι οδηγό κατανόησης και συμβουλών για την ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας των παιδιών. Εξηγεί με απλό τρόπο και με σαφήνεια τις βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία, αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει να μιλήσει, προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία της προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τους γονείς ώστε να εμπλακούν ενεργά, να αλληλεπιδράσουν και να βοηθήσουν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους.

    Μέσα από πολυάριθμα παραδείγματα, στρατηγικές και δραστηριότητες, η συγγραφέας αναλύει τον σημαντικό ρόλο του παιχνιδιού, της μίμησης, της ανάγνωσης αλλά και της καθημερινής ρουτίνας, στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

    Θυμηθείτε ότι η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η πρώιμη παρέμβαση σε ένα παιδί που παρουσιάζει καθυστέρηση στις αναπτυξιακές του γλωσσικές δεξιότητες, σε σχέση με τα στάδια που αναμένουμε να κατακτήσει με βάση τη χρονολογική του ηλικία μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξή του.

    Μιλήστε περισσότερο στο παιδί σας, προσφέρετέ του περισσότερες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, ακολουθήστε το ενδιαφέρον του, διαβάστε του, παίξτε μαζί του,  αφιερώστε ποιοτικό χρόνο μαζί του, βοηθήστε το να αποκτήσει γερές και βαθιές ρίζες, δώστε του φτερά για να πετάξει και να κατακτήσει τον τελικό του στόχο:
    Να μιλήσει!

    Από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η Ευγενία Στεφανάκη, έμπειρη λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια και δημιουργός των ηλεκτρονικών βιβλίων ανάπτυξης λόγου και ομιλίας ALLforSPEECH, μας προσφέρει έναν μίνι οδηγό κατανόησης και συμβουλών για την ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας των παιδιών. Εξηγεί με απλό τρόπο και με σαφήνεια τις βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία, αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει να μιλήσει, προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία της προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τους γονείς ώστε να εμπλακούν ενεργά, να αλληλεπιδράσουν και να βοηθήσουν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Beatles – Help!

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Βοήθησέ με να μιλήσω
    Συγγραφέας: Ευγενία Στεφανάκη
    Σχεδιασμός εξωφ.: Ελένη Οικονόμου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Ειρήνη Μοδέστου
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 256
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-65-3424-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular