More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΓια να ζούμε ελεύθεροι, της Ελένης Σβορώνου (εικ: Χρήστος Κούρτογλου)

    Για να ζούμε ελεύθεροι, της Ελένης Σβορώνου (εικ: Χρήστος Κούρτογλου)

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-9) – Βιβλίο γνώσεων

    Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.
    Ρήγας Φεραίος (Φυσικής Απάνθισμα)

    Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου υπογράφει ένα ιδιαιτέρως καλοστημένο και πλήρες βιβλίο για το 1821. Και δεν πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο που σωριάζει στις σελίδες τις γνωστές πληροφορίες και τους ήρωες, πράγματα που θα βρεις εύκολα δω κι εκεί, αλλά ένα βιβλίο που διεισδύει σε παράγοντες που δεν είναι πάντα γνωστοί.

    Χωρίζοντας το υλικό της σε μικρά κεφάλαια, η συγγραφέας προσεγγίζει τη γνώση εύληπτα, περιεκτικά, με επιστημονικότητα, απευθυνόμενοι σε παιδιά περίπου από Β’-Γ’ δημοτικού και φτάνοντας ακόμα και στις τάξεις του γυμνασίου. Δεν χρησιμοποιεί περισπούδαστο λεξιλόγιο, αλλά και δεν κάνει απλούστευση σε έννοιες και όρους που έχουν αξία να παραμείνουν ως έχουν. Και ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η υιοθέτηση της γραμμής των σοβαρών ιστορικών και επιστημόνων, εκείνων που αγαπούν την πατρίδα τους, την επιστήμη και την αλήθεια και όχι εκείνων που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα παιδιά με αμφιλεγόμενη ως διαψευσμένη γνώση, βλέπε κρυφό σχολειό και άλλα.

    Με αυτόν τον απλό, μεστό, πλήρη τρόπο, περιδιαβαίνουμε στον τρόπο ζωής των Ελλήνων πριν την εμφάνιση των Οθωμανών, δηλαδή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, φτάνοντας στην εκπόρθηση της Πόλης από τον Μωάμεθ Β’ και τον ρόλο που έπαιξε η ανάμνηση αυτής της μεγάλης αυτοκρατορίας στη διαμόρφωση και διατήρηση μιας κοινής ταυτότητας, αλλά και στην σχέση των Ελλήνων με αυτό το παρελθόν αλλά και το ακόμα απώτερο, τους αρχαίους Έλληνες και ποιοι βοήθησαν να αλλάξει το βλέμμα τους απέναντί τους. Ακολούθως, μαθαίνουμε γιατί οι Έλληνες δεν κάθισαν στα αυγά τους παρά ετοίμαζαν εξεγέρσεις αλλά και μια μεγάλη επανάσταση, πώς ζούσαν κατά τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής κυριαρχίας, ποιες ιδέες και κινήματα έβαλαν φωτιά στη σπίθα των Ελλήνων, ποια κατάσταση επικρατούσε στην Ευρώπη και ποια ήταν η τάση μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση των αυτοκρατοριών και μεγάλων εδαφικών συνασπισμών, πώς ξέσπασε η Επανάσταση και κάτω από ποιες συνθήκες οι ανοργάνωτοι Έλληνες τα έβαλαν με τους πολυάριθμους αντιπάλους τους. Τέλος, διαβάζουμε για τις κυρίαρχες απόψεις των Ελλήνων για το επερχόμενο νεοσύστατο κράτος τους.

    Πλάι σε αυτά τα κεντρικά ζητήματα, παρατίθενται μικρότερες αλλά σημαντικές διαστάσεις και παράμετροι της υπόθεσης 1821. Η ανεκτικότητα σε αρκετές περιπτώσεις των Οθωμανών απέναντι στους λαούς της αυτοκρατορίας τους, το κρυφό σχολειό, η λέξη Έλληνας που άρχισε να επιστρέφει αργά αργά καθώς τότε δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο, ο Γαλλικός διαφωτισμός, ο Ρήγας και η χάρτα του, οι Φιλέλληνες και ο Λόρδος Μπάιρον είναι μερικές από αυτές.

    Ιδιαιτέρως σημαντικός παράγοντας του βιβλίου είναι οι εικόνες του Χρήστου Κούρτογλου που με την αντιρεαλιστική, αντιφωτογραφική προσέγγισή του, όχι μόνο δεν αναπαράγει και δεν αποτυπώνει οπτικά το κείμενο, αλλά το ανασυνθέτει και μέσα από σουρεαλιστικές γεωμετρίες το υποστηρίζει καλαίσθητα προάγοντας τη φαντασία των αναγνωστών, μεγάλο ζητούμενο των εικονογραφημένων βιβλίων.

    Πολύ αξιόλογο βιβλίο ιστορίας, από εκείνα που όταν τελειώσει το αστείο με το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο θα μπουν στα σχολεία εύκολα και από πολλούς.

    Για αναγνώστες από 5 ετών μεγαλοφώνως και από 7 ετών αυτοβούλως.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Η Ελένη Σβορώνου υπογράφει ένα ιδιαιτέρως καλοστημένο και πλήρες βιβλίο για το 1821. Και δεν πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο που σωριάζει στις σελίδες τις γνωστές πληροφορίες και τους ήρωες, πράγματα που θα βρεις εύκολα δω κι εκεί, αλλά ένα βιβλίο που διεισδύει σε παράγοντες που δεν είναι πάντα γνωστοί.
    • Ιδιαιτέρως σημαντικός παράγοντας είναι οι εικόνες του Χρήστου Κούρτογλου που με την αντιρεαλιστική, αντιφωτογραφική προσέγγισή του ανασυνθέτει το κείμενο και το υποστηρίζει καλαίσθητα προάγοντας τη φαντασία των αναγνωστών.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το χάραμα επήρα – Νένα Βενετσάνου (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)

    Μητέρα μεγαλόψυχη – Νίκος Ξυλούρης

    Τσάμικος-Μανόλης Μητσιάς

    Όλα τα έθνη πολεμούν

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Για να ζούμε ελεύθεροι
    Γνωρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία
    Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2021
    Προσαρμογή εξωφύλλου Γιώργος Παναρετάκης
    Διορθώσεις: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2544-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular